sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

LUOTSI -SUIHKUKAIVO

Osoite: Senaatinkatu 2, Kaupungintaloa vastapäätä Kirkkopuistossa.

Paljastettu 19.6. 1959 juhannusaattona.

Tekijä: Wäinö Aaltonen








Kuvat: AN 19.5.2017

Tämä on yksi Vaasan tunnetuimpia patsaita. Kaupungintalon edessä, kaupungin kirkko taustanaan.

Tätä suihkukaivo aihetta on käytetty Vaasaa markkinoivissa postikorterissakin kymmeniä kertoja. Vanhojen Vaasa aiheisten postikorttien keräilijöillä saattaisi löytyä tästä todistusaineistoa!

Vaikka kohde on tuttu, on syytä kerrata veistokseen liittyvät perustiedot.

Lainaan taas erinomaista tietolähdettä: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki 1985.

LUOTSI – SUIHKUKAIVO 

Kaupungintalon pääovea vastapäätä Kirkkopuistossa. 

- kuvanveistäjä, professosi Wäinö Aaltonen (1894 – 1966), apuna poikansa profesosi Matti Aaltonen (1921 – 1978). Rakennusmestari Yrjö E. Wirmalainen Helsingistä avusti perustus-, sähkö- ja vesijohtotöissä. 
 - allas on 4 x 6,5m; 50 cm korkeat reunat ovat mustaa ja kansilevyt punaista graniittia, pohja erivärisiä lasimosaiikkia. Veistoksen alusta, komentosilta, on mustaa graniittia. 
- Henkilöhahmojen korkeus on 2,30 m maasta lukien 3,10 m. Altaasta kohoavat erikorkuiset vesisuihkut. 

Varsinainen luotsi on koppalakkinen mies, joka seisoo osittain ruorimiehen edessä kiikari vasemmassa kädessään ja viittaa oikeallaan ajosuuntaa. Ruorimiehellä on sydvesti päässään. 

- suihkukaivo paljastettiin juhannusaattona 19.6.1959.
- luotsin mallina on ollut luotsivanhin Gustav Westerholm Inkoon Barösundista. 


Patsas hankittiin raatimies Wilhelm ja rouva Erika Husbergin v. 1912 tekemän testamenttilahjoituksen mukaisesti. He toivoivat Vaasaan suihkukaivoa, jonka aiheena olisi vanhan polven pohjalaisluotsi. Husbergin rahaston varojen lisäksi käytettiin ns. Malmönvaroja, joiden käyttötarkoitus ei ole sidottu. 

Suihkukaivohanke virisi vasta v 1956 alussa, ajatuksena oli saada patsas kaupungin 350-vuotisjuhlaan. Paikkakysymys aiheutti harvinaisen sitkeän keskustelun sekä kaupunginvaltuustossa, -hallituksessa että kirkkovaltuustossa. Kauppias, kunnallisraatimies Nils Wilhelm Husberg (1849 -1923) omisti huutokauppakamarin. Hän oli kaupungin rahatoimikamarin jäsen vv. 1885 -1889, kunnallisraatimies vv. 1889 – 1912 sekä osallisena useimmissa tehdas- ym. yhtiöissä paikkakunnalla. Rouva Erika Josefina Husberg o.s. Bergman (1849 -1936) oli toimelias eri hyväntekeväisyysyhdistyksissä, erikoisesti rouvasväenyhdistyksissä. Pariskunta teki useita lahjoituksia eri tarkoituksiin.

Lainaus loppuu.





Kuva: AN

 
Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Luotsi -suihkukaivo osoitteessa


Käy myös sivulla, seuraa ja tykkää

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg Rojekti
X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tätä sivua on päivitetty 24.6.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...