Faktojen ja kuvien päivitystä patsasluetteloon
Rojekti X = hanketta, eli Vaasan patsaiden ym. kohteiden esittelyjä on taas aika alkaa päivittää!
Katsotaan kohteita aikaisempaa tarkemmin ja syvennytään lisää paikalliseen kulttuurihistoriaan!
Ylläpitämälläni listalla Rojekti X = hankkeen luettelossa on jo 165 kohdetta. Joistakin on kirjoitettu jo useitakin juttuja, ja tietoja sekä kuvia niistä on esitetty jo kohtalaisen hyvin. Osa kohde-esittelyistä taas on aivan alkutekijöissä. Tätä harrastusta haluan siis edellee vielä jatkaa.
https://rojektixon.blogspot.com/
Uudet patsaat, muistomerkit ja -laatat esitellään tietenkin edelleen aina kun uutta Vaasan alueelle ilmaantuu.
Mennään nyt vielä ”uudelle kierrokselle” ja etsitään unohduksiin jääneitä asioita kohteista. Yli viiden vuoden työrupeaman jälkeen on syytä täydentää ja syventää listalla jo olevien kohteiden perusfaktoja ja kuva-aineistoja. Uutta tietoa löytyy aina silloin tällöin, samoin kuvamateriaalia niin yksityisiltä henkilöiltä kuin julkista arkistoista materiaalien digitalisoinnin edetessä.
Edelleenkin olen äärimmäisen kiitollinen kaikista yhteydenotoista tähän teemaan liittyen. Vanhoja ja uusia kuvia tarvitaan, ja erityisesti toivon teiltä myös omakohtaisia muistoja tapahtumista näihin patsas- ym. kohteisiin liittyen.
Ole Sinäkin mukana tässä rojektissa! Yhteystiedot tämän blogikirjoituksen lopussa.
”Syventävä kurssi” – POHJANMAAN MUSEON PRONSSIOVET
Aikaisemmat tekstit ja kuvat kohteesta täällä
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/07/pohjanmaanmuseon-pronssiovet-1.html
Pohjanmaan museo on kaiken kaikkiaan ainutlaatuinen alueemme kulttuurihistoriallinen ja luonnontieteellinen kokonaisuus, voi hyvällä syyllä sanoa suorastaan ehtymätön elämysten ja tiedon etsimisen paikka.
Lainaus
”Pohjanmaan museo perustettiin vuonna 1895, ja siellä toimii myös luonnontieteellinen osasto. Museon keskeisiä toimialoja ovat kulttuurihistoria, taide ja luonnontiede. Pohjanmaan museo sai oman museorakennuksensa vuonna 1930 ja laajennusosan 1969. Museon keskeisenä kokoelmana on professori, lääkäri, taidekeräilijä ja mesenaatti sekä museonjohtaja Karl Hedmanin (1864–1931) keräämä arvokas taiteesta ja antiikista koostuva Hedmanin kokoelma. Museossa on esillä esineistöä koko entisen Vaasan läänin alueelta.”
Yllä oleva lainaus on uunituoreelta nettisivustolta Kapsäkki – Kappsäcken kulttuuriblogista
https://vaasankaupunginmuseot.blogspot.com/2022/02/tervetuloa-lukemaan-kapsakkia.html
PRONSSIOVET – mistä idea saatiin?
Nyt siis keskitytään tähän yksityiskohtaan, museorakennuksen alkuperäisen sisäänkäynnin pääoveen, uskomattoman upeaan Emil Wikströmin tekemään pronssioveen.
Kuva (rajattu): AN. Oven alimmainen oikeanpuoleinen kuvataulu kertoo Vaasan palo tapahtumista vuodelta 1852
Esikuva
Emil Wikströmin inspiraation lähde tehdessään tätä Pohjanmaan museon pronssiovea oli tämä:
Lorenzo Ghilberti. Paratiisin portti (Itäinen ovi)
San Giovannin kastekappeli, Firenze 1425–1452, kullattua pronssia, korkeus 4,57 m,
Museo dell´Opera del Duomo, Firenze
Kuva: ART HISTORY, Marilyn Stokstad, sivu 648
Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla kuvaa. Alla oleva teksti kertoo tämän oven kymmenen kuvataulun kuva-aiheiden olevan raamatusta, maailman luomisesta Solomonin aikaan (Israelin kuningas 900-luvulla eKr).
Yksityiskohta /keskimmäinen rivi, vasemmanpuoleinen
kuvataulu): Jaakob ja Eesau.
Kuvalähde: sama kuin edellinen kuva
Voiko juurikaan tätä teemaa ”isompaa aihetta” valita esikuvaksi! Kun Karl Hedman mahdollisesti joidenkin muiden kanssa on päättänyt rakentaa sisääntulo-oven uuteen museorakennukseen ja Vapaussodan muistohalliin ei häen kasvoillan ainakaan vaatimattomuus loistanut!
Karl Hedmanilta ei vahvaa tahtoa todellakaan puuttunut.
Uudisrakennuksen suunnitteli arkkitehti Eino Forsman uusklassiseen tyyliin. Kuvanveistäjä Emil Wikströmiltä tilattiin pronssiovet, joiden korkokuvissa kuvataan Pohjanmaan merkittävimpiä historiallisia vaiheita. Ja muistetaan myös tämä: Vapaussodan muistohalliin tilattiin aivan ainutlaatuinen lasimaalaus Herry Ercssonilta. Teoksen nimi on Isänmaa.
Isänmaa-lasimaalaus, Henry Ericsson, Pohjanmaanmuseo Vapaussodan Muistohalli, Museokatu 3
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2018/01/isanmaa-lasimaalaus.html
Karl Hedmanin säätiön sivuilta voi lukea lyhyen historiikin tämän vaasalaisen merkkihenkilön elämänvaiheista.
Nahkurin pojasta tuli museorakennuksen toteuttaja ja lahjoittaja
http://www.hedmanskastiftelsen.fi/?page=Historiikki
...
Tässä tämänkertaisen Blogikirjoituksen anti. On syytä jatkaa vielä tästä. Hyvin mielenkiintoista olisi etsiä ja löytää dokumentteja Karl Hedmanin toimeksiannoista, esim. kirjeitä arkkitehti Eino Forsmanille, kuvanveistäjä Emil Wikströmille, taiteilija Henry Ericssonille.
Katsotaan mitä vielä saadaan nähdä!. Ruotsinkielistä kirjallisuutta olen toistaiseksi tutkinut aivan liian vähän. Samoin on jäänyt käymättä ainakin Emil Wikströmin museo Visavuoressa Valkeakoskella.
Emil Wikströmin ja Kari Suomalaisen tuotantoa
”Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee. Lisäksi Visavuoresta löytyy Suomen hauskin museo – Kari-paviljonki, jossa on esillä pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä ja ajoittain vaihtuvia näyttelyitä. Alueella toimii myös tunnelmallinen museokahvila.”
Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Kotiseutuhistorian harrastaja
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti