lauantai 7. joulukuuta 2024

Opastuksilla oppii aina jotain uutta!

 

Vaasa-Mustasaari opas Tarja Hautamäki kertoi meille tänään (7.12.2024) kahdesta merkittävästä juuri satavuotta täyttäneestä Vaasan kaupungintalon julkisivun korkokuvasta eli Valtionhoitajat- ja Kaarle IX reliefeistä.

 


 



Kaupungin perustamisvuosi on kirjoitettuna sisäänkäynnin yläpuolelle vuonna 1903 rakennukseen kiinnitetyissä ruotsin ja suomenkielisissä laatoissa ja myös oikeanpuolisessa reliefissä, joka on paljastettu vuonna 1924.
Mutta – vuosiluku hämmentää ja vaatii selityksen.

 

 


 

 

Tämänkin reliefin tiedot ovat aivan oikein. Svinhufvudin ja Mannerheimin kaudet valtionhoitajina ovat latinaksi selkeästi kiveen kaiverrettu.

 

Vaasan Taideyhdistyksen tarjoamalle maksuttomalle opastukselle tuli mukaan 15 kiinnostunutta. Taideyhdistyksen nettisivuillakin tätä tilaisuutta mainostettiin, mutta useimmat paikalla olleet kertoivat saaneensa tästä tiedon keskiviikon Vaasa-lehdestä, jonne aineistoa tapahtumasta oli toimitettu etukäteen siinä toivossa, että tällainen 100-vuotistapahtuma ylittäisi uutiskynnyksen.

Kiitoksia päätoimittaja Anne Laurilalle, juttu ja kuvakin valtionhoitajat reliefistä oli lehdessä. Paikalle tulleet saivat tänään kuulla erinomaisen opastuksen itse aiheesta ja kuulimme myös yllättäviä huomioita, joita Tarja oli tehnyt reliefeissä oleviin vuosilukuihin ja päivämääriin liittyen. 

Aluksi saimme kuulla faktoja myös itse rakennuksesta, ja tärkeänä lisätietona myös nykyisestä osoitteesta Senaatinkatu 1. Lyhyt kadunpätkä kaupungintalon edessä kun oli ollut aikaisemmin ilman nimeä. En referoi näitä tässä enempää, vaan kertaan tähän vain nuo 2 Tarjan esiin nostamaa huomiota vuosiluvuista ja päivämääristä.

 

1606 vai 1611 – kumpi on kaupungin perustamisajankohta?

Kaupungin 300-vuotisjuhlat järjestettiin vuonna 1911 eikä 1906. 400-vuotisjuhlat vietettiin kuitenkin vuonna 2006. Mitä oikein oli tapahtunut?

Vastaus kuultiin tänään Tarjalta (lähteinä mm. Vaasan historia -teos osa 1 sekä kaupungin keskusarkiston asiakirjat).

Kaarle-kuningas määräsi lokakuun toisena päivänä 1606 perustettavaksi kaupungin Mustasaaren kylään. Perustamiskirjeen mukaan uuden kaupungin nimi on Mustasaari. Sinne oli kaikkien Pohjanmaan eteläisen rovastikunnan talonpoikaispurjehtijoiden ja maakauppiaiden muutettava tai jätettävä kaupanteko sikseen.
Kaarle IX:n mahtikäskyllä 31. tammikuuta 1611 kaupungin nimeksi tuli Vaasa. Mustasaarelaisista tuli vaasalaisia.

Mustasaaren nimi muutettiin Vaasaksi hallitsevan kuningassuvun ja kaupungin perustajan muistoksi. Samalla kaupungin vaakunan kuvioksi otettiin Vaasa-suvun vaakunan kultainen rynnäkkörisukimppu.

Vuoteen 1954 asti elettiin tämän mukaan, kunnes kaupunginvaltuusto tuona vuonna 1954 päätti, että oikea vuosiluku on 1606.

Vuonna 1611 tehty nimenmuutos ei voi merkitä, että asiakirjan ansiosta syntyi uusi yhdyskunta, päinvastoin jatkui kehitys vanhalla paikalla jo viitoitettuun suuntaan entistä voimaperäisemmin, valtuuston päätöksessä muotoiltiin.

Samalla päätettiin, että Vaasan 350-juhlia vietetään vuonna 1956.

Kaupungintalon marmorilaatta ja kuninkaan reliefi on tehty kauan ennen valtuuston päätöstä, ja sen vuoksi niissä on vuosiluku 1611.

Marmorilaatta kiinnitettiin seinään vuonna 1903 ja reliefi 1924. Vaasan ”matkamittarissa” on siis alkamassa 419. vuosi.

 

Valtionhoitajien toimikaudet / Mannerheimin pvm. on kirjoitettu väärin joissakin kirjallisissa lähteissä

(ei siis itse reliefissä, jossa latinakielinen teksti ja päivämäärät ovat oikein)

Kun ristiriitaista tietoa tulee esiin, on syytä aina tarkistaa tietoja muista lähteistä. Mielellään useammastakin paikasta.

Oikeat tiedot voi etsiä ja löytää esim. Wikipediasta (virheitä toki on joskus sielläkin)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_valtionhoitaja

P. E. Svinhufvud - 18.5.1918 – 12.12.1918 - nuorsuomalainen

Gustaf Mannerheim - 12.12.1918 – 25.7.1919 – sitoutumaton

 

Tarjan valmistellessa tätä opastusta, hän huomasi Eira Häggkvistin vuonna 1985 tehdyssä yhteenvedossa Vaasan patsaista paino- tai huolimattomuusvirheen, joka on valitettavasti ns. kertautunut muihinkin kirjoituksiin. Virhe on jäänyt korjaamatta myös vuonna 2008 painettuun Kalevi Paakin Vaasan patsaat ja muistomerkit kirjaan.

Mahdollisesti tämä virhe on ”elossa” edelleen - myös sosiaalisen median erilaisissa kirjoituksissa.  Kaikenlainen mediakriittisyys on hyvä aina pitää mielessä.

Millainen virhe siis on kyseessä? Latinankielisiä numeroita ymmärtämätön ei tät edes huomaa: Mannerheimin valtionhoitajaksi nimittämispäivän vuosisata on väärin MXC... kun pitää olla MCM...
Carl Gustaf Mannerheim toimi valtionhoitajana XII Dec A MCMXVIII - XXV Jul A MCMXIX


Tarkistin myös, ettei edellä kerrottua virhettä ole ylläpitämilläni Rojekti X = hankkeen kohdesivuilla.

6.12. (1924) Valtionhoitajien korkokuva, (Svinhufvud ja Mannerheim), John Munsterjelm, Kaupungintalon julkisivu

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/12/valtionhoitajien-korkokuva.html

 

 

12.11. (1924) Kaarle IX, John Munterhjelm, Kaupungintalon julkisivu
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/11/kaarle-ix-12-marraskuuta-1924.html

 


 

 

Kuvat ja tekstin koonti

Aimo Nyberg

Kuvisope, eläkkeellä

aimonyberg(at)gmail.com

 

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...