keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Miltä Sinun syksysi näyttää?

 

Moni pitää syksystä, ja nauttii tästä vuodenajasta siinä kuin muidenkin vuodenkierron jaksojen ominaislaaduista.

Vuodenajan vaihtuminen, hetket, jolloin talvi väistyy ja kevät voittaa, se päivä, jolloin kesä antaa periksi, ja syksy saapuu, tällaisia tunnelmia olen koittanut vuosien varrella valokuvata.

Valokuvauksessa kyseessä ovat hetket, jopa sekunnin tuhannesosat (mm. urheilukuvauksessa). Vuodenaikojen vaihtumisen kuvaamisessa kyse on ennemminkin sen aistimisesta, kokemisesta kun jokin hidas muutos tapahtuu, koettavissa oleva hetki on juuri kääntymässä ”kyljeltä toiselle”. Unenomainen tila, jossa aika tuntuu merkityksettömältä, ei tiedä onko tämä todellista vai ei, onko tämä jotain ennenkin nähtyä ja koettua vai aivan ainutlaatuista.

Etukäteen ei voi koskaan tietää, saako näitä hetkiä ikuistettua digikameran muistikortille.

Yrittää silti pitää. Eli kameran ulkoiluttamista kannattaa harrastaa, päivittäin tai ainakin kun aavistaa sään, vuorokaudenajan ym. muuntuvien olosuhteiden olevan otolliset.

On hienoa, että yhä useammat jakavat kuviaan sosiaalisessa mediassa. Facebook ja Instagram ovat kenties suosituimmat paikat omien kuvien saamiseksi muiden katsottavaksi. Ja jopa kommentoitaviksi.

Tämä blogi, jota nyt luet, on myös avoin, vapaa, ei-kaupallinen julkaisukanava kaikenlaisille valokuville. Myös Sinun kuvillesi ja mahdollisesti teksteillekin. Kun kuvan alle laittaa kuvaajan nimen, tekijäinoikeutesi on ilmoitettu, eikä kenelläkään ole oikeutta käyttää tätä kuvaa ilman kysymättä lupaa sinulta. Näin siis periaatteessa, mutta omien kuvaajaoikeuksien valvonta on käytännössä mahdotonta. Jos näet oman kuvasi jossain jonkun muun käyttämänä kaupallisessa tarkoituksessa, on tähän syytä puuttua.

Omien valokuvien osalta olen toiminut niin, että kun joku on lupaa valokuvieni käyttöön pyytänyt, olen luvan hänelle antanut.  

 

NYT on hetki kuvata syksyä!

Onko Sinulla valokuvia kesän ja syksyn ”rajalta”? Entä milloin ollaan syksyn ja talven rajalla?

Ole minuun yhteydessä, jos haluat jakaa kaikenlaisia kuviasi tällä nettisivulla.

Jos ja kun kuvissasi on mukana myös ihmisiä, on kuvassa olevien suostumus aina oltava kuvien jakoon, ja on kohteliasta myös ilmoittaa asiasta heille.

 


 

Kuva: Antti Haavisto. Syksyinen kuva viime vuodelta. Kuvassa Maisa ja Aimo. Olimme Antin haastateltavana Kirkkopuistossa. Vaimo kertoi Vaasan puistoista, ja minä pääsin puhumaan hieman kaupunkikuvasta, Vaasan komeasta arkkitehtuurista, C.A. Setterbergin ruutukaavasta jne.  

Haastattelumme on edelleen kuunneltavissa. Linkin löydät, jos klikkaat alla olevaan linkkiin (kerromme siinä haastattelustamme).

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2023/09/olimme-radiossa-vaasan-kirkkopuistosta.html

 

Aimo Nyberg

Kaupunki- ja luontokuvaaja
Paikallishistorian harrastaja

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...