torstai 26. syyskuuta 2024

Liisanlehdon valaistu taideteos Kolmikehrä

 

KOLMIKEHRÄ 

 

Näin syysiltaisin klo 20 jälkeen voi kokea tämän taideteoksen lumouksen!

Missä? - Liisanlehdon kiertoliittymässä.

Osoite: Kanavasillantien, Elementtitehtaantien ja Latokartanontien risteyksessä oleva kiertoliittymä

Betonista valmistetun teoksen nimi: Kolmikehrä

Tekijät: Taiteilija Mia Erlinin ja graafikko Ari Kujalan yhteistyönä toteutettu taideteos.
Betonin värjäysmenetelmän keksijä ja kehittäjä on kuvanveistäjä Pertti Kukkonen.

 


 
 

 

 





 


 


Kuvat AN 25.9.2024

Iltahämärä sateisen päivän jälkeen, kun taivaallakin oli vielä upeita pilviä,
oli erinomainen hetki valokuvata tämä taideteos.

 

 

"Kolmikehrä" on taiteilija Mia Erlinin ja graafikko Ari Kujalan yhteistyönä toteutettu betoniveistos.Teos kunnioittaa alueella vaikuttaneen rakennusinsinööri K.E. Nymanin perustaman betonivalimon sekä Liisanlehdon vehreän kartanomiljöön historiaa. Veistos yhdistää materiaali- ja kuva-aihevalinnoillaan sekä alueen teollisen että kulttuurisen perinnön.

Teoksen materiaaleissa ja aiheessa yhdistyvät lujuus ja herkkyys. Teos muodostuu kolmesta 4–6 metrin korkuisesta, värikkäästi värjätystä betonielementistä. Elementtien pintaan on ikuistettu alueen historiallisen kartanomiljöön kasvillisuuden ja eläimistön kuva-aiheita, jotka herättävät eloon 1700-luvun lopulla alueella kukoistaneen Liselundin kansanpuiston lehtevät metsät ja runsasmarjaiset puutarhat. Tämä luonnon ja betonin yhdistelmä luo teokselle voimakkaan kontrastin symboloiden ihmisen ja luonnon välistä yhteiseloa ja jatkumoa aikakaudesta toiseen.

Värikkäät kuviot on toteutettu betoninvalmistuksen yhteydessä erikoisvärjäysmenetelmällä ja betoniin upotetuilla ruostumattomasta teräksestä laserleikatuilla kuvioinneilla. Työvaihe toteutetaan yhteistyössä Betonipallaksen ja tämän betonivärjäysmenetelmän kehittäjänä tunnetun Pertti Kukkosen kanssa. Taideteoksen jykevä sijainti uuden kiertoliittymän keskellä toimii kontrastina liikenteen jatkuvalle liikkeelle ja muistuttaa historiallisten ja kulttuuristen kerrostumien läsnäolosta arkipäiväisessä ympäristössämme.

Kolmikehrä yhdistää alueen teollisen ja kulttuurisen identiteetin, luonnon ja teknologian, sekä menneisyyden ja nykyisyyden modernin infrastruktuurin risteyskohdassa.

 

Teoskonsepti: Mia Erlin, WSP Design Studio

Graafinen suunnittelu: Ari Kujala, WSP Design Studio

Elementtien toteutus: Betonipallas Oy ja VIhdin betoni

Valaistussuunnittelu: Mia Erlin

Sähkösuunnittelu: Harri Heino, Kuntatekniikka, Vaasan kaupunki

Vihersuunnittelu: Åsa Enholm, Kuntatekniikka, Vaasan kaupunki

Tilaaja: Vaasan kaupunki


Kuva: AN 14.8.2024



Kuva: AN


Hyvät ystävät!

Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä ja jakaa tänne myös ottamiasi kuvia - vaikka useammankin kerran!
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Kolmikehrä facebookissa,

Suora linkki TÄÄLLÄ

Tutustu, tykkää, seuraa myös tätä koko rojektin fb-sivua!
https://www.facebook.com/rojektixon/

 

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X= hankkeen inspiraattori

Kuvisope, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com



keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Miltä Sinun syksysi näyttää?

