maanantai 8. heinäkuuta 2024

Eira öljytankkerin onnettomuuden muistoja talteen

 

31.8.1984 tapahtunut öljynkuljetusalus Eiran onnettomuus Merenkurkussa on lähes kokonaan unohtunut. 

Toista vakavaa onnettomuuta ei ole onneksi neljään vuosikymmeneen tapahtunut. 

 


 




 




Kuvat: Marja-Liisa Kasken diasarjasta, syyskuu 1984 

Kuvien käsittelyt Aimo Nyberg


Olen digitoinut näitä vaimoni kuvia, ja meille heräsi ajatus yrittää löytää muidenkin kuvaamia valokuvia ym. dokumentteja tuosta vapaaehtoisauttajien suuresta operaatiosta syyskuun alussa 1984.

Olisi myös tärkeää etsiä ja löytää tutkimustietoa, faktaa pitkän ajan seurannasta siitä, miten luonto on toipunut öljyonnettomuudesta?

Ja mikä on tilanne tänään, onko tullut uusia uhkia, hitaammin ja näkymättömämmin edenneitä ympäristömuutoksia?

Elo-syyskuun vaihde tänä vuonna 2024 olisi oivallinen hetki palata Eiran öljyonnettomuuteen. Kerätä talteen valokuvia, tehtyjä tutkimuksia, taltioida mukana olleiden muistoja jne. 

Vaimoni Maisa eli Marja-Liisa Kaski toimi tuolloin Vaasan ympäristöseuran puheenjohtaja. Nuorena biologian ja maantiedon lehtorina Vaasan Kirkkopuistikon yläasteella (nykyään Merenkurkun koulu) hänellä oli mielenkiintoinen paikka olla mukana vapaaehtoistyöntekijänä ja myös oppilaiden kanssa opiskeltujen ympäristöasioiden käytäntöön soveltamisessa"nopean toiminnan joukoissa".

Isossa kuvassa toimintaa johtivat viranomaiset, merkittävää apua tuli kuitenkin vapaaehtoistyötä tekeviltä ihmisiltä erilaisista yhdistyksistä. Merenkurkun lintutieteellisistä yhdistyksistä, luontoaktivisteilta kaiken kaikkiaan, ja mm. taiteilijoilta, joista erityisen hyvin Maisa  muistaa Jorma Haaviston tulenpalavan innon osallistua saariston pelastamiseen. Öljyonnettomuuden maisemathan olivat juuri niitä, joissa Jorma maalasi kesäisin akvarellejaan.

Huomioitava seikka on sekin, että tuolloin 40 vuotta sitten asiat toimivat, nopeasti ja hyvin johdetusti vaikka kännyköitä ei vielä kellään ollut!

Laitan kesän aikana lisää tästä aiheessa tänne vaasaennenjanyt -blogiin, kuvia ym.

Toivotaan, että aihe kiinnostaisi myös ainakin vaasalaisia lehtiä, radiokanavia, ja YLE-Pohjanmaata.

 

Aikaisempi blogikirjoitukseni aiheesta

Valassaaret 1984

Kovan paikan luonnonsuojelua – öljyvahingon torjuntaa talkootyönä

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2021/08/valassaaret-kesalla-1984.html


Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com



 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...