sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Euroopan lippu

 

 

 

EU-vaalit 2024

Äänestyspäivä on tänään 9.6.2024

https://european-union.europa.eu/index_fi 

 

Euroopan lipusta, sen symboliikasta kerrotaan

Wikipediassa näin

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_lippu 

Lainaus

Euroopan lippu

Euroopan lippu koostuu kahdentoista kultaisen tähden kehästä sinisellä taustalla. Se on Euroopan kansojen yhtenäisyyden symboli. Lippu otettiin käyttöön Euroopan neuvostossa vuonna 1955 ja se on tarkoitettu kaikkien eurooppalaisten käyttöön. Euroopan yhteisö eli nykyinen Euroopan unioni otti sen käyttöön vuonna 1985. Lippu on Euroopan unionin ja laajemmin eurooppalaisen identiteetin tunnus.

Symbolismi

Euroopan neuvoston tiedotuksen mukaan tähtien kehä symboloi liittoa. Lukumäärä kaksitoista kuvaa täydellisyyttä ja kokonaisuutta, esimerkiksi vuosi on jaettu kahteentoista kuukauteen.

Euroopan unionin viestinnän mukaan lippu symboloi Euroopan unionia ja laajemmin myös Euroopan yhtenäisyyttä ja eurooppalaista identiteettiä. Tähdet symboloivat Euroopan kansojen ihanteita: yhtenäisyyttä, yhteisvastuuta ja sopusointua. Ympyrä edustaa yhtenäisyyttä. Lipussa olevien tähtien määrä ei liity jäsenvaltioiden määrään.

Euroopan unionin virallinen hymni Oodi ilolle otettiin käyttöön samana vuonna kuin lippu. Hymni on tarkoitettu yhteiseksi Euroopan unionin symboliksi ilmentämään rauhaa, vapautta ja solidaarisuutta.

Lippu on kuvattu kaikissa euroseteleissä.

Käyttö Suomessa

Sisäasiainministeriö on eräissä yhteyksissä suosittanut liputtamista Euroopan lipulla mahdollisuuksien mukaan kansallislipun rinnalla. Esimerkiksi toukokuun 9. päivänä vietettävänä Eurooppa-päivänä on suositeltu liputtamista myös Euroopan lipulla.[1]

Liputtaminen on perusteltua erityisesti silloin, kun liputuksen aihe liittyy EU:n toimintaan. Muu käyttö liittyy yleensä vierailuihin tai kokouksiin, joihin tulee osallistujia EU-instituutioista tai EU-maista.

Lippua käytetään myös Suomen lipun rinnalla ulkorajoilla olevilla rajanylityspaikoilla sekä kansainvälisillä lentoasemilla ja satamissa.

Maria-tulkinta

On väitetty, että tähtien lukumäärällä olisi yhteyksiä neitsyt Marian Ilmestyskirjan 12-tähtiseen sädekehään, joka esiintyi usein katolisessa kristillisessä taiteessa. Lipun suunnitteluun osallistunut Arsène Heitz on väittänyt Raamatun Ilmestyskirjassa kuvatun kahdentoista tähden innoittaneen häntä. Euroopan unionin edustajat ovat kieltäneet, että lipun valintaan olisi liittynyt uskonnollista tarkoitusperää tai että sellaisesta olisi oltu valitessa tietoisia.

 ...

 

 

Kuva/ kuvanmuokkaus AN

Oma näkemykseni on, että kaikella symboliikalla on taustansa, hyvin usein moniakin lähtökohtia, pitkä oma historiansa. Eri aikoina saatetaan nostaa esiin erilaisia painotuksia, tulkintojakin. Moniarvoinen, demokratiaa, yksilöinen vapauksia ja vastuita korostava Eurooppamme kyllä hyvin kestää kristinuskon pitkän perinteen näkymisen, hengellisen kulttuurihistorian kunnioittamisen niin tänään kuin myös huomennakin.

 

Lainaus Helsingin sanomista (12.3.2016)

Pirkko Kotirinta

Marian hahmo on keskeinen länsimaisessa kuvataiteessa

EU:n lippu sai tähtensä Neitsyt Marian sädekehästä. Lippukuvion taustalla on eurooppalaiseen taidehistoriaan syvästi juurtunut kuva-aihe, joka tunnetaan nimillä Synnittömän sikiämisen Neitsyt Maria tai Ilmestyskirjan Neitsyt. Kansanhurskaudesta lähtöisin oleva aihe siirtyi eri vaiheiden myötä vuonna 1957 Euroopan federaation lippuun, kertoo filosofian tohtori, symbolitutkija Liisa Väisänen kirjassaan Mitä symbolit kertovat (Kirjapaja, 2015).

Lipun suunnittelukilpailun voittanut ranskalainen Arsène Heitz oli katolilainen. Vasta 1980-luvulla hän paljasti poimineensa tähdet Marian pyhimyskehästä – ja lipun pohjavärin neitsyen sinisestä viitasta.

Marian ilmestyspäivää vietetään sen kunniaksi, että arkkienkeli Gabriel ilmestyi Luukkaan evankeliumin mukaan Neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen tulevasta syntymästä.

Marian ilmestykset ja muut Maria-kuvat ovat keskeisiä kuvataiteen aiheita, ja meilläkin Mariaa juhlittiin näkyvästi keskiajalla. Kirkoistakin monet, muun muassa Porvoon tuomiokirkko, on nimetty Marialle.

Blogikirjoituksen koonti

Aimo Nyberg
Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com

 

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...