TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Viranomaisten toimia tarvitaan

Juckasgrunnanin, Onkikarin, Suvilahden rantojen merimetsokolonnat ovat nostattaneet vastalauseiden myrskyn vaasalaisissa nettikeskusteluissa.

Asiasta ovat kirjoitelleet viime päivinä myös Vasabladet ja Pohjalainen.

On syytä kysyä, onko tilanne paikallisten viranomaisten hallinnassa?

Olen lähettänyt tämän blogikirjoituksen tiedoksi Vaasan kaupungin ympäristötoimen johtaja Christer Hangelinille. Toivon, että saan häneltä lisäselvitystä asiaan, mahdollisesti myös kommentit alla oleviin kysymyksiin.

- Minkälaiset viranomaistoimenpiteet ovat mahdollisia jo tänä kesänä?
Entä pidemmällä aika välillä, jos ongelmat vaan pahenevat?

- Merimetson suojelustatus on Suomen/EU:n lainsäädännössä hyvin vahva. Voiko tilanne jossain vaiheessa muuttua?

- Merimetsokanta on levinnyt koko Suomen rannikolle, niin Pohjanlahden kuin Suomenlahdenkin rannoille. Onko Suomessa missään muualla pesimisluotoja ja saaria näin lähellä kantakaupungin rantoja kuin meillä täällä Vaasassa Sundominlahdella?

- Gustasvsborgin ja Ahvensaaren uimarannat ovat vaasalaisten suuressa suosiossa. Onko nyt vaarana, että nämä suositut uimarannat joudutaan tänä kesänä sulkemaan?

- On pelättävissä, että kansalaisten lainkuuliaisuus joutuu koetukselle, jos viranomaiset eivät saa aikaiseksi minkäänlaisia toimia merimetsojen aiheuttamien ongelmien torjumiseksi. Oikeuden ottaminen omiin käsiin, ts. laittomat keinot ovat tottakai aina tuomittavia, ja niistä tekijät joutuvat vastuuseen.

Mutta jotain pitää tehdä, - ja pian. Tilanne ei voi jatkua tällaisena, ikään kuin mitään ongelmaa ei olisikaan!

Aimo Nyberg


Kuva: AN. Uimaranta Vaasan keskussairaalan takana on vain n. 500 metrin päässä näistä merimetsojen valtaamista kahdesta pesimäsaaresta. Ilman kiikariakin tai kameraa tilanteen voi todeta oikein hyvin. Aika moni on myös videoinut ”oman luontodokumenttinsa paikallisesta guanosaaresta”.