maanantai 23. lokakuuta 2017

JOUKKO-OSASTOJEN PERINNEMUURI

Joukko-osastojen perinnemuuri on vihitty käyttöön 23.10. 1976.

Sivun viimeisin päivitys 14.10.2024


Sijainti: Kasarmintorilla / Korsholmanpuistikon reunalla

Osoite: Korsholmanpuistikko 7

Tekijä: Annikki Nurminen

 

Ennen ja nyt kuva
Ylempi kuva 1980-luvulta, alempi 10.10.2024




Tähän alkuun yksityiskohtia, kuvia Joukko-osastojen perinnemuurin eri kohdista. Informaation määrä on valtaisa. Kun muistomerkkejä ryhtyy tutkimaan, avaamaan yksittäisiin laattoihin tallennettua tietoa, historiaa, kuvasymboleja ym. niin esiin nousee selkeästi Vaasan ainutlaatuinen asema koko Suomessa, maanpuolustuksemme voimakkaana läntisenä tukipilarina kautta vuosisatojen.


 
 






Kuvat: AN. Yllä olevat kuvat olen kuvannut vuoden 2015 joulukuun puolessa välissä. Aurinko oli aamupäivällä kovin matalalla, mutta juuri oikeassa suunnassa. Valon säteet loivat kultaista kimallusta yleensä niin kovin tummiin perinnemuurin laattoihin.

Näin näkyviin tulleet yksityiskohdat erillisissä muistolaatoissa kertovat paikallisesta ja koko Suomen historiasta, jopa monien vuosisatojen takaa. Laattoja on paljon enenmmän, kaikista ei siis tässä ole kuvaa.


Perinnemuuri 

Vaasan Kasarmintorin Joukko-osastojen perinnemuuri on pystytetty muistutukseksi jälkipolville niistä sekä sodan- että rauhanajan joukko-osastoista ja yksiköistä, jotka on perustettu tai jotka ovat toimineet Vaasassa.

Muurin perustamisen jälkeen sen äärellä on pidetty monet sotilasparaatien ohimarssit ja muut maanpuolustukselliset juhlatilaisuudet.

Perinteet jatkuvat, vaikka Vaasassa ei varuskuntaa tänä päivänä enää olekaan.

















Kuvat: AN 15.12.2015



Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

Joukko-osastojen perinnemuuri sijaitsee Kasarmintorilla Korsholmanpuistikon varrella kasarmialuetta vastapäätä. 

Perinnemuurialueen kokonaissuunnitelman laati arkkitehti Annikki Nurminen everstiluutnantti C-B.J. Petanderin 1950-luvulla tekemän aloitteen pohjalta. 

Kolme 1,5 metriä korkeaa muuria on rakennettu katukivistä ja katettu kuparilevyllä. Kivetty muistomerkkialue on askelman verran katutasoa ylempänä. 

PoJP:n muistokivi liittyy alueeseen, jonka sivuilla ovat kaupungin lahjoituksena saamat kenttätykit m/1873 vuoden 1918 sotasaalista. 

4,20 metriä pitkässä päämuurissa on seitsemän Vaasassa ennen viime sotia toimineen joukko-osaston laatat. Keskimmäinen muuri on 3,20 metriä pitkä ja vasemmanpuoleinen muuri on lyhin 2,40 m pitkä. Näissä ovat vv. 1939-1944 Vaasassa toimineiden tai kokoonpantujen joukko-osastojen laatat, joissa mainitaan joukko-osastojen nimien lisäksi taistelupaikat ja joukko-osastojen tunnukset ylinnä. 

Perinnemuuri laattoineen on aikaansaatu yksityisin lahjoituksin. Perinnemuurin ympärillä oleva nupukiveys tehtiin kaupungin kustannuksella kaupungin puutarhan työnä. 

Päämuuri paljastettiin 23.10.1976. 

Pienemmät muurit ja osa laatoista paljastettiin 4.6.1982 valtakunnallisten sotaveteraanipäivien yhteydessä. 

Lainaus päättyy

Yllä mainittu Kalevi Paakin kirja on erinomainen tietolähde. Kirjassa on esitetty kaikki muurin eri osien laatat. Kirjaa voi ostaa esim. Kansalaisinfosta Kaupunginkirjastosta. Hinta 10 €.

Kirjan julkaisemisen jälkeen perinnemuuriin on lisätty:
Vaasan sotilasläänin muistolaatta on lisätty Vaasan perinnemuuriin 4.6.2010.

Aikaisemmin tässä blogissa on esitelty Pohjanmaan jääkäripataljoonan muistokivi 
Sijainti: Kasarmintorilla, Joukko-osastojen perinnemuurin oikealla puolella. Tekijä: Pentti Penttilä Paljastettu: 28.7.1964
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/07/pohjanmaan-jaakaripataljoonan.html

Lotta-patsas on myös jo esitelty aikaisemmin
Sijainti: Kasarmintorilla, joukko-osastojen perinnemuurin vasemmalla puolella Tekijä. Tea Helenlund-Suominen Paljastettu: 12.5. 2005
http://vaasaennenjanyt.blogspot.fi/2017/05/lotta-patsas-12-toukokuuta-2005.html

 





 


Kuvat: AN 20.10.2017. Lotta-patsaan ja Joukko-osastojen perinnemuurin väliin on kaupungin puutarhan toimesta tänä syksynä 2017 kunnostettu asianmukainen uusi nupukivialusta kenttätykeille (vm 1873, vuoden 1918 sotasaalista)




Kuva: AN 30.7. 2015. Nämä tykit palaavat paikalleen, kunhan myös ne on saatu kunnostettua.


Jos haluat tehdä virtuaalisen kävelyn Vaasan varuskunta-alueen historiaan niin katso http://www.visitvaasa.fi/Documents/kasarmik%C3%A4vely.pdf

Vaasan varuskunta-alue on tänä päivänä Kulttuurikasarmi. Toiminta on hyvin monipuolista. http://www.vaasa.fi/palvelut/kulttuurikasarmi




Kuva: AN


Sivun päivitys 16.6.2024. Tämän lisäaineiston minulle on toimittanut professori emeritus Ilkka Virtanen.

Kiitos Ilkka!

Suuret kiitokset tästä Perinnemuurin kokonaisvaltaisesta kuvauksesta, koko alueen eri kohteiden tarkoista sijaintitiedoista, eri yksityiskohtien nimeämisistä, ja kaiken kaikkiaan siis aivan upeasta dokumentoinnista muistomerkin tärkeyden ja arvon edellyttämällä tavalla.  

 


 




Kuvat ja skannaus: Ilkka Virtanen



HUOM! OBS! 

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Joukko-osastojen perinnemuuri netissä 

TÄÄLLÄ

Käy tutustumassa, tykkää ja seuraa
https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tämä blogisivu on kirjoitettu 23.10.2017 ja sivua on päivitetty 7.11. 2019, 16.6.2024 ja 14.10.2024.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...