lauantai 22. kesäkuuta 2024

Pienten asioiden ihmettelyä 3

 





 
 



Kuvat: AN 20. - 22.6.2024

 

Näitä katselin, ihmettelin kävellessäni merenrannalla ja kerrostalomme pihalla.

-        Lampaat maisemanhoitajina. Monessakin mielessä mukava näky. Niittymaiseman, monimuotoisen luonnon hoitoa parhaimmillaan. Ja onhan näitä ihan kiva seurata, katsella, tällaisen maalta lähtöisin olevan eläkeläisen, ja luultavasti myös nykyajan kaupunkilaislastenkin?

 

-        Merimetsoja Juckasgrunnanilla, Kustaanlinnan uimarannan edustalla. Eivät ne ole valtaamastaan luodosta minnekään lähteneet. Pitävät sitä valloituksenaan, saavutettuna voittona. Merikotkiakin lahdella kyllä lentelee – parhaimmillaan ollaan vaimon kanssa nähty viisikin yhtä aikaa. Merimetsot syövät kalaa, merikotkat taas mm. merimetsoja. ainakin poikasia. Luonnon tasapainoilua, eloonjäämiskamppailua lajien kesken.

 

-        Luonnon armoilla tässä eletään. Näin keskikesällä täällä merenrantakaupungissa Vaasassa varsinkin pesivien lintujen ”armoilla”. Harmaalokkeja, selkälokkeja, kalalokkeja, ja nyt tänä vuonna myös meriharakoita on ollut ihan kiva seurata, kun ne saapuivat keväällä kerrostalojen katoille pesimään. Nyt keskikesällä, kun poikasia ruokitaan ja pihoilla ”piippailevat” matoja ruohikoilta pyydystävät meriharakat nousevat ”pommituslennoilleen” autojen kattojen ylle (näyttävät ehkä luotojen kallioilta, kiviltä) - nyt on tunnelma jo toisenlainen.
Kerrostalomme yksi asukas on koittanut ratkaista ongelman pöllöpelotteella. Ei tainnut tehota, - onneksi tämä on viikossa tai parissa ohi.

 

-       Alimmaisessa kuvassa kalalokin poikasia niiden luonnollisella pesimäalueella. Kuva on Gerbyn lammelta. Kaikki mahdolliset pesintäalueet ovat varmasti lokeilla ym. jo käytössä, kun uskaltaudutaan meren luodoilta uusille alueille kaupunkien keskustaan ym. asuinalueille.

 

Aimo Nyberg

Kaupunki- ja luontokuvaaja

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...