lauantai 12. maaliskuuta 2022

VEERA

 

 

Sijainti: Onkilahden puisto, Palosaari

Paljastettu:5.2.1999

Tekijä: Ympäristötaiteilija ja kuvanveistäjä Lucien den Arend

Aihe: perusmuodot ympyrä ja kolmio, punainen väri, katsojan ja teoksen suhde ympärillä olevassa tilassa.

 

Tämä sivu on alkuperäisen VEERA-blogikirjoituksen (5.2.2017) päivitetty versio (12.3. 2022)

 

Veera on helmi Vaasan veistosten joukossa, - ja helmikuun tyttö siis!

Teos on vihitty käyttöön, julkistettu tasan 18 vuotta sitten, helmikuun 2. päivä vuonna 1999! Veeralla on tänään juhlat! Hän on saavuttanut aikuisiän merkkipaalun, ja ansaitsee tulla huomioon otetuksi!

Siispä tänään sunnuntaina (5.2.2017), vietämme myös J.L. Runebergin päivää, ja aion käydä tapaamassa Veeraa.

Paikka on Onkilahden puisto, ja treffien kellonajaksi on sovittu klo 14.

Tulemme vaimoni kanssa paikalle skoolaamaan synttärisankarille pommacilla. Myös Sinä ja ystäväsi voitte mielellään olla mukana, tottakai! Tämänpäiväinen tilaisuus on avaus KOHTAAMISIA patsaiden ja muistomerkkien kanssa – tapahtumien ketjulle 2017–2018.

KOHTAAMISIA, patsaiden ja muistomerkkien kanssa

Tutustutaan Suomen 100 v. juhlavuoden aikana kotikaupunkimme patsaisiin, veistoksiin, muistomerkkeihin ja muistolaattoihin. Kohteita on paljon, toistasataa, eli tekemistä riittää. Selvitellään Yhdessä – Tillsammans hengessä sekä tietoja kohteista, että miten eri ihmiset kokevat patsaiden ja muistomerkkien välittämää sanomaa. Yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ei ole, - jokaisen meidän omat ajatuksemme, tuntemuksemme ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita.

 

 

 

Katso lisää tietoa ja kuvia Veerasta aikaisemmista blogikirjoituksissani

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2016/09/veera-priimakunnossa.html 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2015/12/luukku-13.html  

http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2016/08/mita-paketissa-on.html




SIVUN PÄIVITYS 12.3. 2022

 

Veera oli patsasrojektini eli Rojekti X = hankkeen aivan ensimmäisiä esittelykohteita. Tuolloin viisi vuotta sitten jäi kovin paljon faktatietoja vielä löytämättä ja siis kirjaamatta tähän kohteen esittelyyn. Lisätään ainakin nyt nämä:

 

Taiteilijasta

Lainaus Kari Huhtamon taidesäätiö /Environmental Sculpture Kohtaamisia-seminaari 26.4.2007

YMPÄRISTÖTAITEILIJA JA KUVANVEISTÄJÄ LUCIEN DEN AREND

 

”Lucien den Arend eli nuoruutensa Kaliforniassa ja aloitti taideopinnot siellä. Hän muutti 1960-luvun alussa Hollantiin, missä valmistui piirustuksen opettajaksi 1969. Vasta opettajaksi valmistunut den Arend opiskeli Rotterdamin taideakatemiassa vuoden ajan kuvanveistotaidetta. Samaan aikaan hän sai myös ensimmäisen tilauksen ympäristötaideteoksesta. Lucien den Arend opetti kuvanveistoa Rietveld Art Academyssa Amsterdamissa 1977–1978 ja Kuninkaallisessa Taideakatemiassa Haagissa 1981–1982.

Kuvanveistäjä Lucien den Arend kuuluu eurooppalaisten konkretistien ydinjoukkoon. Tämän ohella hän on merkittävä ympäristötaiteilija, jonka mittavat, jopa maantiesillan ja kokonaisen saaren käsittävät teokset sijaitsevat Hollannissa. Suomessa olevista teoksista voitaisiin mainita mm. Kemijärven kulttuurikeskuksen pihalle sijoitettu suurista putkikaarista rakentuva Avautuva napapiiri ja Vaasan rantapuistossa oleva punaiseksi maalattu kahdesta teräslevystä koostuva Veera

Lucien den Arendille tärkein lähtökohta taideteoksessa on rakenteen ja geometrian tutkiminen. Sattumanvaraisuutta pyritään välttämään ja tavoitteena on muodon matemaattinen puhtaus. Veistosten geometrinen ääriviiva syntyy täsmällisesti taivutetuista putkirakenteista tai levyistä leikatuista muodoista. Geometrinen abstraktio muuttuu den Arendin tuotannossa ympäristöään rikastuttavaksi monipuoliseksi taideteokseksi.

Lucien den Arend sai Rotterdamin taidesäätiön Treshold-palkinnon 1970. Hän oli Hollannin Kuvanveistäjäliiton sihteeri 1979–1983, 1992, ja puheenjohtaja 1984–1985 sekä Kulttuuriministeriön taiteilijoiden ja arkkitehtien stipenditoimikunnan puheenjohtaja 1981–1983.”

 

 

Katso myös taiteilijan oma nettisivu

https://www.denarend.com/ 


TAIDETEOKSEN VALMISTUMINEN

 

Nämä taiteilijalta itseltään saamani lehtileikkeet ja valokuvat jaan hyvin mielelläni tämän blogin seuraajille.

 


 
 


Pohjalainen 21.1.1999

 


Vasabladet 6.2.1999

 

 
 


 

 

Kuvat: marjo-lucien-finland

 

Itse muistan käyneeni katsomassa tätä ihmetystä heti patsaan paljastuspäivänä työpäivän jälkeen. Ihastuin heti ensinäkemältä! Vielä tänäänkin arvostan kovasti juuri tätä teosta, sen värivoimaista, matemaattisen nerokasta ja upeasti puistotilaa hallitsevaa kokonaisuutta. Muodoillaan, värillään ja läpikuljettavalla tilallaan Veera aloitti uuden hienon vaiheen Vaasassa. Tämän vuosituhannen parin ensimmäisen vuosikymmenen aikana on iloksemme uutta kuvanveistotaidetta saatu kotikaupunkiimme useita teoksia lisää!

Aikalaisten kritiikin muistan myös. Monenlaisia kysymyksiä esitettiin. Aiheen yksinkertaisuus hämmensi, tarkoituskaan ei avautunut, ja kuten aina – veronmaksajille tulleet kustannukset nostattivat joillakin jopa kiukkua. 

 


Kuva: AN

 

Tänään keväällä 2022 jo 23 vuoden ikäinen Veera on hyvin hoidettuna pysynyt näyttävänä taiteteoksena, ja todistaa kotikaupunkimme kulttuurimyönteisestä asenteesta. 

Yllä olevissa lehtiartikkeleissa on luettavissa ajankohdan tunnelmia. Nekin kannattaa katsoa, lukea! Ja jos joillakin teillä, arvoisat lukijani, on omakohtaisia muistikuvia tähän teokseen liittyen, olisin todella kiitollinen, jos haluatte näitä jakaa meille muillekin tämän blogin sivuilla. 

Samoin kuin kaikista muistakin Vaasan patsaista, muistomerkeistä, muistolaatoista. Pidetään yhteyttä!

  

Rojekti X= hanketta voi seurat myös facebookissa.

 

Veeran päivitetty fb-sivu löytyy

TÄÄLLÄ

  

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Rojekti X= hankkeen vetäjä

Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...