tiistai 26. maaliskuuta 2019

Vapaaehtoinen sähköpaussi

Tässä taas linkit jo jokavuotisen tapahtuman nettisivustoille,  - jos haluat osallistua henkilökohtaisella kannanotollasi maailmanlaajuiseen yhteiseen tapahtumaan. Ja haluat kerrata faktoja tempaukseen liittyen:

EARTH HOUR

Maailman suurin ilmastotapahtuma WWF:n Earth Hour näyttää valomerkin ilmastolle 30.3. kello 20.30. Missä sinä sammutat valot?



https://www.earthhour.fi/

Maailmanlaajuinen sivusto

https://www.earthhour.org/

...



Aihetta sivuava lisäkirjoitus

Milloin ja missä syttyivät Vaasaan ensimmäiset sähkövalot?

Wikipedian mukaan 1887, Vaasan kirkossa.




Ylempi kuva: AN. 18.12. 2014

 Alempi kuva: netistä, postikortti: Kyrkan och Stadshuset, Wasa


Lainaus Wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_S%C3%A4hk%C3%B6


Historia 

Yhtiön perustaminen 

Sähkövalot syttyivät Vaasan kirkossa 1887. Tämän jälkeen alettiin puhua katujen valaisemisesta sähköllä. Suunnitelmaan kuului, että vain keskusta valaistaisiin sähköllä, laitaosat saisivat edelleen tulla toimeen öljylampuilla. Päätettiin, että kaupunki perustaa yhtiön sähkön hankkimista varten. Syksyllä 1891 esiteltiin valtuustolle uuden yhtiön ohjelma. Osakepääomaksi vahvistettiin vähintään 150 000 markkaa ja enintään 300 000 markkaa. Osakkeet eivät menneet odotetulla tavalla kaupaksi, joten yhtiön perustamiskokousta siirrettiin, ja se pidettiin 12. päivänä huhtikuuta 1892. Valtuusto teki päätöksensä huhtikuun 13. päivänä. Yhtiön nimeksi tuli Elektriska Aktiebolaget, sillä Vaasa, eli silloinen Nikolainkaupunki, oli pääasiassa ruotsinkielisten asuttamaa. 

Toiminta alkaa 

Yhtiö sai tontin nykyisen pääkonttorin paikalta Kirkkopuistikon alkupäästä. Toiminta alkoi voimalaitoksen rakentamisella. Kaksi höyrykonetta dynamoineen tilattiin Oerlikonin tehtailta Sveitsistä. Sama yhtiö sai myös rakentaa sähköaseman ja -verkon. Yhtiö ilmoitti paikallisissa sanomalehdissä, että yhtiön toiminta alkaa vuoden 1893 alussa ja kuulutti sellaisten henkilöiden perään, jotka haluavat sähkövalon myös asuntoihin. Hinnatkin tiedotettiin. Jos kirkon sähkövaloa ei oteta huomioon, niin tammikuun 25. päivänä 1893 syttyivät sähkövalot ensimmäisen kerran Vaasassa. Ensimmäinen yksityiskoti, johon hankittiin sähkövalo, lienee ollut kauppias Joachim Kurténin koti osoitteessa Kirkkopuistikko 15. Varsin nopeasti sähkön kuluttajien määrä sitten lisääntyi. 

Toiminta vakiintuu 

Sähköyhtiön johdossa olevat näkivät, että yhtiön on vakiinnutettava asemansa, sen on laajennuttava ja sen on palveltava mahdollisimman laajasti. Vakiinnuttamisen vuosina edettiin järjestelmällisesti eri kaupunginosiin. 

Ensimmäisenä toimintavuonna ei sähköä tuotettu kesän aikana ollenkaan. Muutaman vuoden kuluttua voimalaitosta ryhdyttiin laajentamaan, sillä yksityishenkilöt sähköistivät kotejaan varsin nopeaan tahtiin. Polttoaineena käytettiin aluksi ainoastaan puuta. Kun halkojen kulutus kasvoi ja halkojen hinta nousi, vuonna 1908 tultiin siihen tulokseen, että on edullisempaa siirtyä kivihiilen käyttöön. Kivihiiltä käytetään edelleen polttoaineena. Nykyisin Vaasan Sähkö hankkii myös turpeella sekä vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla tuotettua sähköä. 

Lainaus päättyy


Tutustu myös:  Vaasan Sähkön kotisivut

https://www.vaasansahko.fi/

Ei pelkkä sähköpylväs

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/01/ei-pelkka-sahkopylvas.html

 Alkuilta, tunti pari auringon laskun jälkeen on oikein hyvä hetki ihastella ja vaikka ottaa kuvia tästä erikoisesta kohteesta. Maisemapylväs, sähköpylväs, nimeltään ILLUUSIO on komea julkinen taideteos, Se tuo hienon lisän vaasalaiseen kulttuuritarjontaan. 

Tähän vielä perustiedot kohteesta.

Sijainti: Palosaaren sillan kupeessa.

Tekijät: Vaasan Sähkön pylväs, Illuusio – valaistustaan vaihtava huomiota herättävä ”sähkötolppa” on Jorma Valkaman ja Ari Jääskön suunnittelema.

 Otettu käyttöön. 2007

Blogikirjoituksen koonti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...