keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Vaasa-lehden ovien kuvasuunnistuskisa ratkesi

 

Katso tulokset ja oikeat vastaukset ilmaisjakelulehdestä IP/Vaasalehti (3.7.2024)

https://vaasanikkuna.e-pages.pub/titles/vaasanikkuna/4499/publications/619/pages/1 

 

Itselläni meni yksi kohde väärin. Eivät kohteet kuitenkaan niin vaikeita olleet, ettei kukaan olisi tunnistanut kaikkia kohteita. 16 todellista tietäjää löytyi – minulle vaikein kohde oli Kuparisaaren jäähalli. Eli tunnustan, liian harvoin on tullut Sportin matseissa käytyä!

Yllä oleva linkki kannattaa avata. Tulosten lisäksi kohteista kerrotaan hienosti myös perusfaktat kilpailussa mukana olleista ovista / kohteista.

 

Tämä yksityiskohta on osa Pohjanmaan museon alkuperäistä sisäänkäyntiä. 

Ovi oli mukana Vaasa-lehden ovien tunnistamiskisassa. 

 

Kuvasuunnistuskisassa mukana olleista kohteista ainakin tämä kohde ansaitsee yksityiskohtaisempaa perehtymistä.

Pohjanmaan museon alkuperäisen sisäänkäynnin pronssiovet ovat aivan ainutlaatuinen katselukokemus – jos vaan menee kohteen luokse yksityiskohtia ”lukemaan”.

Aiheeseen voi perehtyä tässäkin blogissa aikaisemmin julkaistusta Ilkka Virtasen kirjoituksesta (Pohjanmaan maanpuolustuskilta)

Pohjanmaan museon pronssiovet

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2024/04/vaasan-topeliuksen-patsaan-tekija-emil.html 


Pohjanmaan museon intendentti, professori Karl Hedmanin toiminnan ansiosta museo sai v. 1930 uudet modernit toimitilat. Arkkitehti Eino Forsmanin suunnitteleman rakennuksen pääsisäänkäynti oli varustettu Emil Wikströmin massiivisilla pronssikoristeisilla ovilla. Ovien pronssiset korkokuvat kertovat viitenä kuvaparina Pohjanmaan historian huomattavimmat tapahtumat.

Ylin kuvapari liittyy viikinkiaikaan ja perustuu islantilaisen Snorren satuihin. Viikinkikuningas Agne saapuu joukkoineen Suomeen, käy voitollisen taistelun ja surmaa täkäläisen päällikön ja ryöstää hänen tyttärensä vaimokseen. Vaimo kuitenkin kostaa isänsä surmaajalle riistämällä tämän hengen jo hääyönä. Kuvista toinen kertoo viikinkien saapumisesta ja toinen heidän lähdöstään.

Toinen kuvapari liittyy keskiaikaan. Korsholman linnan päällikkö Erik Puke on joukkoineen lähdössä puolustamaan Ruotsia tanskalaisia vastaan ja toisessa kuvassa Pohjanmaan talonpojat ovat kääntyneet Kaarle Herttuan puoleen kokemiensa vääryyksien vuoksi, kuva ennakoi Nuijasotaa.

Kolmas kuvapari kertoo Nuijasodasta. Ensimmäinen kuva on Santavuoren taistelusta 1597 ja toisessa kuvassa Johannes Messenius on maanpaossa Kajaanin linnassa.

