torstai 19. syyskuuta 2024

Ennen ja nyt kuvapari / Kalaranta

 

Ent. Maanmittauskonttori, ent. Vesiylioikeus, nyk. Rantalinna

 

 

Tämä kuvapari julkaistaan tänään myös fb-ryhmässä Vaasan kuvia 1900-luvulta.
Ylemmässä kuvassa Vesiylioikeus Kalarannassa joskus 80/90-luvulla.
Alla olevan kuvan valokuvasin 15.9.2024 Räätälinsaaresta.

Vaasan vesiylioikeus ja Vaasan lääninoikeus yhdistettiin 1.11.1999 voimaan tulleella hallinto-oikeuslailla Vaasan hallinto-oikeudeksi.

Vesilain 1.3.2000 voimaan tulleen muutoksen ja samana päivänä voimaan tulleen ympäristönsuojelulain nojalla annettavia ympäristölupavirastojen, alueellisten ympäristökeskusten ja kunnallisten ympäristönsuojeluviranomaisten päätöksiä koskeva muutoksenhaku keskitettiin pääsääntöisesti Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta koko maata kattavana Vaasan hallinto-oikeudelle.

 

Vaasan Kalarannasta voi tiivistetyn historiikin lukea tästä:

Lainaus ilmaisjakelulehdestä MEGA, science & arts, 38.2024, jakelussa 18.9.2024

FISKSTRANDEN i VASA

Text CHRISTIAN NYLUND

Namnet Fiskstranden härstammar från år 1890, men redan år 1867 lät kommerserådet C. G. Wolff bygga en stenbrygga i västra ändan av Vasaesplanaden.

Sedermera donerades bryggan till staden, och blev en viktig knutpunkt för handeln mellan stadsbor och skärgårdsbor.

Den första fiskhallen stod färdig år 1906.

Samma år som stenbryggan blev färdig, inleddes regelbunden förbindelsetrafik mellan staden och Strömsö.I början av 1900-talet blev båttrafiken allt livligare, och 1908 trafikerade förbindelsebåtar sträckan mellan Vasa och bland annat Oravais, Replot, Björkö, Malax, Korsnäs och för att inte tala om trafiken till Sundom.

All denna trafik upphörde mellan åren 1975–1976, eftersom landhöjningen och de många grynnorna hade gjort rutterna för svåra ett navigera.

Idag är Fiskstranden en populär mötesplats, speciellt sommartid med bland annat ett antal välbesökta restauranger.

 

Kalastuksen talo
RAVINTOLA HEJM  |  KALA- JA HERKKUPUOTI KALATISKI  | POHJANMAAN KALASTAJALIITTO

https://fisketshus.fi/kalastuksen-talo/

 

Ent. Maanmittauskonttori, ent. Vesiylioikeus, nyk. Rantalinna

Museoviraston KULTTUURIYMÄRISTÖN PALVELUIKKUNA

https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/rapea/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=200015

Lainaus sivulta

Historia

Rakennus on kaksikerroksinen rapattu tiilirakennus, jonka julkisivut risaliitteineen, pilastereineen ja pylväineen ilmentävät klassismin muotokieltä. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Jac. Ahrenberg 1909 ja se valmistui 1911.

Rakennuksessa tehtiin restauroiva ja säilyttävä peruskorjaus 1984.

Rakennus on nykyään yksityisomistuksessa.

 

 

Blogikirjoituksen on koonnut

Aimo Nyberg
Kaupunki- ja luontokuvaaja
aimonyberg(at)gmail.com

 


 

tiistai 17. syyskuuta 2024

Valokuvista, dioista ennen ja nyt kuvapareja tekemään!

 

Olen jakanut näitä Ennen ja nyt kuvapareja myös facebook ryhmässä Vaasan kuvia 1900-luvulta
Kesän aikana jaoin myös yksittäisiä vanhoja kuvia, joissa "tunnistustehtävinä" olivat kuvassa olevat automerkit sekä osoite, jossa kuva on otettu. 

Facebookissa kuvien jakaminen mahdollistaa kommentoinnin, ts. satojen tykkäysten lisäksi kuvien perään syntyy uskomattoman rikas muistelujen ketju.

Näin on taas käynyt taas tällekin eilen jakamalleni kuvaparille.

 

 

Ylempi kuva on 1980-luvun lopusta tai 90-luvun alusta.
Alempi kuvattu suunnilleen samasta paikasta 15.9.2024.


Jos käytät facebookia, tutustu ryhmään!

Facebook ryhmä: Vaasan kuvia 1900-luvulta

Ryhmä (Yksityinen) 26,5 t. jäsentä

https://www.facebook.com/groups/588222927889218

 

Kaupunkikuva on muuttunut paljon Vaasan keskustassakin viime vuosikymmenten aikana.

Ainkakin kun tarkastelee kohteiden yksityiskohtia.

Tässä kuvia Hartmanin liiketalosta 1980-luvulta tähän päivään.








Alimmaisen kuvan kuvasin 9.9.2024 kännykällä. Nuo kaksi muuta olen uudelleen kuvannut vanhoista diakuvista.


Vanhojen valokuvien ja myös diakuvien skannaukseen / uudelleen kuvaamiseen on tänä päivänä hyvät mahdollisuudet. Ihan kotilaitteilla, tai sitten kaupallisten palvelujen kautta valokuvaamoissa. 

 

Eli ensimmäinen vaihe on:

Tarvitaan se VANHA KUVA. Käy läpi vanhat valokuva-albumisi ja dia-arkistosi. Löytyisikö sieltä jotain, joka voisi olla kiinnostava kohde uudelleen kuvattavaksi NYT?

Sitten joko valokuvaat sen itse uudelleen kännykällä tai jos mahdollista jalustalla olevalla digikameralla sellaisessa valaistuksessa, ettei häiritseviä valoja tai varjoja uuteen kuvaan pääse tulemaan.

Myös lähes "automaattisia" diakuvien skannauslaitteita on myynnissä, jopa vuokrattavissa! 


Olen aikaisemminkin sanonut, että voin auttaa kuvien digitalisoinnissa. Edelleenkin tämä pätee, mutta ei tietenkään suuressa määrin. Muutaman kuvan kanssa autan, jos aikataulusta vaan sovitaan.

UUDEN, tämän päivän valokuvan ottamisessa voi yrittää olla "uskollinen" vanhalle kuvalle, ts. kuvata kohde juuri samasta kohdasta kuin vanhakin kuva on kuvattu, ja samanlaisella kuvarajauksella ja vastaavalla objektiivilla ym. kameran säädöillä. 

Tai sitten kuvata voi vaan suunnilleen saman kohteen, aiheen, ja valita luovasti sellainen kuvauspaikka ja kuvakulma, joka tuntuu parhaalta. 

Toiset haluavat esitellä kuvaparin kahtena erillisenä valokuvana, toiset muokkaavat kuvat esim. päällekkäin yhdeksi kuvaksi. 

 

Ja sitten vaan kuvia JAKAMAAN!

Se millainen hyvä fiilis vanhojen kuvien katselemisesta kaikille muillekin näyttää syntyvän, on ollut todella palkitsevaa ainakin minulle. Uskon muidenkin kokevan tämän samalla tavalla.

Kuvien jakamiseen on monia erilaisia julkaisupaikkoja.

Tämä blogisivustokin on yksi niistä. Erityisesti Vaasa-aiheisille valokuville. 

 

Ole yhteydessä, jos haluat jakaa valokuviasi, ja mahdollisesti lyhyitä tai pitempiäkin kirjoituksiasi tälle Vaasaennenjanyt sivustolle!

 

Aimo Nyberg

Sivuston ylläpitäjä
aimonyberg(at)gmail.com





sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Ilkka Virtanen: Matematiikka kielenä - monimutkaista vai yksinkertaista?

 

Tässä blogijutussa Nalle Puhiin on liitetty kaksi matemaattista yhtälöä

 

Ilkka Virtanen

Matematiikka kielenä

Omana kouluaikanani, kun siirryttiin lukioon, oli ainakin pienemmissä maalaiskouluissa yleensä valittavissa joko matematiikka- tai kielipainotteinen suuntautuminen. Valinta merkitsi käytännössä myös reaaliaineiden valitsemista valitun suunnan mukaisesti, luonnontieteisiin tai humanistisiin aineisiin painottuen, koulun kulloisestakin tarjonnasta riippuen. Historia, kirkkohistoria, biologia, psykologia kuuluivat lähes kaikkien ohjelmaan.

Valinta pitkän matematiikan ja kielipainotteisuuden välillä oli hyvin jyrkkä ja voimakkaasti sukupuoliriippuvainen. Toinen suuntaus koettiin usein vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi oppia.

Matematiikka sai osakseen jopa inhoa. Samaa ilmeni tuohon aikaan vielä jossain määrin myös kielten suhteen.

Ja kuitenkin, matematiikkakin on yksi kieli, tosin erityyppinen kuin puhutut kielet. Matematiikan kielellä voidaan kertoa asioista lyhyen ytimekkäästi ja täsmällisesti, ”kielioppisäännöt” ovat tiukan täsmälliset. Matematiikan hyvä hallinta edellyttää paitsi näiden sääntöjen tuntemusta niin myös taitoa kääntää arkikieli matematiikan kielelle ja päinvastoin. Omalla erikoisalallani talousmatematiikassa ja matemaattisessa mallinnuksessa tämä tulkin rooli oli erityisen keskeinen.