 

Moni pitää syksystä, ja nauttii tästä vuodenajasta siinä kuin muidenkin vuodenkierron jaksojen ominaislaaduista.

Vuodenajan vaihtuminen, hetket, jolloin talvi väistyy ja kevät voittaa, se päivä, jolloin kesä antaa periksi, ja syksy saapuu, tällaisia tunnelmia olen koittanut vuosien varrella valokuvata.

Valokuvauksessa kyseessä ovat hetket, jopa sekunnin tuhannesosat (mm. urheilukuvauksessa). Vuodenaikojen vaihtumisen kuvaamisessa kyse on ennemminkin sen aistimisesta, kokemisesta kun jokin hidas muutos tapahtuu, koettavissa oleva hetki on juuri kääntymässä ”kyljeltä toiselle”. Unenomainen tila, jossa aika tuntuu merkityksettömältä, ei tiedä onko tämä todellista vai ei, onko tämä jotain ennenkin nähtyä ja koettua vai aivan ainutlaatuista.

Etukäteen ei voi koskaan tietää, saako näitä hetkiä ikuistettua digikameran muistikortille.

Yrittää silti pitää. Eli kameran ulkoiluttamista kannattaa harrastaa, päivittäin tai ainakin kun aavistaa sään, vuorokaudenajan ym. muuntuvien olosuhteiden olevan otolliset.

On hienoa, että yhä useammat jakavat kuviaan sosiaalisessa mediassa. Facebook ja Instagram ovat kenties suosituimmat paikat omien kuvien saamiseksi muiden katsottavaksi. Ja jopa kommentoitaviksi.

Tämä blogi, jota nyt luet, on myös avoin, vapaa, ei-kaupallinen julkaisukanava kaikenlaisille valokuville. Myös Sinun kuvillesi ja mahdollisesti teksteillekin. Kun kuvan alle laittaa kuvaajan nimen, tekijäinoikeutesi on ilmoitettu, eikä kenelläkään ole oikeutta käyttää tätä kuvaa ilman kysymättä lupaa sinulta. Näin siis periaatteessa, mutta omien kuvaajaoikeuksien valvonta on käytännössä mahdotonta. Jos näet oman kuvasi jossain jonkun muun käyttämänä kaupallisessa tarkoituksessa, on tähän syytä puuttua.

Omien valokuvien osalta olen toiminut niin, että kun joku on lupaa valokuvieni käyttöön pyytänyt, olen luvan hänelle antanut.  

 

NYT on hetki kuvata syksyä!

Onko Sinulla valokuvia kesän ja syksyn ”rajalta”? Entä milloin ollaan syksyn ja talven rajalla?

Ole minuun yhteydessä, jos haluat jakaa kaikenlaisia kuviasi tällä nettisivulla.

Jos ja kun kuvissasi on mukana myös ihmisiä, on kuvassa olevien suostumus aina oltava kuvien jakoon, ja on kohteliasta myös ilmoittaa asiasta heille.

 


 

Kuva: Antti Haavisto. Syksyinen kuva viime vuodelta. Kuvassa Maisa ja Aimo. Olimme Antin haastateltavana Kirkkopuistossa. Vaimo kertoi Vaasan puistoista, ja minä pääsin puhumaan hieman kaupunkikuvasta, Vaasan komeasta arkkitehtuurista, C.A. Setterbergin ruutukaavasta jne.  

Haastattelumme on edelleen kuunneltavissa. Linkin löydät, jos klikkaat alla olevaan linkkiin (kerromme siinä haastattelustamme).

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2023/09/olimme-radiossa-vaasan-kirkkopuistosta.html

 

Aimo Nyberg

Kaupunki- ja luontokuvaaja
Paikallishistorian harrastaja

aimonyberg(at)gmail.com

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...