Neljännen kuvaparin ensimmäinen kuva kertoo Pietari Brahen vierailusta Vaasassa 1648 ja toinen Napuen taistelusta 1714. Vaasassa toimi muiden kaupunkien tapaan 1600-luvun alkupuolelta lähtien kaupungin turvaksi perustettu porvariskaarti. Sen ylläpidosta vastasi kaupungin porvaristo. 1700-luvun alussa kaartin vahvuus oli kaksi n. 120 miehen komppaniaa. Porvariskaartit eivät yleensä osallistuneet kaupungin ulkopuolella käytäviin sotiin, mutta Napuen taistelu oli poikkeus, toinen Vaasan porvariskaartin komppanioista oli siellä mukana. Komppania tuhoutui taistelussa lähes kokonaan, menetys oli n. 100 miestä. Lisäksi venäläiset ryöstivät kaartin lipun, jonka kaarti oli saanut v. 1703. Taistelua kuvaavassa reliefissä lippu on keskeisellä sijalla. Reliefin lipussa on nähtävissä köynnöskehän keskellä Vaasain lyhde. Teksti Benignitatis fundatoris (Perustajan hyväntahtoisuudella) sen sijaan ei erotu. Lipun kopio oli myöhemmin Vasa Skyddskårin lippuna ja myös Pohjanmaan Maanpuolustuskilta on valinnut lipukseen Porvariskaartin lipun näköislipun.

Viimeinen kuvapari kertoo kuningas Kustaa III:n perustaman Vaasan Hovioikeuden vihkiäisistä v. 1776 sekä kaupungin lähes kokonaan tuhonneesta tulipalosta v. 1852.

 

Ylläpitämässäni Rojekti X = hankkeen sivuilla kohde on myös esitelty sanoin ja kuvin

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/07/pohjanmaanmuseon-pronssiovet-1.html 

 

Lisää tietoja kuvia aiheesta

Pohjanmaan museon pronssiovien inspiraatio

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/03/pohjanmaan-museon-pronssiovien.html 


 

Aimo Nyberg

Kaupunki- ja luontokuvaaja

aimonyberg(at)gmail.com

 

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

 


 

Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmasti edelleen tehtyä. Eli työtä jatketaan.

Yhdessä teidän kanssanne, arvoisat tätä blogia seuraavat lukijani!

Virheellisiäkin tietoja voi kirjoituksista edelleen löytyä - korjatkaa, jos jotain löytyy, - ja ainakin täydentävää tietoa on aivan varmasti blogikirjoituksiin mahdollista edelleen lisätä.

Siispä, ei muuta kun taas vaan tutkimaan kohde-esittelyjä yksi kerrallaan, voisiko jotain näihin liittyvää aineistoa jostain vielä löytyä. Valokuvia, vanhoja tai uusiakin (käy kuvaamassa miltä patsas, muistomerkki näyttää tänään), tai kenties uusia faktoja löytyy vanhoista sanomalehdistä, kirjoista jne. 

Olen kiitollinen kaikesta avusta, jonka vaan teiltä saan.  


Viimeisin päivitys on tehty kohteeseen JOUKKO-OSASTOJEN PERINNEMUURI.

Aineiston minulle toimitti Ilkka Virtanen.

Kiitos Ilkka!

Suuret kiitokset tästä Perinnemuurin kokonaisvaltaisesta kuvauksesta, koko alueen eri kohteiden tarkoista sijaintitiedoista, eri yksityiskohtien nimeämisistä, ja kaiken kaikkiaan siis aivan upeasta dokumentoinnista muistomerkin tärkeyden ja arvon edellyttämällä tavalla.  

 


 

Katso kokonaan päivitetty kohde-esittely täältä

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/10/joukko-osastojen-perinnemuuri-23.html

 

Käy myös Rojektin kotisivulla

https://rojektixon.blogspot.com

 

Ja muistetaan myös, että Rojektilla / jokaisella kohteella on omat facebook-sivut!

Niihin voi jokaisen myös itse kommentoida ko. kohdetta ja lisätä sinne kuvia ja tekstejä! Aika vähän on toistaiseksi näin tehty, eli haluan rohkaista jokaista tätä tekemään. Asialliset kommetit, kuvat, tilaisuuksien dokumentoinnit ovat todella tervetulleita!

Tässä siis suora linkki JOUKKO-OSASTOJEN PERINNEMUURIN fb-sivustolle

TÄÄLLÄ

 

Pidetään yhteyttä

Aimo Nyberg
Sivuston ylläpitäjä
aimonyberg(at)gmail.com


LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...