Tehdään seuraavassa yksi tällainen tasoltaan yksinkertainen harjoitus.

 

Tarkastellaan kuvaan liittyvää yhtälön muotoon kirjoitettua lauseketta

 

jonka vasen puoli koostuu kahdesta osalausekkeesta ja oikea puoli yhdestä. Osalausekkeet ovat kaikki matematiikan eri alueilta, trigonometriasta, integraalilaskennasta ja lukujonoista.

Trigonometria kuuluu nykyisin peruskoulun matematiikan oppimäärään, kaksi muuta ovat lukiotasoa. Kun lausekkeiden väliselle suhteelle on merkitty yhtälö eli vasemman ja oikean puolen yhtäsuuruus, on syytä tarkastella, onko yhtäsuuruus todella voimassa, sitä ei lausekkeesta ihan suoraan voi päätellä. Ja jos yhtäsuuruus on totta, onko se sitä aina, (suorakulmaisen kolmion toisen terävän kulman) arvosta riippumatta vai vain yhdellä tai muutamalla arvoilla.

Lausekkeen arvon määritys on yksinkertainen. Suorakulmaisessa kolmiossa kateettien a ja b (suoran kulman viereiset sivut) ja hypotenuusan c (suoran kulman vastainen sivu) välillä vallitsee Pythagoraan teoreeman mukaan yhtälö a2 + b2 = c2. Valitaan nyt kolmion mittayksiköt niin, että c = 1. Silloin a = sin  ja b = cos  Nähdään siis, että tarkasteltavan sulkulausekkeen arvo = 1 kulman  arvosta riippumatta.

 


 

 


 

 

Vanhan ajan timpurit tunsivat hyvin Pythagoraan säännön. Kun heidän piti tarkistaa esimerkiksi ovikarmin suorakulmaisuus silloisin vähin työvälinein, käytännössä metrin pituisella kokoon taittuvalla puumitalla, he mittasivat kulman muodostavilta pinnoilta kulmasta lukien 60 cm ja 80 cm pituiset etäisyydet. Jotta pinnat olivat kohtisuorassa toisiaan vastaa, mitattujen etäisyyksien päätepisteiden tuli olla 100 cm päässä toisistaan (602 + 802 = 1002). Koko mitan hyödyntäminen antoi parhaan mahdollisen tarkkuuden.

Määrätyn integraalin  arvo määritetään niin, että etsitään ensin integroitavan eksponenttifunktion e –x  integraalifunktio, määritetään sen arvot ylä- ja alarajoilla ja lasketaan näiden erotus. Saadaan laskelma

 

 

 

 

 eli myös toisen lausekkeen arvo on = 1 ja vasemman puolen summa on siten = 2.

Oikean puolen lauseke (alusta) auki kirjoitettuna on päättymättömän lukujonon jäsenten summa

 

 

Laskemalla summan kehitys muutaman yhteenlaskettavan verran voi pian päätellä, mikä tuoksi summaksi muodostuu (tai tarkasti ottaen mitä se rajatta lähestyy), kun edetään pitkälle. Merkitään summa symbolilla Sn, kun on edetty jäseneen n asti. Yleiseksi Sn:n lausekkeeksi voi helpohkosti päätellä


 
 

 


Jälkimmäisen termin vaikutus summan arvoon vähenee eksponentiaalisesti, joten summa lähenee nopeasti kohti arvoa 2. Sen täsmällinen todistaminen, että tuo esitetty kaava on oikea, on matematiikan perustehtäviä. Todistustapoja on useita. Yksinkertaisin tässä tapauksessa on ns. täydellinen induktio (päättely tällöin osista kokonaisuuteen, deduktiivinen päättely tapahtuu kokonaisuudesta osiin). Kaavan yhtälö on tosi, jos se täyttää seuraavat kaksi ehtoa.

a)      Voidaan osoittaa summan lauseke oikeaksi yhdellä n:n arvolla. Valitaan n = 0, jolloin

S0 = 2 – 1 = 1. Koska sarjassa on tällöin vain yksi jäsen, joka on (½)0 = 1 eli kaava pätee, kun n = 0.

b)      Oletetaan, että summan lauseke on tosi, kun n = n. Osoitetaan, että tästä olettamuksesta seuraa sen oleminen tosi myös tapauksessa n = n+1. Tällöin kaava on yleisesti tosi.

Sijoittamalla kaavaan n = n + 1 saadaan Sn+1 = 2 - (½)n+1.

Sn:n määritelmästä ja olettamuksesta kaavan oikeellisuudesta kun n = n saadaan n:n arvolla n+1: Sn+1 = Sn + (½)n+1 = 2 – (½)n + (½)n+1 = 2 – (½)n(1 – ½) = 2 - (½)n ½ = = 2 - (½)n+1 eli kaava pätee myös, kun n = n+1. Induktioperiaatteen nojalla tulos on osoitettu yleisesti oikeaksi.

