sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Vaasan taidemuseoissa nyt upeat näyttelyt!

 

 

Kuva Wikipediasta: Ilona Harima Luxorissa, Egyptissä vuonna 1966

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilona_Harima 

”Ilona Harima (vuoteen 1936 Hohenthal, vuodesta 1939 Rautiala, 4. maaliskuuta 1911 Vaasa – 9. kesäkuuta 1986 Helsinki) oli suomalainen taidemaalari, jonka aihepiiri liittyi itämaiseen hengellisyyteen ja mystiikkaan. Maalaukset sisälsivät etenkin buddhalaista ja hindulaista symboliikkaa.”

Ilona Harima on jäänyt kovin vähäiselle huomiolle Vaasan ja Suomen kuvataiteen historiassa. Tilanne korjantuu ainakin jossain määrin nyt, kun hänen töitään on esillä Tikanojan taidekodin näyttleyssä. Näyttelykokonaisuuden Idän henkisyys on kuratoinut taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkinen avustavan tiiminsä kanssa. Kokkinen on tekemässä myös tutkimusta aihekokonaisuuteen liittyen – tämä näyttelykin on osa tätä tutkimusta ja aineiston etsimistä. Tämän tutkimuksen valmistumista odotan suurella uteliaisuudella.

 

Kesäkauden alkaessa Vaasassa voidaan olla erityisen tyytyväsiä taidemuseoiden laadukkaaseen tarjontaan 



 

Vaasan taidemuseoissa on nyt todella hyvä kattaus!

Kaikista näistä kolmesta alempana mainitsemistani näyttelykokonaisuuksista löytyy oma erityinen lähestymiskulmansa, ja jokaisessa näissä näkyy myös taitavien kuraattorien tekemät laadukkaat ratkaisut.

Näyttelyt ovat esillä aina alkusyksyyn asti, eli aikaa on käydä näitä katsomassa vaikka useammankin kerran ja mielellään yhdessä näyttelyssä kerrallaan. On hyvä käyttää aikaa niin yksittäisiin teoksiin kuin myös kyseiseen näyttelyyn valittujen teosten välisen vuoropuhelun tutkiskeluun. Kaikesta ei tarvitse tietenkään pitää, mutta utelias ainakin kannattaa olla.

Olen todella ihastunut näihin kaikkiin kolmeen näyttelyyn, eli Tikanojan taidekodin, Pohjanmaan museon, ja Kuntsin modernin taiteen museon kesänäyttelyihin. Suosittelen lämpimästi näyttelyihin tutustumista – sekä vaasalaisille, että muillekin. Vaasaan kannattaa nyt todella tulla kauempaakin! On hienoa todeta Vaasan olevan edelleen aivan kärkipaikkoja, kun kuvataiteen ystävät, kulttuurin kuluttajat suunnittelevat kesäajan matkakohteitaan.

 

Tikanojan taidekodissa:
Idän henkisyys

https://www.vaasa.fi/tapahtumat/idan-henkisyys/

Pohjanmaan museolla:
Who is Roger Broo?
https://www.vaasa.fi/tapahtumat/who-is-roger-broo/

Kuntsin modernin taiteen museossa kolme näkökulmaa Kuntsin Säätiön kokoelmaan: 
Hetkiä ja kehoja
https://www.vaasa.fi/tapahtumat/hetkia-ja-kehoja/

Katso myös Vaasan kaupungin sivuilta erinomainen tiivistelmä kulttuuritarjonnasta:
Kulttuuritarjonta Vaasassa ja seudulla

Vaasan seudun kulttuuritarjonta tarjoaa vuoden jokaiselle päivälle runsaasti elämyksiä.
Vaasa panostaakin Suomen kaupungeista eniten kulttuuriin suhteessa asukaslukuun.
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/

 

Teksti ja kuva: Aimo Nyberg

 

Jotain on mennyt pieleen?

 

Kun en tiedä miksi ja mikä on tämän tilanteen aiheuttanut, pitäisi kai vaan olla sanomatta mitään.

Tätä rakennusta, rötiskää ihmetellään - ja näkee myös valokuvattavan aina silloin tällöin. Oletettavasti kuviakin jaetaan somessa. Kyseenalainen maine leviää kaikkialle.

Tämä Vaasan kaupunkikuvallinen näkymä on siinä mielessä harmillinen, että olotilan pysyvyys on jo ihmisten kekseliäissä mielissä luonut uuden ”lentävän lauseen”.

”Ei mennyt kuin Strömsössä – on tainut käydä kuin Kauppapuistikolla (Kauppapuistikko 29/ Kirvesmiehenkadun puolella).”

 


Kuva: AN 23.5.2024

 

Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

Kaupunki- ja luontokuvaaja

 

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...