TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Tätä on ihmetelty vuosikaudet
Kuvat: AN, 23.2.2017

Kauppapuistikko 29.

Etenee. Voisin sanoa omana mielipiteenäni, uskoakseni monen vaasalaisen tavoin, että vihdoin.

Katso Vaasan kaupungin kaavoituksen sivuilta


Lainaus

Asemakaava vireille: Kauppapuistikko 29 (ak1083)

Asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä kaavoituksessa ja osoitteessa www.vaasa.fi/ak1083. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ja kaavan tavoitteista voi esittää mielipiteitä kaavoitukselle 22.2.–9.3.2018. (maankäyttö- ja rakennuslaki 60 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §)

Asemakaavan muutostyöhön on ryhdytty kaavoitushakemuksen ja kaupunginhallituksen 14.8.2017 § 335 hyväksymän kaavoituksen käynnistämissopimuksen pohjalta. Maanomistajan esittämänä tavoitteena on, että tontilla sijaitsevan vanhan puutalon suojelumerkintä poistettaisiin ja sen tilalle rakennettaisiin noin 250 kerrosneliömetrin uudisrakennus. Kauppapuistikkoa vasten maanomistajan toiveena on saada toteuttaa kuusi kerrosta korkea rakennus.

Lainaus päättyy

Ihmettelijöitä on riittänyt

Keskikaupungilla, hyvällä paikalla oleva tontti, ja siinä saa lahota vuosikaudet suojelukohteen statuksen omaava rakennus. Eikä mikään taho oikein ottanut asiakseen ratkaista asiaa, vaikka nykytilanteen on täytynyt olla kaikille vastenmielinen.

Kaikki mahdollinen lienee mennyt pieleen tämän kohteen kohdalla. En valitettavasti ole perillä faktoista, jotka ovat tämän surullisen tapauksen taustalla. Siksi minun on syytä olla varovainen mitä sanon, ja tähän kirjoitan. Laitan jotain kuitenkin.

Perusongelma saattaa olla pitkälti siinä, että kun rakennuksia suojellaan, niiden suojeluun ei saada oikein miltään suunnalta resursseja, rahaa eikä kait muutakaan, esim. ohjeita siitä miten olisi toimittava.

Kun suojeluun ei ole osoitettu rahaa ym. resursseja, ja rakennuksen omistajien mahdollisia ristiriitaisia toiveita ei kukaan kykene auttamaan, annetaan kaiken vaan olla.

Rakennussuojelun edellyttämään valvontaankaan ei taida nykyisellään olla aikaa eikä voimavaroja, eikä näin ollen oikein löydy tahtotilaa, kaupungin omaa intressiä puuttua eri tahojen välisiin näkemyseroihin.

Näinkö tämä aina menee

Aika tekee lopulta tehtävänsä, tai nopeutettuna ”puutalo palaa pois alta”, ja näin päästään rakentamaan uutta komeampaa tilalle.

Kaikkea vanhaa ei ole tarpeen säästää, se on selvää. Ottamatta tähän nimenomaiseen kohteeseen nyt enää kantaa, haluan todeta sen, että kun jokin kohde, rakennus tai suuremmat kokonaisuudet, saavat lainvoimaisen suojelumerkinnän, sen tulee tarkoittaa sitä, että siitä pidetään huolta. Sillä on silloin todettu olevan historiallisia tai muita perusteluja saada säilyä, ja vielä omalla olemassaolollaan välittämiään arvoja ajassa eteenpäin. Seuraaville sukupolville, ja olla näkyvä yksityiskohta kerroksellisena aikakausien ja tyylien kirjossa, jatkumona jostain ja jonnekin. Menetettyjä palapelin osia ei ole jälkikäteen mahdollista korvata.

Mielipide annetaan

Asukkailta toivotaan mielipiteitä, vaikuttamista omaan lähiympäristöönsä. Oma asukasyhdistyksemme ottanee asian esille hallituksen kokouksessa / työryhmässä. Lausuntomme toimitetaan kaupungin kaavoitukselle 9.3. mennessä.

Aimo Nyberg VKA ry, pj.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti