maanantai 5. marraskuuta 2018

Keskustan asukasyhdistyksen toimialue?


Kuvituskuva: AN, Aurinko nousee 5.11. 2018. Tänään siis klo 9.36. Raastuvankadulta nähtynä jalkapallostadionin takaa Korkeamäen suunnasta. Päivä valkenee kauniina Vaasaan, ja vaasalaisille.

Olisiko asukasyhdistyksemme toiminta-aluetta kenties muutettava?

Ainakin on mietittävä, miten saamme jatkossa koko toimialueemme asukkaiden asioita hoidetuksi nykyistä paremmin?

Asukasyhdistystoiminnan haasteet, ja nykyiset toimintatapamme eivät riittävässä määrin kohtaa. Voimavaramme ovat kovin vähäiset, resurssit suorastaan olemattomat, ainakin jos vertaamme omaa vapaaehtoistyötämme erilaisia tukia nauttiviin poliittisten puolueiden mahdollisuuksiin.

Asukasyhdistykset tekevät arvokasta kotiseututyötä, tämä on ilman muuta selvää. Vapaaehtoistyössä on aina erilaisia painopisteitä, lähinnä mukana toimivien ihmisten kiinnostuksen mukaisesti. Tottakai toiminnassa on aina myös erilaisia kausia, mennään eteenpäin, ja välillä taaksepäin, kaikessa toiminnassa on aina sekä ylä- että alamäkiä. Tasainen meno on useimmille mieleen, ja on ihan ok, - kovin dramaattisia aikoja kukaan meistä tuskin haikailee, vaikkakin on selvää, että historiankirjoitus nostaa tällaiset ajanjaksot päällimmäisiksi tapahtumiksi.

Kotiseututyötä NYT

Paikallisesti, omilla alueillaan pyritään olemaan kiinni tässä ajassa, tämän päivän asioiden äärellä. Toivottavasti sellaisilla tavoilla, että annetaan arvoa aikaisempien sukupolvien tekemille teoille, omaa kotiseutua eteenpäin vieneille toimille alueen asukkaiden parhaaksi.

Pienemmillä, etenkin uusilla asuntoalueilla yhteistä työtä alueen asukkaiden parhaaksi tehdään monesti ihan konkreettisilla teoilla. Saadaan alue viihtyisämmäksi, puutteita korjattua, vaikutetaan kaava-asioihin jne. On talkoita, koneiden ym. lainauspalvelua. Paikalliset ihmiset, lapsiperheistä eläkeläisiin, kokevat näin saavansa iloa ja hyötyä yhteisönsä eteen tehtävistä toimista.

Keskisuurten ja suurien kaupunkien keskusta-alueilla asuu jopa kymmeniä tuhansia asukkaita. Meillä Vaasassakin Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n toimialueella (sääntöjemme mukaan keskikaupunki, Vöyrinkaupunki, Klemettilä, ja niiden virkistysalueet esim. Vaskiluodossa) asuu noin parikymmentä tuhatta enemmän tai vähemmän kaksikielistä vaasalaista.

Asukasnäkökulmien saaminen julkisuuteen, ja päättäjien kanssa tehtävä yhteistyö (kuulluksi tuleminen, vuorovaikutus) toimisi mielestäni nykyistä paremmin, jos Vaasan keskustan alueen asukasyhdistys olisi ikään kuin osiensa summa. Jotta asukasyhdistys vastaisi edes jollain tavalla kaupungin kaavoituksen alueellisia karttajakoja, olisi paikallaan pilkkoa nykyinen, alueellisesti liian suuri asukasyhdistyksemme (VKA ry) useampaan pienempään ja omia asuinalueitaan paremmin huomioiviin yhdistyksiin, tai alueiden asukkaista koostuviin toimikuntiin. Vörkkärille oma, Klemettilään myös, samoin Vaskiluotoonkin oma virallinen asukasyhdistys. Hietalahdessahan on ollut jo vuosikymmeniä oma, pienkiinteistöalueella toimiva yhdistys.

Vaasan keskustan osayleiskaavan laadinta on parhaillaan loppusuoralla.

Katso kaupungin sivuilta, Keskustan osayleiskaava 2040

https://www.vaasa.fi/kaavoitus/oyk_keskusta

Kaavakartta (voisi siis olla myös ns. virallinen keskustan asukasyhdistyksen toimialue)

https://www.vaasa.fi/sites/default/files/atom/keskustan_oyk_kaavakartta_21.8.2018.pdf


Olen ilmoittanut, etten ole käytettävissä puheenjohtajaksi enää tämän vuoden jälkeen. Sääntömääräinen syyskokous 20.11. täydentää sekä hallitustamme, että valitsee uuden vetäjän yhdistyksellemme. Syyskokous on erinomainen paikka myös käydä keskustelua edellä esittämistäni ajatuksista. Jos halua tällaiseen muutokseen on, niin silloin muutosta tekemään tarvitaan uusia kasvoja, innokkaita toimijoita tuomaan omia näkemyksiä ja toimintatapoja rikastuttamaan vaasalaista kotiseututyötä, asukkaiden ja koko Vaasan parhaaksi.

Aimo Nyberg
Vaasan kantakaupungin asukasyhdsitys VKA – Invånarföteningen i centrala Vasa ICV rf

puheenjohtaja 2009 – 2018

aimonyberg(at)gmail.com

050 3308540

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...