maanantai 23. syyskuuta 2024

Ennen ja nyt kuvapari / Raastuvankadun ja Hovioikeudenpuistikon kulma

 

 

Osoite: Raastuvankatu 15, Hovioikeudenpuistikko 13 

 

 

Kuvat: Ylemmän kuvan sai uudelleen kuvattavaksi Heikki Autiolta (Fysios). Kuva on printtikopio jostain vanhasta valokuvasta, josta tiedot ajankohdasta ja kuvaajasta puuttuvat. Alemman kuvan valokuvasin tänään 23.9.2024.

 

Tämän rakennuksen varhaisista vaiheista olisi hienoa saada tietää enemmän. Alkuaan kait asuinrakennuksena ollut rakennus on ollut jo pitkään erilaisten yritysten, liikkeiden käytössä. Raastuvankadun puolen ”montussa” on edelleen parturiliike. Se taitaa olla Vaasan vanhin samassa paikassa toiminut parturiliike?

Tässä lisää kuvia tämän päivän aamulta

Syksy saapuu. Kävelykadun vilskettä ei enää ole, ja Hovioikeudenpuistikolla tämä katuosuus on taas myös autoilijoiden käytössä. Pilvinen sää sopi oikein hyvin rakennuksen valokuvaamiseen.

 

 


 









Kuvat: AN 23.9.2024

 

Olen jakanut tämänkin kuvaparin fb-sivulla Vaasan kuvia 1900-luvulta. Sieltä löytyy niin faktatietoja kuin myös mahtavan hienoja muisteluja tapahtumista vuosikymmenten takaa. Mm. millaisia yrityksiä tässä talossa on vuosikymmenten saatossa ollut.   

 

Yllä mainitulla fb-sivulla Ilkka Virtanen kommentoi näin:

Tämä Basilierin rakennuttama ja Lassellin suunnittelema kulmatalo on rakennettu 1880. Amanda Rewell kirjoittaa pojalleen Oskarille 22.4.1880 mm. ”Täällä rakennetaan niin, että tuskin tunnet kasarmialuetta … kaupungintalon kivijalka on valmis ja naapurimme Basilier rakentaa kivitaloaan …” (Veli Rauhala ja Sirpa Sainio: Rewellien kirjeitä 1867–1942). Gabriel ja Amanda Rewellillä oli puutalot osoitteissa Raastuvankatu 11 ja 13. Vuonna 1905 Rewellin ja Basilierin talojen väliin tuli A.W. Stenforsin suunnittelema punatiilinen talo (”Kotila”).

 

Vaasan kaupungin sivuilta löysin tämän selvityksen vuodelta 2014

https://www.vaasa.fi/uploads/2019/05/b05e414a-keskustan-oyk-kulttuuriymparistoselvitys.pdf

V a a s a n  k e s k u s t a n  o s a y l e i s k a a v a

k o o s t e  a l u e e n  k u l t t u u r i h i s to r i a l l i s e s t i  a r v o k k a i s t a  k o h t e i s t a

VAASAN KESKUSTAN KULTTUURIYMPÄRISTÖKARTTAAN 2014, Pohjanmaan museo, Ruusa Viljanen Rossi

Numero 94.
Nimi Suomalainen klubi ym.
Osoite: Raastuvankatu 15/Hovioikeudenpuistikko 13
Rakennusvuosi 1878/1905
Suunnittelija A. Lassel/A.W. Stenfors
Arviointi MRH
Inventointi1986:60
Suojelutilanne Sr-­3, RKY-­alueen A. varressa.

 

Toinen hyvä esimerkki säilyneestä vanhasta rakennuksesta Vaasan ydinkeskustassa on tämä Ilkankin jo tuossa aikaisemmin mainitsema ravintola Kotila. Siitä ehkä enemmän toisella kertaa. 

 


 

Ennen ja nyt kuvapari / Koti ravintola

Esimerkki kaupunkikuvassa säilyneestä rakennuksesta. Molemmissa kuvissa rakennus on sama, vaikka kuvakulma onkin hieman eri. Ylempi kuva on 80-luvun lopulta tai 90-luvun puolelta. Nykykuva on tältä kesältä 2024.

 

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...