perjantai 14. kesäkuuta 2024

Kohti puhdasta maata

 

J. O. Mallanderin 40 vuotta kestänyt taideprojekti Kohti puhdasta maata sai tänään viimeisen ilmentymänsä Vaasassa Tikanojan Taidekodin piha-alueella. Mallanderin idea, näky sai näin uusimman toteutuksensa, näkyvän muotonsa – viimeisen kerran.

Lainaus Tikanojan taidekodin sivulta

https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/nayttelyt-ja-tapahtumat/idan-henkisyys/ 

Valtionpalkinnolla palkitun taiteilija J.O. Mallander Kohti puhdasta maata (2024) tilapäinen taideteos esitetään Tikanojan taidekodin pihamaalle 14.6.2024 – 23.8.2024.

Osana Idän henkisyys -näyttelyä Tikanojan taidekodissa 18.5.–27.10.2024 taiteilija J. O. Mallander luo klassikoksi muodostuneen, tilapäisen tiili-installaationsa Kohti puhdasta maata Tikanojan taidekodin pihaan. Yli 40 vuotta jatkunut paikkasidonnainen tilataideteos on tarkoitus toteuttaa nyt viimeistä kertaa Vaasassa.

Käsite- ja ympäristötaiteen pioneerina J.O. Mallander (s.1944) on uransa aikana rakentanut noin 60 erilaista tiili-installaatiota. Kohti puhdasta maata -teoksen ensimmäinen versio rakentui vuonna 1983 Tamminiemen puistoalueelle, ja teos saavutti huipun vuonna 1988 Finlandia-talon edessä.

Itämaiseen filosofiaan perehtynyt pitkän linjan taiteilija on buddhisti. Terminä puhdas maa tarkoittaa valaistunutta mielentilaa. Tikanojan taidekodin pihassa teos asettuu mandalan muotoon ja sen yhteydessä oleva Buddha symboloi katsojan katsetta. Ympyrä symboloi myös päätöspistettä. Taiteilijan sanoin: ”Ympyrä sulkeutuu tähän esitykseen.”

Teoksen tiilet lahjoitetaan yleisölle anteliaisuuden periaatteella, jolloin ne jatkavat materiaalista kiertoaan tilapäiseksi suunnitellun teoksen päättyessä. Lähestymistapa tukee myös kestävää kehitystä.

Taideteoksen toteutusta on tukenut: STARK Vaasa & Veljekset Gröndahlin Säätiö

Lainaus päättyy

 

Jan Olof (J. O.) Mallander Wikipediassa

https://fi.wikipedia.org/wiki/J._O._Mallander 


Katso myös nokturno.fi digitaalista ja kokeilevaa runoutta nro 2–2023
J.O. Mallander Kohti puhdasta maata

Valikoima tekstuaalisia tiili-installaatioita.

Kohti puhdasta maata on sarja valokuvia suomalaisen käsitetaiteen pioneereihin lukeutuvan J.O. Mallanderin samannimisestä tiili-installaatiosta. Installaatio oli ensi kertaa esillä Helsingin Meilahdessa 1983, ja kiersi tämän jälkeen myös muissa paikoissa erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla. 

https://nokturno.fi/poem/kohti-puhdasta-maata/  

 

 

Tänään saimme kuulla, että tässä neljä vuosikymmentä kestäneestä projektista

on tekeillä uusi valokuvakirja.

Vaasan teos tulee siihen mukaan sarjan päätösteoksena. 

 

 

 

  
Kuvassa taiteilija Jan Olof Mallander ja museotoimenjohtaja Elina Bonelius

 

Kuvat: AN 14.6.2024

 

Tikanojan taidekodissa on parhaillaan näyttely Idän henkisyys. J. O. Mallanderilta on teoksia mukana tässä näyttelyssä. Tämä nyt piha-alueelle rakennettu tiili-installaatio on erinomainen täydentävä lisä näyttelykokonaisuuteen.

Tulevana sunnuntaina 16.6.2024 on Tikanojan taidekodissa klo 13 suomeksi ja klo 14 englanniksi tutkijatohtori Nina Kokkisen opastama näyttelykierros.

Esillä näyttely on 27.10.2024 saakka. Osoite: Hovioikeudenpuistikko 4, Vaasa.

 

Ilmaisjakelulehdessä VAASA-lehti 12.6.2024 on Laura Krohnin kirjoitus:

Idän henkisyyttä Tikanojalla, jooga ja meditaatio ovat innoittaneet suomalaistaiteilijoita 1800-luvulta saakka

https://ilkkapohjalainen.fi/vaasalehti 

 

Aimo Nyberg

Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä
Kaupunki ja luontokuvaaja
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...