maanantai 6. tammikuuta 2020

Se on juuri näin

Tämän blogikirjoituksen teen tällä kertaa Helsingissä.

Aiheena on aamun Hesarin juttu:

Liito-oravat ottivat valtaansa jo Helsingin kantakaupunginkin – Onko laji enää suojelun tarpeessa?

”Luonnossuojelulakia pitää noudattaa. Helsingin virkistysmetsät sopivat hyvin liito-oraville elinpiiriksi, sanovat ympäristönsuojelijat.” 

Suosittelen, lue koko kirjoitus Hesarista / digihesarista! (6.1.2020)

Asia koskettaa koko Suomea ja tottakai myös Vaasaa. Onhan meillä vaasalaisillakin omat ”kiistamme” luonnonsuojelullisten näkökohtien huomioonottamisessa ja kaavoituksen/rakentamisen yhteensovittamisessa.

Lyhyesti lainaan tähän vain Hesarin kirjoituksen lopun:

MYÖS Mika Välipirtti uskoo, että rakentaminen ja luonnonsuojelu voidaan sovittaa yhteen. Ja pitää:

”Asuntorakentamisessa ongelma ei ole oikeastaan muu kuin se, että luonnonsuojelulakia tulisi noudattaa. Liito-orava on yksi laji, joka on suojeltu lain perusteella. Luonnonsuojelulain avulla pyritään turvaamaan luonnon monimuotoisuus ja ehkäisemään lajikatoa. Asuinrakentaminen ei saa olla ristiriidassa luonnonsuojelulain kanssa”, Välipirtti sanoo.

”Mikäli kuitenkin Helsinki edelleen pyrkii kaavoittamaan luonnonsuojelulain suojelemille alueille, ne (kaavat) käsitellään hallinto-oikeudessa.”

Lainaus päättyy

Vaasan kantakaupungin asukasyhdistysaktiivina, ja mm. oman lähivirkistysalueemme Vaskiluodon metsän puolustajana, on hienoa saada seurata, miten täällä Helsingin eri alueilla toimitaan. 

Haagassa toimii alueellisia asukasyhdistyksiä. Pro Riistavuoren puisto fb-ryhmä kerää parhaillaan adressia, jolla toivotaan voivan vaikuttaa Vihdintien liikenneympyrän ja suunnitteilla olevan kaupunkibulevardin ratkaisuihin.

Kyseinen osa Helsinkiä on minulle erityisen tuttu, ollut kuin kotiseutua jo vuosikymmenten ajan.

Kun nyt taas vuoden alussa kävin kävelemässä ja kuvaamassa tässä metsässä ja näillä mahtavilla meren tuhansien vuosien aikana hiomilla upeilla kallioilla, vakuutuin siitä, että täällä ollaan oikealla asialla. Tämän metsän kallioita ei ole ihmisen tarkoitus räjäytellä! Alue on säilytettävä, suojeltava ehdottomasti!

Infraa tarvitaan liikenneratkaisuihin, rakentamiseen, - totta, mutta juuri näissä maisemissa yleiskaavoitus ja sen jälkeen muut vaiheet voivat tuhota lopullisesti kaiken hienon, mistä täällä asuvat ihmiset ovat kovasti nauttineet, osanneet arvostaa.

Merkittäviä luontoarvojakin alueella on, ja tämän pitäisi olla tiedossa. Viime kesän operaatio, jossa liito-oravien asuinpaikkaa tuhottiin viranomaisten käsittämättömällä innolla, ei ole mitenkään puolusteltavissa.

Metsää ei saada ikinä takaisin, ei ainakaan vuosisatoihin, kun sen ikiaikainen ekologinen systeemi poistetaan, ja tilalle tuodaan infraa liikenteen ja rakentamisen ehdoilla. Ihminen tarvitsee hyvinvointiinsa paljon muutakin!

Aimo Nyberg

Kaupunkikuvaaja ja blogikirjoittaja (Vaasa ennen ja nyt)
Eläkkeellä oleva kuvisope, osa-aika helsinkiläinen (Etelä-Haaga)
aimonyberg(at)gmail.com

Tähän loppuun muutama kuva Riistavuoren puistosta












Kuvat: AN, 4.1.2020, Etelä-Haaga, Riistavuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...