keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Hetki aikaa hengähtää

Kun saimme talviset kelit takaisin, ainakin hetkeksi, on syytä hetki vielä nauttia näistä raikkaista pakkassäistä.

Mitä aikaisemmin talvi päätyy, ja alkaa epämääräinen kuukausi tai kaksi ennen kunnon kevään tuloa, sitä karmivimmat kelit ja etenkin hengitysilma meillä on täällä tuulisessa Vaasassa.

Viime viikon lämpöaallon aikana kaduilla huomasi hyvin, että hiekoitusta on jouduttu tekemään todella isolla kauhalla. Eli töitä on tehty varmaankin ihan urakalla. Hyvä näin. Liukkauden estäminen kaduilla ja pihoilla on tärkeää. Se kuuluu taloyhtiöille, yksityisille kiinteistöjen omistajille, ja kaupungille.

Vastuunjako on hyvä tietää, jotta ei syytä väärää tahoa.

Tämä kannattaa lukea kaupungin sivuilta

https://www.vaasa.fi/tiedote/katujen-talvikunnossapito-vaasassa

Koko alkutalven, etenkin helmikuun lopulla kävi näin: hiekoitusta tehtiin kaikkialla, jäätyneillä kävelyteillä, jalkakäytävillä jne. mutta kova auringonpaiste sulatti pintajäätä, ja sen päälle muodostui ohut vesikerros. Samalla mustat pikkukivet, hiekoitussepeli, upposi syvälle jäähän. Ulkoilijat, joilla oli piikkikengät, selvisivät hädin tuskin, muut joutuivat valitsemaan kulkureittejään uusiksi.

Tällainen Suomen talvi aina joskus on. Itselleni huhtikuut ovat olleet jo monen vuoden ajan pahinta aikaa vuodesta. Ilmanlaatu heikkenee, tuuli tuo pölyä silmiin, suuhun… kevään vihreyden herättävää sadetta saa odottaa todella kauan harmaassa kaupungissa. Välillä on liian kylmää, toisinaan taas kuumaa, ja silloin tekee mieli pukeutua keväisemmin, - ja viimeistään silloin saa kunnon kevätflunssan.

No, ettei tämä kirjoitus menisi vaan valitteluksi, voisin tähän loppuun laittaa pyynnön. Viime vuosina taloyhtiöt ovat ainakin omien havaintojeni mukaan täällä keskikaupungilla toimineet ripeasti pihojen ja omien katuosuuksien puhdistamisessa. Nyt kun on taloyhtiöiden vuosikokousten aika, voisimme itse kukin tämän toimenpiteen tärkeydestä muistuttaa.

Oletan, että kaupungiltakin tullaan taas tänäkin vuonna ihan varmasti vaatimaan ns. ihmeitä. Jokainen toivoo, vaatii tekstaten -palstoilla jne., että oma lähiympäristö olisi mahdollisimman pian siistitty, kesäkunnossa. Kunpa muistaismme antaa joskus myös kiitosta, siihen kun on myös takuu varmasti aihetta.


Kesään on vielä matkaa, pitkät kuukaudet vaikka tarkkailla luonnonilmiöitä. Milloin tulevat ensimmäiset mustavarikset sairaala-alueen taakse korkeisiin kuusiin (niihin, jotka ovat vielä jäljellä, talvimyrsky kun kaatoi niistä osan), milloin merimetsot saapuvat Sundominlahden saariin. Ja kuinka kauan Vaskiluodon ranoilla pilkkijät uskaltautuvat harrastuksensa pariin. Milloin ensimmäiset keltaiset leskenlehdet nousevat rakennusten seinustoille, milloin viimeinen takatalvi peittää jo viheriöivän nurmikon...

Päivä kerrallaan. Kevättä, kesää kohti.


Kuva: AN. 14.4.2012. Katujen puhdistustyöt vauhdissa Raastuvankadulla.


Kuva: AN. 13.4.2013. Asiansa osaavat ammattilaiset puhdistamassa taloyhtiön pihaa. Vesipesurilla hiekan ja pölyn puhdi1stusta taloyhtiön pihalla.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...