sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Kristiinankaupungissa portit avoinna

Öppna Portar – Avoimet Portit 

16.-17-6- 2018

Se – Katso

www.kristinestad.fi

www.kristinestad.fi/etusivu

www.facebook.com/oppnaportar.avoimetportit


Kulttuuritapahtuma pihoissa ja puutarhoissa

Tämän jo perinteiseksi muodostuneen viikonlopputapahtuman teemana ovat asukkaiden puutarhat, yksityiset kotipihat. Portit pidetään auki vierailijoille, ja heille esitellään paikallisia perinteitä puutarhan ja kasvien osalta, sekä rakennushistoriallista-, esine- asu- ym. perinteitä.

Myös myyntiä on, herkkuja, taidekäsityötä, kirpputoritavaraa laidasta laitaan, eli katseltavaa, ihmeteltävää riittää moneksikin tunniksi.

Tapahtumaan tullaan kaukaakin, maine on kiirinyt erityisesti kulttuuri- ja museoväen piireissä.

Kristiinankaupungin historia on erittäin mielenkiintoinen. Kesäretkemme neljän hengen seurue oli todella iloinen, kun portit olivat auki myös museoihin ja kirkkoihin.

Tähän muutama kuva lauantailta

Kuvat 1 – 5.

Ulrika Eleonoran kirkko on valmistunut vuonna 1700. Kirkon erikoisuus on länteen kallellaan oleva kirkon torni. Näin se on kuulemma ollut alusta alkaen. Tätä kaupungin vanhaa kirkkoa käytetään joissakin tilaisuuksia edelleenkin, vaikka se ei tämän päivän vaatimusten mukainen enää olekaan.


Lisää kuvateksti




Kuvat 6 – 10.

Kristiinankaupungin kirkko on rakennettu vuonna 1897 (arkkitehti Jakob Ahrenberg). Peruskorjattu vuonna 1999. Ikkunamaalaukset on tehnyt Birgitta Recksén. Kaunis kirkko, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Turistienkin hiljentymiselle, ajatusten rauhoittamiselle, rukouksille erinomainen, hyvä  ja kaunis paikka.





Kuvat 11 – 19.

Lebellin museoalue on kiinnostava kohde. Museo on perustettu 1999, vanhin osa kauppias Lebellin talo on vuodelta 1762. Omanlaisensa museo tämäkin, hyvin alueen menneisyyttä esiin tuova kokonaisuus.









Kuvat 20 – 22.

Puutarhat kukoistivat, vaikka kuivuus on haitannut kasvua Kristiinankaupungissakin. Kuvan valkoisena kukkiva mustavattu oli harvinaisempi lajike, jonka alueellisesta hivuttautumista Karjalan kannakselta Länsi-Suomeen saimme kuulla asiantuntevan selostuksen.




Kuva 23.

Kissanpiiskaajankujalle kannattaa etsiytyä, jos lähtee tutustumaan tähän historiaa täynnä olevaan pikkukaupunkiin. Viimeistään siis ensi kesänä, kun on taas Avointen porttien aika!

Mistä tämä erikoinen katu on nimensä saanut, en nyt kerro. Ei kuitenkaan kissojen piiskaamisesta, sen voi sanoa. Tämä Suomen kapein kaksisuuntainen katu on jo hyvä syy lähteä käymään näille kadunkulmille.


 Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...