TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

maanantai 5. kesäkuuta 2017

VUODEN 1918 SANKARIHAUDAT

Muistomerkki vihitty tarkoitukseensa 5. päivä kesäkuuta 1920.


Kuvat: AN. 31.5.2017

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985

Tekijä: Artturi Ortela (entinen Helenius, 1889-1954) 
Kivityöt: K. G. Rehnin kiviveistämö. 

Muistomerkki ja hauta-aluetta ympäröivä muuri on tehty Vaasan harmaasta graniitista. 

Sankarihaudat sijaitsevat Vaasan ev. lut. seurakuntien vanhalla hautausmaalla. 

Arturi Ortela voitti kaupunginvaltuuston vaasalaisille arkkitehdeille järjestämän suljetun kilpailun, johon jätettiin viisi ehdotusta. 

Muistomerkkihanke toteutettiin kaupungin toimesta, sillä ko. alue oli silloin kaupungin omistama ja varsinaisen hautausmaan ulkopuolella. 

Muistomerkki paljastettiin 5.6.1920. Paljastuksen jälkeen Vaasa-lehti selosti sankarihautaa seuraavasti: " Sankarihauta-alue on 21 x 18 metrin suuruinen suorakaiteen muotoinen. Ulkoseinämä muodostaa suuren puoliympyrän, jonka keskellä on varsinainen lähes 5 metriä korkea muistopatsas. Kivijalustalla seisoo sopusuhtainen nelitahoinen kuutio, jonka etupuolelle on hakattu vuosiluku 1918. 

Vasemmassa kyljessä sanat: ”ISÄNMAAN VAPAUDEN VERELLÄÄN VAHVISTIVAT”. 

Oikeassa kyljessä on sanat: MITT LAND! I DINA SÖNERS VAKT I DINA UNGA HJÄRTANS MAKT HAR HERREN ALL DIN FRAMTID LAGT OCH DÄR STÅR FINLANDS ÖDE”. (= Isänmaani! Poikasi vartioon ja nuorisosi sydämeen on Herra koko tulevaisuutesi pannut ja niistä riippuu Suomen kohtalo) 

Tämän aluskuution päällä lepää kolme louhimalla tasattua, suippenevaa kivilaattaa, joihin ylimpänä liittyy sopusuhtainen, yksinkertainen sileäksi hakattu jykevä kiviristi. Etuseinän alimmasta louhoshirrestä nähdään kuin maan uumenista kohoava voimakas nyrkki, iskuun jännittynyt kansan käsi kaksiteräistä kalpaa pidellen, kalvan alla on Suomen vapaudenristi. 

Patsaan edessä, kauniin kiviseinän ympäröimässä suorakaiteen muotoisessa aukeamassa on vapaussodan sankarien haudat asetettu kahteen riviin kummallekin puolelle hiekoitettua käytävää. Hautoja ympäröi yhtenäinen kivireunus, johon on hakattu kunkin vainajan nimi, syntymäaika, kaatumisaika, ja -paikka. 

Yhteensä tämän muistomerkin alle haudattuna on 59 sankaria. Lisäksi on asetettu kolme muistokiveä haudan kumpaankin läntiseen kulmaan, niissä on niiden Vaasasta kotoisin olevien nimet, jotka ovat haudatut muualle.” Vaasa-lehti 6.6.1920 

Lainaus päättyy


Kuva: AN, 31.5.2017

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne.

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Vuoden 1918 sankarihaudat osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti