tiistai 23. heinäkuuta 2024

Mikkelinsaarilla, Punakareilla, OSA 2 (laivurikurssit)

 


Kuva: Matkalla Kynsiluotoon (2010)

 

Laivurikurssit

Yliopiston rehtori, professori emeritus Ilkka Virtanen kertoo veneilyharrastuksestaan

 

Eilinen blogipostaus (22.7.2024) kertoo Ilkan ja hänen perheensä veneilystä 2010-luvulla Bella 703 uppoumarunkoisella veneellä. Veneessä oli hyvät makuutilat ja keittomahdollisuudet. 7-metrisen veneen nopeus oli vain 7 solmua. Venetyypin ajamiseen tarvittiin kipparilta osaamista ja taitoja, joita sai suorittamalla laivurikursseja.   

Kirjoituksen teksti, kuvat Mikkelinsaarilta ja Punakareilta olivat todella mielenkiintoista luettavaa ja katsottaa.

Tässä blogipostauksessa Ilkan lisäkommentti käymistään laivurikursseista.

 

Otin tuon veneilyn aika tosissani, suoritin Vaasa-opistossa kolmen vuoden aikana kaikki kolme tarjolla ollutta laivurikurssia (saaristolaivuri, rannikkolaivuri, avomerilaivuri), kaksi niistä erinomaisin tiedoin, rannikkolaivuri jäi hyviin tietoihin aikapulan takia, kun suoritin kaksi kurssia samassa tentissä. Saaristolaivurin peruskurssi oli aivan välttämätön veneilyn aloittamiselle, paljon hyvää perustietoa merimerkeistä säännöistä jne. Rannikkolaivuri antoi hyvää lisäoppia. Avomerilaivuri perustui tähtitieteeseen, navigointiin auringon ja tähtien avulla. Sillä ei nykymaailmassa ole pienveneilyssä enää käytännön merkitystä, kartat ja gps-plotterit hoitavat hommat. Tässä kurssissa minua kiinnosti matematiikka. Laskelmat perustuvat kolmiulotteiseen geometriaan, pallotrigonometriaan ja sitä en ollut yliopistossa opiskellut. Kaavoja ei sentään paljoa käytetty vaan valmiiksi laskettuja taulukkokirjoja. Eikä itse vaikein perusasia ollut mukana, sekstanttihavaintojen teko keikkuvassa veneessä.

iv

Katsoin Kansalaisopisto Alman sivuilta ovatko nuo laivurikurssit tänä syksynä opiston ohjelmassa. En niinkään itseäni varten, vaan lähinnä nuoremmille Vaasan karikkoisilla vesillä veneilystä kiinnostuneille. Pieni lyhytaikainen kokemus merellä purjehtimisesta itsellänikin kyllä on. 1980-luvulla, olisiko ollut vuonna 1983 olimme hankkineet yhdessä Hannu ja Eija Katajamäen kanssa pienen purjeveneen. Jos sitä nyt edes purjeveneeksi saattoi sanoa. Siinä oli nostoköli, eikä edes apumoottoria. Sillä ei kovin kauas kannattanut, eikä uskaltanutkaan lähteä. Tuolloin sain suoritettua tuon Ilkankin mainitseman alimman laivurikurssin. Opiskelu, teoria olisi saattanut kiinnostaa enemmänkin, mutta meri oli kyllä meikäläiselle järvien ja jokien varsilla lapsuutensa viettäneelle liian vaativa haaste.

 

INNOSTAVAA VOIMAA JA SUUNTAA ELÄMÄLLE!

Ilmoittautuminen lukuvuoden 2024–25 kursseille on käynnissä

https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/kansalaisopisto-alma/

 

Ainakin tämä kurssi löytyy!

Saaristonavigointi - Veneilijän merenkulkuoppi 1

Navigoinnin ja hyvän merimiestavan perustaidot.

Vesillä liikuttaessa täytyy tuntea perusasiat. Kurssilla opit tulkitsemaan ja käyttämään merikarttaa, määrittämään koordinaatit laskeaksesi sijaintisi ja kuinka pääset turvallisesti määränpäähäsi. Opit lisäksi merimerkit ja merikarttasymbolit, kompassin toimintaperiaatteen ja kuinka nopeus, matka ja aika liittyvät toisiinsa. Tutustut kansainvälisiin meriteiden sääntöihin ja vesiliikennelakiin sekä miten liikkua vesillä luonnon ehdoilla.

Kurssin jälkeen on mahdollisuus osallistua Suomen Navigaatioliiton järjestämään tutkintotilaisuuteen.

Syyslukukausi

11.9.–4.12.2024 (Kertoja: 12)

Opettaja: Kari Johan Lapveteläinen

Opetuspaikka: A317, Raastuvankatu 31, Vaasa

 

Blogipostauksen koonti

Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...