TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
lauantai 25. helmikuuta 2017

Jääkäri-patsas, 25. helmikuuta 1958

Tänään ajankohtainen patsas on tämä. Tasan 99 vuotta sitten jääkäreiden kotiinpalo tapahtui Vaasan kautta.

Kuva: AN. 5.9.2016. Jääkäri-patsas on konservoitu sopivasti ennen merkkivuosien juhlallisuuksia.

Patsas sijaitsee Vaasanpuistikon alkupäässä Hovioikeudenpuiston reunassa. Katse on kohti Vaskiluotoa, eli jääkäreiden etappireiteille.

Patsas on kuvanveistäjä, professori ja jääkärikapteeni Lauri Leppäsen työ. Kokonaiskorkeus on 5,1 m. Jalustassa on tekstit:

Uljuutta ylistämme, Isänmaa
Elät pelottomuuden kautta
Ne joilla armoa ollut, ei kotimaata
Sinut sydämiensä kilvillä nostivat korkeuteesi
      P.Mustapää (Martti Haavio)

Kärlek och mod dessa två
Sänkte oss landet vi äger
Bar det ur vånda mot ljus
På sköldar av flammande tro
      Ole Torvalds


Kuva: AN, 25.6.2016.

KOHTAAMISIA patsaiden ja muistomerkkien kanssa – tapahtumien ketju 2017 – 2018

Tutustutaan Suomen 100 v. juhlavuoden aikana kotikaupunkimme patsaisiin, veistoksiin, muistomerkkeihin ja muistolaattoihin. Kohteita on paljon, toistasataa, eli tekemistä riittää. Selvitellään Yhdessä – Tillsammans hengessä sekä tietoja kohteista, että miten eri ihmiset kokevat patsaiden ja muistomerkkien välittämää sanomaa. Yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ei ole, - jokaisen meidän omat ajatuksemme, tuntemuksemme ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita.Kuva: AN.

Tutustu Suomen jääkäriliikkeen historiaan
http://www.jp27.fi/


Pohjanmaan museo toteuttaa ”Jääkärit saapuvat Vaasaan” näyttelyn
https://www.vaasa.fi/tiedote/museo-etsii-jaakariaiheisia-kirjeita-paivakirjoja-valokuvia-ja-esineita

Lainaus museon sivuilta

"Vaasan kaupungin museot tuottavat Suomen itsenäisyyden juhlavuoden päähankkeena näyttelyn työnimeltään ”Jääkärit saapuvat Vaasaan”. Näyttelyn taustatutkimusta varten etsitään nyt yksityisiltä ihmisiltä tietoa jääkäreihin liittyvistä kirjeistä, päiväkirjoista, valokuvista ja esineistä. 

Näyttely on esillä Pohjanmaan museossa lokakuusta 2017 toukokuuhun 2018 ja se esittelee jääkäriliikkeen historiaa sekä 1917–1918 tapahtumia Vaasan ja Pohjanmaan näkökulmasta. Näyttelyn runkona ovat Pohjanmaan museon kokoelmiin kuuluvat autenttiset esineet sekä arkistomateriaali ja valokuvat, joita tarpeen mukaan täydennetään lainoilla. Aihetta lähestytään yksilöiden kokemusten kautta ja tavoitteena on myös tuoda esiin tähänastisessa historiantutkimuksessa unohdettujen ryhmien näkökulmia. Näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä jääkäreistä ja Suomen itsenäistymiseen liittyvistä tapahtumista.” 


Tähän loppuun pari kuvaa Veteranen av år 1918 -lehden teemanumerosta Nr3/154, vuodelta 2015. Jägarrörelsen 100 årReprokuvaus: AN, lehdestä Veteranen av år 1918 Nr 3/154, 2015

Haluatko Sinä kertoa Jääkäri-patsaaseen liittyviä muistoja, tai jakaa tietoja tässä blogissa. Ota yhteyttä, niin tehdään juttu vaikka yhdessä. Kuvien skannauksessa ym. autan mielelläni.

Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com

Seuraava kohteemme = 13.3. (2000) Jäätie, eli Pekkä Jylhän teos: Talvisodan jäätien muistomerkki Tiklaspuistossa.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Rojekti X=:nin inspiraattoriTutustu ja osallistu keskusteluun fb:ssa!