Alla olevan mainoskuvan ja todellisuuden vertailu ei ole pelkkä ”etsi seitsemän virhettä” tyylinen tehtävä. Pientä hupia tästä toivottavasti kuitenkin löytyy kaikille leikkimielisille / vaasalaisille koululaisille.
Mainosgraafikon tekemän pelkistetyn, selkeän ja hauskan kuvan, ja todellisen Suomen Vapaudenpatsaan vertailulla voi mielestäni hauskalla tavalla kerrata kohteeseen liittyviä faktoja.
Teen nyt pieni pilke silmäkulmassa muutaman kysymyksen. Katso ensin alla olevaa mainosta ja muistele sitten mielessäsi oikeaa, olemassa olevaa patsasta ja sen jalustaa. Tämä on erinomainen tilaisuus testata mitä itse muistat, tiedät, arvelet silmiesi nähneen Suomen Vapaudenpatsaan luona torilla kiertäessäsi.
Jos muistikuvat ovat hatarat, kannattaa torilla pistäytyä tarkistuskäynnillä, ja nostaa katseensa ylös kohti Yrjö Liipolan suunnittelemaa kokonaisuutta ja sen yksityiskohtia.
Yksityiskohta VR:n mainoksesta
Kysymyksiä Suomen Vapaudenpatsaasta
1. Jalustan päällä on a) talonmies pihaa harjaamassa b) kaksi sotilasta, joista toinen haavoittunut c) konduktööri, jolta tuuli vei lakin.
2. Jalustan etusivun eläin on a) kissa hiekkalaatikolla b) hoivakodin pehmolelurobotti c) leijona, joka polkee jalkoihinsa lohikäärmeen.
3. Jalustassa on seuraavat sanat a) Isänmaansa vapauttajille b) ei mitään tekstiä c) Vaasa - Suomen energiapääkaupunki.
4. Ylimpänä osana patsasta on a) hampurilainen b) lakkia heiluttava käsi c) kopterikamera.
5. Suomen Vapaudenpatsas liittyy vuoteen a) 1809, Ruotsin vallan aika päättyi b) 1918, Venäjän vallan aika päättyi c) 2002, Suomessa otettiin käyttöön euro.
6. Jalustan pohjoisen puoleisella sivulla oleva reliefi esittää a) kenraali Mannerheimia joukkoineen b) VPS:n kaikkien aikojen parasta maalitykkiä c) kiitostaulua torin kenkäkauppiaille.
7. Kokonaisuuteen kuuluvat myös nämä graniittijalustan reliefit:
Ylätorin puolella: LAKI = mies, käsissään miekka ja kilpi. USKONTO = nainen, joka on kääntyneenä taustalla olevaan kirkkoon päin.
Alatorin puolella: TYÖ = mies käsissään viljalyhde ja sirppi. TULEVAISUUS = äiti lapsineen.
Torin puolella olevassa julkisivussa on lohikäärmettä polkeva Suomen leijona, vapaudenristi sekä sanat: ISÄNMAANSA VAPAUTTAJILLE 1918 ÅT FÄDERNESLANDETS BEFRIARE.
Mietitään lopuksi yksin tai yhdessä muiden kanssa, miten esim. työ ja työntekeminen on muuttunut noin sadan vuoden aikana?
Tässä vielä kuvia Suomen Vapaudenpatsaasta Vaasan torilta.
Tämä tehtäväkokonaisuus kuuluu kuvataiteen opetussuunnitelmaan Vöyrinkaupungin koulussa.
Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg, kuvisope
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti