TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Tule ajoissa paikalle!

Vaasa opisto järjestää kevään toisen Jääkäreihin liittyvän yleisöluennon 8.2. 2018. klo 17.00

Paikka: Vaasa opisto, Raastuvankatu 31, juhlasalissa 3. krs.

Luentosarjan ensimmäisellä kerralla, tammikuun 15. päivä, kuultiin Heikki Ylikankaan luento, - ja juhlasali oli aivan täpöten täynnä!


Kuva: AN. Heikki Ylikangas luennoimassa jääkäreistä Vaasan opistotalolla

Yleisöluennon aiheena torstaina 8.2. klo 17.00:

Otteita rehtori Tauno Kuusimäen jääkäriliikettä koskevasta äänitearkistosta:
JÄÄKÄRIT KERTOVAT LÄHDÖSTÄ SAKSAAN JA PALUUSTA VAASAAN.
 Kuvalainaus Vaasa opiston fb-sivulta


TUTUSTU VAASA OPISTON FB-SIVUSTOON

https://www.facebook.com/Vaasa-opisto-102829999799884/

Lainaus sivulta

”Torstaina 8.2. on vuorossa professori Matti Kuusimäen luento, joka käsittelee jääkäreiden lähtöä Saksaan ja paluuta Vaasaan 25.2.1918. Luento pidetään Vaasa-opiston juhlasalissa, osoitteessa Raastuvankatu 31. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Esityksen runkona olevat jääkäreiden äänitetyt haastattelut kuuluvat vaasalaisen rehtorin ja historiantutkijan Tauno Kuusimäen 1960–70 luvuilla kokoamaan laajaan ääniteaineistoon. Professori Matti Kuusimäki on pitänyt aiheesta lukuisia esityksiä, myös Vaasassa. Nyt kuultavaa esitystä on muokattu korostamaan koulutukseen osallistuneiden jääkäreiden kokemuksia ja tunnelmia alkuvuodesta 1918, jolloin jääkärit saivat kutsun palata Suomeen.”

Lainaus päättyy

Ellet pääse paikan päälle / ehdi riittävän ajoissa paikalle ja mahdu saliin, niin voi aivan rauhassa kuunnella jääkäreiden tarinoita heidän itsensä kertomana YLEN elävä arkiston kautta.

Linkki YLE:n ELÄVÄ ARKISTO -sivulle

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/23/uutta-valoa-jaakarihistoriaan-nain-he-itse-sen-kertoivat

Mm. tämä:

Näin Saarmaa (ent. Stenholm) kertoo sen itse yllä olevan linkin ainutlaatuinen A.R. Saarmaan haastattelu on jokaisen Suomen itsenäistymisen historiasta kiinnostuneen ehdottomasti kuunneltava.

Vaasan merkityksestä näihin sadan vuoden takaisin tapahtumiin on jostain syystä haluttu käydä keskusteluja aivan liian vähän. Haastattelussa äänessä siis itse jääkärieversti A.R. Saarmaa. Artur Reinhold Saarmaan haastattelu.
Kesto 1 tunti 10 min, 19 s. (Kannattaa kuunnella kokonaan, Vaasaa koskeva osuus alkaa 16 min 45 sekunnin kohdalta, Harald Boucht mainitaan kohdassa 43 min 30 s.)
Julkaistu: 19.8.1969 Ohjelmasta: Tauno Kuusimäen jääkärihaastattelut yle ELÄVÄ ARKISTO

Uutta valoa jääkärihistoriaan — näin he itse sen kertoivat
Lainaus:

 ”Jääkärieversti, sähköinsinööri Artur Reinhold Saarmaa (ent. Stenholm) (1892-1971) lähti Saksaan tammikuussa 1916 Oulunkylästä käsin, opiskelupaikka oli Tampereella. Saarmaa ei kertonut lähdöstään kenellekään sukulaiselle. 
Perillä Saksassa Saarmaa arvosti tiukkaa ja asiallista kuria, ja vain miellyttäviä muistoja on jäänyt mieleen. Hän kertoo, miten suuri hämmästys oli lehdestä vuonna 1917 lukea, että Suomessa oli punakaartilaisista. ”Sellaisista me jääkärit ei tiedetty mitään. Se oli meistä ihmeellistä ja masentavaa.” 
Saarmaata kiinnosti radioala ja hän sai pataljoonassa viestimieskoulutuksen. Syksyllä 1917 hänet lähetettiin salaiseen tehtävään Suomeen, tavoitteena oli saada viestiaselaji aloitetuksi myös Suomessa. Monien vaiheiden jälkeen Saarmaa pääsi radiolaitteineen Vaasan Vaskiluotoon, missä hän rakensi radiovastaanottoaseman asessori Grönroosin huvilan biljardihuoneen komeroon. 
Asema oli niin hyvin peitetty, ettei huvilassa vieraillut Mannerheimin seuruekaan sitä onnistunut joulukuussa 1917 löytämään. 
Ensimmäinen lokakuun alussa saatu sanoma koski aselaivoja. Marraskuun lopulla saatiin sanoma, ettei Saksalla ole mitään sitä vastaan, että Suomi julistautuu itsenäiseksi.” 

Lainaus päättyy

Blogikirjoituksen koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti