TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.




perjantai 9. helmikuuta 2018

Rewell Center

ENNEN:

Rewell Center 7.2. 1962

Vaasalaisen arkkitehdin Viljo Revellin suunnitelmien mukaan toteutettuun Rewell Centeriin tehtiin 1980-luvulla muutoksia, alkuperäinen avoin sisäpiha katettiin, ja näin kauppakeskus laajeni huomattavasti.

NYT:

Uutinen Pohjalaisesta torstaina 8.2.2018

Lainaus

Oikeus: Rewell Centeriä ei saa laajentaa kattolipan alle 

TERHI EKOLA, VAASA 

”Rewell Centerin katutason kattolipan alle ei saa rakentaa 63 neliötä uutta liiketilaa, jonka seinät ovat lasia. Näin on päättänyt Vaasan hallinto-oikeus, joka on kumonnut Vaasan rakennus- ja ympäristölautakunnan antaman poikkeusluvan. 

Lautakunta antoi Rewell Centerin kiinteistöyhtiö Kiinteistö Oy Ylätorille luvan laajentaa kauppakeskusta kattolipan alle. Laajennus olisi ollut julkisivumuutos. 

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) valitti kuitenkin poikkeusluvasta ja vaati, että lautakunnan päätös kumotaan. Elyn mukaan rakennuslupa on asemakaavan suojelumääräyksen vastainen. Lisäksi asian valmistelussa ei ole kuultu naapureita. 

Oikeuden päätöstekstissä kirjoitetaan, että Rewell Center on asemakaavassa suojeltu rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas korttelialue. Tällaisessa kohteessa ei muutoksilla saa turmella rakennustaiteellisia ja rakennusteknisiä arvoja. Sen sijaan korjausten yhteydessä on pyrittävä palauttamaan kohteen alkuperäinen luonne. 

Hallinto-oikeuden mielestä laajennuksessa poikkeamista asemakaavan määräyksistä ei voisi pitää vähäisinä, vaan se muuttaisi torin puolesta julkisivua merkittävästi ja näkyvästi. 

Lisäksi oikeuden mukaan rakennus- ja ympäristölautakunnalla ei olisi ollut toimivaltaa myöntää poikkeuslupaa kohteeseen. Elyn valitusoikeutta on tulkittava maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamislupaa koskevien säännösten perusteella. 

Tätä lain kohtaa ei ole kuitenkaan käytetty poikkeuslupaa myönnettäessä, eikä lautakunnalla olisi ollut siihen edes toimivaltaa. Siksi rakennusluvan myöntämiselle ei ole perusteita ja Kiinteistö Oy Ylätorin hakemus on hylättävä.” 

Lainaus päättyy


Hallinto-oikeuden päätös on oikea

Asukasyhdistyksessämmekin asia oli esillä noin vuosi sitten. Kannanotossamme kaupungille emme kannattaneet muutostöitä, eli vastustimme ehdotettua lasista lisäosaa pylväikköä peittämään.

Rewell Center on Vaasan toriympäristön kaupunkikuvallisesti näkyvintä aluetta. Koko korttelin levyinen rakennus ja julkisivu ansaitsee suojelustatuksensa mukaisen kohtelun.

Museovirasto on 17.10.2016 (MV/148/ 05.03.00/2016) antamassaan lausunnossa todennut, että

1. Rewell Centerin kuuluu Viljo Revellin tuotannon merkittävimpien kokonaisvaltaisten keskustahankkeiden, kuten Eteläranta 10 ja Toronton kaupungintalo joukkoon,
2. Rewell Centeriin kohdistuvia muutossuunnitelmia arvioitaessa tulee ottaa huomioon kohteen merkitys kansainvälisesti tunnetuimpiin kuuluvan 1950- ja 1960-lukujen suomalaisarkkitehdin tuotannossa ja sen rakennustaiteellinen, kulttuurihistoriallinen ja paikallinen arvo, sekä arkkitehtuurihistorian kannalta valtakunnallisesti huomattava merkitys.


Blogikirjoituksen koonti: Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.