perjantai 25. lokakuuta 2024

Patsaista, muistomerkeistä ennen ja nyt kuvia

 

Joukko-osastojen perinnemuuri on vihitty käyttöön 23.10. 1976.

Sijainti on Kasarmintorilla / Korsholmanpuistikon reunalla osoitteessa Korsholmanpuistikko 7. Muistomerkkialueen on suunnitellut Annikki Nurminen. Laattoja oli ensin vain muutama. Laattarivistöt ovat täydentyneet vuosikymmenten aikana maanpuolustusjärjestöjen toimesta. Vaasan alueen sotilasperinteet ulottuvat aina Korsholman linnan perustamiseen v. 1368.

Katso päivitetty kohde-esittelystä osoitteesta
https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/10/joukko-osastojen-perinnemuuri-23.html

Tämän alla olevan kuvaparin lisäksi sivulta löytyy allekirjoittaneen ottamia kuvia laatoista, historiaa ja perusfaktaa, sekä professori emeritus Ilkka Virtasen laatima Perinnemuurin kokonaisvaltainen kuvaus, eli laattojen sijaintitiedot ja nimet. 

 

Kuvat 1980-luvulta ja 10.10. 2024

Normaalisti muistomerkit ovat paljastuspäivänä valmiita ja muuttumattomia. Kuten nämä Vaasan merkittävimmät patsaat, Suomen Vapaudenpatsas, Jääkäri-patsas ja Merikotka eli  Suomen ilmailun muistomerkki.

 


Kuva: Tapani Tikkala, lokakuu 2024

Katso lisää aiheesta kohde esittelystä
https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/02/jaakari-patsas-25-helmikuuta-1958.html

 


Kuva: AN, uudelleenkuvattu 1990-luvun diakuvasta

Katso lisää aiheesta kohde-esittelystä 

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/10/suomen-ilmailun-muistomerkki-merikotka.html

 

Vaikka patsaat, muistomerkit eivät ns. juokse kuvaajaa karkuun, ovat nekin mielenkiintoisia kuvauskohteita.

Miten on, löytyykö Sinulta kotialbumeista tai dia-arkistoista vanhoja kuvia Vaasan patsaista, muistomerkeistä, muistolaatoista?

Minua nämä kiinnostavat kovasti. Ihan jokainen – ne unohtuneetkin, vähemmälle huomiolle jääneet kohteet.

Patsaiden, muistolaattojen ym. paljastustilaisuudet, niiden luona pidetyt muistotilaisuudet ym. tapahtumat. Näistä kaikista olisi hienoa saada jakaa kuvia digimuodossa erilaisilla fb ym. sivuilla. Ja myös täällä ylläpitämälläni Vaasa ennen ja nyt sivustolla.

Ottakaa yhteyttä, jos aihe kiinnostaa ja jostain kenkälaatikon pohjalta tällaisia kuvia löytyy! Autan mielelläni kuvien skannauksessa/ uudelleenkuvauksessa.

Nyt kuvat ovat ”aika haarukalla” tänään, tänä kesänä, tänä vuonna kuvattuja.

Ennen kuvat tätä vanhempia.  Jos ajankohta on tiedossa, se on hyvä ilmoittaa.

Kuvateksti auttaa aina myös, helpottaa hahmottamaan mistä kuvassa on kyse, ja keitä siitä mahdollisesti on mukana.

Kuvien kuvaajatietokin on tarpeellinen, jos se vain on tiedossa.

Yhteydenotot s-postilla aimonyberg(at)gmail.com, tai jutellaan lisää, kun tavataan jossain.

 

 

Laitan loppuun tämän lainauksen ILKKA VIRTASEN tekstistä

 

MAANPUOLUSTAJA 1•2016

Vaasan kolme kansallista muistomerkkiä

Vaasassa on kolme kansallista muistomerkkiä, jotka liittyvät itsenäisyytemme alkuhetkiin ja tuovat esille Vaasan merkitystä tuon kriittisen ajanjakson tapahtumissa.

Tärkein muistomerkeistä on Yrjö Liipolan toteuttama Suomen Vapaudenpatsas, joka paljastettiin suurin juhlallisuuksin Vaasan torilla 9.7.1938.

Toinen, Lauri Leppäsen Jääkäripatsas, paljastettiin jääkärien kotiinpaluun 40-vuotismuistopäivänä 25.2.1958. Hovioikeuden puistossa sijaitsevan patsaan kuvaama jääkäri katsoo kohti merenlahtea, jonka jäältä Suomeen palaavat jääkärit rantautuivat Vaasaan.

Kolmas on Kalervo Kallion suunnittelema Suomen ilmailun muistomerkki (Merikotka-patsas), joka paljastettiin 12.10.1969. Patsas sijaitsee samaisen merenlahden äärellä lähellä paikkaa, johon ruotsalaisen kreivi Eric von Rosenin Suomen tasavallan armeijalle lahjoittama lentokone Thulin Typ D laskeutui 6.3.1918. Lentokoneesta tuli Suomen armeijan ensimmäinen palvelukäytössä ollut lentokone, tunnuksenaan F1, ja maaliskuun 6. päivästä tuli Ilmavoimien vuosipäivä.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...