maanantai 6. toukokuuta 2019

Ennen ja nyt kuvapareista

VASA Då OCH NU – VAASA ENNEN, NYT

Kuvia kaupunkikuvan muutoksista

Kaikille avoin asukasilta Arbiksella, osoite Kirkkopuistikko 15

7.5. 2019 klo 18.00 – 19.00

Järjestää: VKA ry – ICV rf Tervetuloa – Välkommen!



Kuvat: AN, 22.4. 2019 ja PE 1984

Tämä on yksi kohde, josta katsotaan kuvia ja keskustellaan. Muistellaan menneitä, ollaan jotain mieltä, jos niin halutaan…

Vasemmanpuoleinen kuva: Raastuvankadulle siirretty, kunnostettu puutalo.22.4. 2019/AN Keskimmäinen kuva: Vaasanpuistikko 24, tilalle tullut uudisrakennus. 22.4.2019/AN Oikeanpuoleinen kuva: Vaasanpuistikko 24. Puutalo, joka siirrettiin Raastuvankadulle. Kuva 1984/Pertti Elo


Vaasan kuvia 1900-luvulta fb-ryhmä 

Facebookissa on mahtava sivusto, jolla on jäseniä lähes 20.000! Mukana on erittäin paljon myös ex-vaasalaisia, muualla Suomessa ja maailmalla asuvia – edelleen Vaasasta välittäviä, kotiseuturakkaita ihmisiä.

Tämän Vaasan kuvia 1900-luvulta (Suljettu fb-ryhmä) sivuston keskustelut, ja kuvien jakaminen toinen toisillemme on aivan jotain käsittämättömän hienoa! Kiitokset ansaitsevat ylläpitäjät tottakia, ja lisäksi myös kaikki ne sadat, tuhannet ihmiset, jotka kommentoivat ja esittävät omia muistojaan, näkökulmiaan esiin nostetuista asioista, tapahtumista, muistoista, ja myös Vaasan kaupunkikuvan muuttumisesta yli sadan vuoden aikana.

Digitaalinen aikakautemme on mahdollistanut uudenlaisen kollektiivisen muistojen arkistojen syntymisen!

On hienoa, että tämä on toteutunut näin vahvasti juuri täällä Vaasassa. Jos et vielä ole tämän ryhmän jäsen, suosittelen lämpimästi. Etsi siis sivusto facebookista, ja pyydä päästä mukaan!


Onko edes mahdollista esittää ENNEN JA NYT kuvapareja rakennuksista?

Rakennetulla ympäristöllä, jokaisella yksittäisellä talolla jne. on aina oma yksilöllinen historiansa, omanlaist vaiheensa aina suunnitelmista toteutukseen, muutoksiin vuosien saatossa. Suuri osa rakennuksista puretaan jossain vaiheessa, tai mahdollisesti saavat siirron muualle (hirsitaloille tämä on helpointa).

Osa rakennetusta ympäristöstä myös säilyy, toisinaan hyvinkin pitkään, lähes ”ikuisestikin”.

Yksittäisen ihmisen muistot tutuista rakennuksista eivät useinkaan kata kuin muutamia vuosia, tai vuosikymmeniä korkeintaan. Miten koemme jonkun kohteen, oman kodin, koulun, työpaikan, tai vaikkapa ostoskeskukset, se on paljolti kiinni muusta kuin itse rakennuksesta. Elämä itse, ihmiset, tapahtumat, olosuhteet, ne jättävät jälkensä sielumme syövereihin. ”Kulissit”, rakennukset kaupunkikuvassa, tapahtumien fyysinen ympäristö ei painu mieliimme yksityiskohtaisen tarkasti. Paitsi niille, jotka väittävät omaavansa ns. valokuvamuistin. Heitä on äärimmäisen harvassa.

Onneksi meillä on valokuvia kertomassa, miten maailma ympärillämme on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti.

Minulle herää mielessä kysymys, itse asiassa vaikeus, voiko jollain vanhalla kuvalla kertoa, että tässä on tämä rakennus ENNEN, ja voiko tänään (huomenna jo eilen) kuvatulla valokuvalla sanoa, että tässä on tämä rakennus NYT?

Niin, ehkä voi. Aika on vaan käsitettävä aina mukanaolevana tosiasiana. Jatkumona, janana, jolle voi johonkin kohtaan asettaa päivämääriä, jopa kellonaikoja. Mennyttä ei voi saada takaisin, sinne ei voi oikeasti siirtyä, mutta erilaisia dokumentteja niistä voi lukea, katsella, kuunnellakin. (jopa maistella, kuten vuosikertaviinejä)

Perusfaktat muistettava mainita

Dokumentteihin, kuten kuviin on pyrittävä löytämään aina lähdetiedot. Jos kuvaaja tiedetään, nimi on syytä mainita. Miltä vuodelta kuva on, ja jos mahdollista jopa pvm. Ja kuvauspaikka, suunta, ja myös mitä on kuvattu.

Kuviin, valokuviinkin, liittyy myös aina tekijäinoikeudellisia vastuu- ym. kysymyksiä. Niistä olisi itse kunkin syytä olla perillä. Tässä ei näistä asioista nyt enempää.




Kuva: Pohjanmaan museo: Cajaneborg. Rantakatu 15, Arkkitehtitoimisto Backmanson-Thesleff 1892. Laajennus 1911: arkkitehti A W Stenfors. Asuintalo, yleinen sauna. Purettu 1960-luvun lopulla.
Kuvan käyttöoikeus on ostettu Pohjanmaan museolta VKA ry:n Vasa Då och nu - ennen, nyt projektia varten.



Kuva kopioitu netistä, Vaasan kuvia 1900-luvulta fb-ryhmästä /RP jakanut. Valokuvan on kuvannut Seppo Mattila 1969.

Rakennus on purettu 1960-luvun lopussa, eli todennäköisesti aika pian ylläolevan valokuvan kuvaamisen jälkeen.


Tältä näyttää sama kadunkulma nyt, vuonna 2019. Eli yli 100 vuotta ylempää Caneborgin kuvaa, ja noin 50 vuotta alempaa kuvaa myöhemmin.



Kuva: AN. 22.4.2019. Rantakatu 15.


TULOSSA – INOM KORT!

Asukasyhdistyksemme nettisivuille on suunnitteilla sivusto, jolla esitellään kuvin ja perusfaktoin Vaasan kaupungissa, lähinnä kantakaupungin alueelle, tapahtunutta kaupunkikuvan muutosta.

Millainen sivustosta tulee, ja milloin, selviää lähiaikoina.

Tästäkin voimme ARBIKSELLA 7.5.2019 asukasillassa yhdessä keskustella.

Vinkkejä hyvistä käytänteistä, neuvoja kokeneilta/ ideoita muuten vaan asiasta innostuneilta otetaan kiitollisuudella vastaan.

Aimo Nyberg
VKA ry:n varapj.

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...