Alkuperäisen yhtälön lausekkeet ratkaisemalla yhtälö on saatettu varsin yksinkertaiseen muotoon 1 + 1 = 2. Onko Nalle Puh pettynyt tulokseen vai väsähtänyt ratkontatehtävästä?

 

 


 

Aluksi monimutkaiselta näyttänyt lauseke on saanut varsin yksinkertaisen muodon. Moni saattaa nyt rientää sanomaan, että tätä se matematiikka juuri onkin, yksinkertaiset asiat esitetään monimutkaisesti. Tilanne on kuitenkin juuri päinvastainen. Reaalimaailman ongelmat ovat monimutkaisia. Toisinaan niitä voidaan ratkoa matematiikan avulla. Tämä onnistuu, jos ongelma voidaan pelkistää riittävällä vastaavaisuudella matemaattisen mallin muotoon. Tämä malli ratkaistaan matematiikan työkaluilla ja saatu tulos tulkitaan ongelmaa koskevaksi.

Nalle Puhin ongelma voisi olla esimerkiksi kuvaus jonkin tapahtuneen vahingon hallinnasta. Vasemmalla puolella esitetään vahingon aiheuttamat kustannukset ja niiden ajallinen eteneminen. Sulkulausekkeessa on esitetty vahingon aiheuttamien vaurioiden kertaluoteiset korjauskustannukset (neliömuotoisuus viittaa pinta-alavaurioihin). Eksponenttifunktio kuvaa ajan mukana vähenevän intensiteetin omaavan vahingon (esim. vuodon) aiheuttamaa kustannuskehitystä, sen integraali (vastaa summausta) tästä syntyvää kokonaiskustannusta. Oikean puolen summalauseke kuvaa vaurion hoitoon tarvittavan rahavirran esimerkiksi päivittäistä kehitystä. Aluksi panostus on suurta ja vuodon tullessa hallintaan panostukset nopeasti vähenevät. Panosten kokonaissumma on vauriokustannusten suuruinen.

 

Ilkka Virtanen

 

...

 

”Suuntautumisalani matematiikassa oli opiskeluaikana sovellettu matematiikka, työelämässä sen erityisala talousmatematiikka, matematiikan soveltaminen taloustieteen ja talouselämän ongelmiin. Tarvittava matemaattinen koneisto kuuluu lähinnä operaatioanalyysin (engl. Operations Research & Management Science) alaan. Soveltaminen käsittää ongelmaa käsittelevän matemaattisen mallin muodostamisen, sen ratkaisemisen matematiikan työkaluin ja saadun tuloksen tulkitsemisen perusongelman näkökulmasta. Parhaaseen tulokseen päästään ryhmässä, jossa on edustus sekä sovellusalalta että matematiikasta ja vielä niin, että matemaatikoilla on riittävä ymmärrys sovellusalalta ja substanssiasiantuntijat pystyvät ymmärtämään käytetyn koneiston mahdollisuudet ja rajoitukset.

Törmäsin netissä kuvapariin, jossa Nalle Puhiin oli liitetty kaksi matemaattista yhtälöä, toinen hyvin triviaali, toinen aika monimutkaisen näköinen. Yllättäen molemmat kertovat saman yksinkertaisen tosiasian. Monimutkainen voisi olla jostakin todellisesta ongelmasta peräisin, jonka käsittely matematiikan keinoin tuo sille selkeän ratkaisun.”

Ilkka

...

Tekstin kirjoittaja Ilkka Virtanen väitteli filosofian tohtoriksi Turun yliopistosta vuonna 1977 ja työskenteli Vaasan yliopistossa talousmatematiikan vt. apulaisprofessorina 1981–1983 ja professorina vuodesta 1983. Lisäksi hän toimi yliopiston rehtorina 1987–1994 ja dekaanina 1998–2007. Virtasen tutkimusaloja ovat olleet operaatiotutkimus, matematiikan ja tilastotieteen taloustieteelliset sovellukset, tulevaisuudentutkimus, luotettavuusteoria ja jakaumateoria. Hän on julkaissut yli 100 tieteellistä tutkimusta (Lähde: Wikipedia)

 

Lue myös Ilkan aikaisemmat tässä blogissa julkaistut matematiikka aiheiset kirjoitukset:

Arjen aritmetiikkaa

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2024/08/ilkka-virtanen-arjen-aritmetiikkaa.html

Kultainen leikkaus matematiikan ja kuvataiteen työkaluina

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2024/08/kultainen-leikkaus-matematiikan-ja.html

 

 

 

Tämä blogi on sitoutumaton ja vapaa julkaisualusta myös 

Sinun kirjoituksillesi ja kuvillesi! 


Sivuston yllätito:

aimonyberg(at)gmail.com

 

 


LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...