TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

lauantai 10. kesäkuuta 2017

MERITUULI

Merituuli -suihkukaivo on vihitty käyttöön kesäkuun 8. päivä vuonna 1979.
(Aikaisemmin ilmoitettu pvm. 10.6. korjattu 2.10.2018)

Kuvat: AN.

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985

Merituuli-suihkukaivo muistomerkki on hankittu Vaasan kaupungin toimesta vuonna 1975 kaupunginvaltuuston 100-vuotisjuhlan kunniaksi. 

Merituulen ideana on tuulen pullistama purje. Patsas on 5,3 metriä korkea ja sen halkaisija on 2 metriä. Se on valmistettu enimmäkseen käsityönä 5 mm vahvasta haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä. 

Patsas painaa noin 2000 kiloa. Betonista valettu vesiallas on halkaisijaltaan 6 metriä. 

Haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä valmistetun suihkukaivon taakse on Pursimiehenkadun puolelle rakennettu Pilvilammen kivistä amfiteatterin muotoon terassi. Kiviä on 130. Pengermille istutettiin vuorimäntyjä ja juhannusruusuja. 

Merituuli-suihkukaivo Muistomerkki sijaitsee Palosaaren torilla. 

Sen on valmistanut kuvanveistäjä Eero Hiironen. Paljastustilaisuus vietettiin 10.6.1979 Unicefin lasten vuoden merkeissä. ”Mr. Unicef”, näyttelijä Danny Kaye Yhdysvalloista suoritti vihkimisen. 

Lainaus päättyy


Kuva netistä.

Kerrotaan, että suihkukaivo toimi avajaispäivänä toivomuslähteenä. Haluan uskoa, ettei tämä ”toivomustaika” ole suihkulähteestä mihinkään kadonnut nykypäivänäkään? Ei muuta kuin kokeilemaan!

Mikäs sen mukavampaa kuin istuskella puiston penkeillä aurinkoisella Palosaaren torilla, jäätelötötteröä syömässä, perheen tai ystävien kanssa. Suihkulähteen veden välkehtiessä silmien edessä, vilvoittavassa kesätuulessa, auringonpaisteessa. Olo on kuin olisi lähtenyt merelle purjehtimaan!

Merituuli-suihkukaivo on yksi niistä kohteista Vaasassa, joita on viime vuosien aikana kunnostettu. Myös Palosaaren toria on jo viime vuosina laitettu entistä ehompaan kuntoon. Työt jatkuvat tänäkin kesäsnä.

Torialueet ovat alueen asukkaiden tärkeimpiä kaikille yhteisiä kohtaamispaikkoja. Ne ovat myös monenlaisille toiminoille välttämättömiä tiloja. Näiden hyvä suunnittelu ja kunnossapito kaunistaa aluetta, kohottaa sen arvoa kaikin puolin. Kun ihmiset viihtyvät torilla, asiat ovat paikkakunnalla hyvin.


Myös tämä seuraava mielenkiintoinen lainaus löytyy Eira Häggkvistin kirjasesta:

” Ensimmäinen esitys suihkukaivon saamiseksi Palosaaren torille kirjattiin kaupunginhallituksen pöytäkirjaan v. 1962 käsiteltäessä Toivo kuulan patsashanketta. Kaupunginvaltuuston 100 -vuotisjuhlatoimikunta antoi v. 1975 suihkukaivon suunnittelemisen kaupungin palveluksessa olleelle arkkitehti Jaakko Vainionpäälle. Hän laati kaksi ehdotusta; tervatynnyrit ja kutomakone. 

Ennen lopullisen päätöksen tai tilauksen tekemistä esitti Vaasan taiteilijaseura kaupunginhallitukselle kilpailun julistamista. V. 1977 Vaasan läänissä asuville kuvanveistäjille kohdistettuun kutsukilpailuun jätetyt ehdotukset olivsat: 

Palava meri – Antti Maasalo Ylistarosta 
Meren kaupungille – Eero Hiironen Ähtäristä 
Rantakaislikko – Tea Helenelund Vaasasta 
Keulakuva – Karl G. Nylund Kokkolasta 
Merituuli – Eero Hiironen Ähtäristä 

Palkintolautakunnan valitseman Eero Hiirosen ehdotuksen ”Merituuli” hyväksyi kaupunginhallitus äänestyksen jälkeen. Vähemmistö olisi kannattanut Karl G. Nylundin ”Keulakuvaa”. 

Lainaus päättyy.
Merituuli -suihkulähteestä vielä muutama tämän kesän kuva 


Kuvat: Aimo Nyberg, 6.6. 2017, Näkökulmia Eero Hiirosen veistokseen

Merituuli Suihkulähde on tänä kesänä ollut jo hetken päällä. Vesijärjestelmässä on kuitenkin ilmennyt ongelmia, näin minulle kertoivat paikalla olleet kaupungin työntekijät. Palosaaren kirjaston kellaritiloissa olevaa patsaan vesijärjestelmää on jo viime vuonna jouduttu korjaamaan, ja nyt se on ilmeisesti vaihdettava uuteen. Koska työ on valmista, sitä minulle ei alkuviikosta osattu sanoa.

Toivotaan, että korjaustyöt onnistuvat, ja suihkulähde saadaan taas toimimaan!

Kahden vuoden kuluttua Merituuli täyttää 40 -vuotta. Onkohan palosaarelaisilla innostusta pitää silloin esim. jonkinmoiset muistelujuhlat? Danny Kaye fiilistelyä esim?


Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Merituuli -suihkukaivo osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti