TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

lauantai 24. kesäkuuta 2017

Suomen sodan 1808 – 1809 muistomerkki, 24. kesäkuuta 1935
Kuvat: AN. 6.9.2016

Lainaus. Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, Vaasan kaupunki

Suomen sodan 1808 -1809 muistomerkki 

Postikadun varrella ns. raunioalueella Vanhassa Vaasassa. 

- arkkitehti E.I. Serenius (1900 – 1974): Vaasan kaupungin arkkitehti 1933 – 1963) 
- pronssikuviot kultaseppä Yrjö Sundqvist (1891 – 1942), valmisti TH. Häggqvistin valimo Vaasassa. - kivityö Yrjö Keski-Kurikan kivilouhimo Kurikassa. 
- 5,2 m korkea, läpimitaltaan 80 x 80 cm kivi on karkeaksi hakattua kurikkalaista punertavaa graniittia. 

Postikadun puolella on Ruotsin ja Pohjanmaan vaakunat sekä vuosiluku 1808. 
-sivuilla on pronssilaatassa teksti: 
PYSTYTETTY KESÄKUUN 25 PÄIVÄNÄ 1808 TÄLLÄ TANTEREELLA VENÄLÄISTÄ YLIVOIMAA VASTAAN TAISTELLEITTEN JA KAATUNEIDEN RUOTSIN JA POHJANMAAN SOTURIEN KUNNIAKSI SEKÄ VAASAN RYÖSTÖSSÄ SURMATTUJEN KANSALAISTEN MUISTOKSI 

TILL ÄRA ÖVER DE KRIGSMÄM FRÅN SVERIGE OCH FINLAND SOM DEN 25 JUNI 1808 KÄMPADE OCH FÖLLO PÅ DETTA SLAGFÄLT I STRID MOT RYSK ÖVERMAKT, OCH TILL MINNE AV DE VID VASA STADS PLUNDRING DRÄPTA MEDBORGARNA 

- takana on taisteluun osallistuneiden ruotsalaisten rykmenttien tunnusmerkit, suurennokset asepuvun napeista. 

HELSINGIN RYKMENTTI = palkilla viistoon jaettu kenttä 
NORRBOTTENIN RYKMENTTI = peura ja tähtiä 
VÄSTERBOTTENIN RYKMENTTI = nuijamies vaakunakehystyksessä, yläpuolella herttuakruunu
SVEAN TYKISTÖRYKMENTTI = päivänkakkara 

JÄMTLANNIN KENTTÄJÄÄKÄRIRYKMENTTI = sileä ympyrä 

- paljastus sotilaallisin juhlallisuuksin juhannuksena 24.6.1935. Tilaisuuteen osallistui mm. Valkoisen kaartin kunniakomppania sekä Ruotsin armeijan edustajia. 
- Vaasan kaupunki hankki patsaan ns. Vanhan Vaasan toimikunnan esityksestä. 

Postikadun ja Kauppiaankadun risteyksessä oli jo 1800-luvulla vaatimaton muistokivi, joka mainitaan H. EM. Aspelinin Vaasan historiassa. 1900-luvun alussa oli paikalle hankittu yksityisten toimesta uusi muistokivi. Pronssilaatassa oli risti sekä taistelun päivämäärä. Tämäkin kivi oli hoitamaton ja aiheutti sellaisena yleistä keskustelua. 

Nykyisen muistokiven paikka Postikadun korkeimmalla kohdalla on v. 1808 taistelun rintamalinjan keskustassa. Vaasan taistelu käytiin 25.6.1808 kaupungissa olleiden kenraali Demidoffin johtamien venäläisten joukkojen ja ruotsalaisten välillä. Eversti Bergenstrählen johtama ruotsalaisjoukko oli noussut maihin Österhankmossa ja yritti yllätyshyökkäyksellä vapauttaa Vaasa. Päätaistelu käytiin kiivaana lähitaisteluna kaupungin kaduilla. Se oli ohi muutamassa tunnissa. 

Taistelujen jälkeen venäläiset rankaisivat vaasalaisia heidän oletetusta avunannostaan ruotsalaisille. Useamman päivän ajan ryöstettiin kaupunkia, jolloin muutamat kaupunkilaiset saivat surmansa. 

Kesäkuun viimeisenä päivänä jatkoivat Demidoffin joukot matkaansa Lapualle.

Lainaus päättyy

6.9.2016 olin mukana Vanhassa Vaasassa Senioriopettajien retkellä. Tällä retkellä huomasin itse ensimmäisen kerran, että ko. muistomerkistä puuttuu yksi ”nappi”. Tiedustelin asiaa ensin Pohjanmaan museon ammattilaisilta, Kaj Höglundilta / Satu Latvalalta. Ilmeni, että ko. Jämtlands fältjägarr. –rykmentin napin näköinen sinetti on todellakin kateissa. Kyseltyäni asiasta myös Vanhan Vaasan asukasyhdistyksen kautta, sain vastauksia, joiden mukaan ko. nappi on puuttunut muistomerkistä jo vuosikymmeniä.Kuvat: Vaasan kaupungin keskusarkisto

Kuva: AN

Suomen sodan 1808 – 1809 muistomerkki on sanomalehti Pohjalaisen (22.6.2017) uutisen mukaan yksi tämän vuotisista kunnostuskohteista! Vaasan kaupungin julkisten veistosten kunnostukseen käytetään tänä vuonna yhteensä 30.000 €. Varat on myönnetty Karl ja Elin Hedmanin rahastosta.

Muut kohteet ovat: Vuoden 1918 muistomerkki Vanhalla hautausmaalla (3000€), Luotsi-suihkukaivo, Toivo Kuula -patsas, A.A. Levón, Joachim Kurten ja Hiljaiset päivät.

Lue myös Suomen sodan 1808 – 1809 muistomerkkiin liittyvä viime syksyinen blogikirjoitukseni

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2016/11/puuttuva-viides-nappi.html

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Suomen sodan 1808 – 1809 muistomerkki osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti