tiistai 3. lokakuuta 2017

TIEDON PORTAAT

Asko Halmeen veistos Tiedon portaat paljastettiin 3.10.2000.


Kuva: Asko Halme 24.11. 2015


Kuva: AN, 17.5. 2017


Kuva: AN, 18.9. 2017

Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

Tiedon portaat 

Teos sijaitsee Vaasan Lyseon pihassa teknisen virastotalon vieressä. 

Teoksen on suunnitellut ja valmistanut Asko Halme Vaasan lyseon 120-vuotisjuhliin. 

Teos paljastettiin 3.10. 2000. 

Teos kuvaa sitä, miten tiedon eri portaat polveilevat ja kantavat eteenpäin. 

Lainaus päättyy

Lainaus: VaLEO 60 vuotta, juhlakirja 2007, Vaasan Lyseon Entiset Oppilaat (VaLEO ry)

Asko Halmeen ”Tiedon portaiden ” paljastus 3.10. 2000 

Juhlapäivien avaukseksi paljastettiin entisen lyseolaisen, arkkitehti Asko Halmeen, valmistama metalliteos ”Tiedon portaat” Lyseon pihamaalla. Teräksinen, korkea taideteos on väriltään musta ja punainen. Symboliikallaan se kuvaa oppilaan nousua tiedon portailla porras portaalta joskus hyvin onnistuen ja joskus opinnoissaan kangerrellen. Teos koristaa kauniisti koulupihaa.

Lainaus päättyy


Taustatietoja

Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

Arkkitehti Asko Halme (1931 – ) toimi kaupungin arkkitehtina Vaasassa 1976 – 1994. Hän suunnitteli useita julkisia rakennuksia Vaasaan mm. Virastotalo, Kappelinmäen päiväkoti, Vaskiluodon matkustajaterminaali, Teeriniemen koulu ja päiväkoti, Kappelinmäen koulu, Länsimetsän päiväkoti ja monitoimitalo Variska. 

Monet Halmeen veistokset liittyvät hänen omiin rakennussuunnitelmiin hyvin olennaisena osana kokonaisuutta. Hän itse kertoo, että omien rakennusten yhteydessä oli mahdollista kokeilla reliefien tai veistosten tekoa suurempaan mittakaavaan. 

Halmeen veistokset eivät synny massaa muovailemalla vaan rakentamalla elementeistä tilaa. Suorista ja kulmikkaista osista syntyy lukemattomia uusia, erilaisia tilasommitelmia. Ne vastaavat paremmin hitsattavaan teräsmateriaalin vaatimuksia ja Halmeen omaa luonnetta. 

Kulmateräs on Halmeen suosikkimateriaali. Pienikin veistos voidaan helposti ja halvalla vakiotuotteista suurentaa julkisenveistoksen vaatimaan kokoon. Veistosten osien terävät varjot muuntuvat ja elävät auringossa.

Lainaus päättyy


Lainaus Vaasapediasta

http://vaasalaisia.info/vaasapedia/index.php?title=Tiedon_portaat

Näin Asko Halme kuvaa itse tätä Tiedon portaat veistostaan

Rehtori Markku Rintanen ja taiteilija Veli Ekroos päättivät teettää erään veistokseni suurempaan kokoon koulun pihalle. Alkuperäisen kolmen porrastuvista muodoista sommitellun veistossarjan olin hitsannut 30x30 millin kulmateräksestä. Väreinä olivat punainen ja musta - ruosteenpunaista patinaa ei tarvittu. 

Useimmista muista töistäni poiketen tässä materiaali on tavallista mutta suurikokoista (150x150mm.) kulmaterästä. Se on kuitenkin ensiksi ruostesuojamaalattu ennen pintavärejä. Punamusta n.5,4 metriä korkea veistos löysi hyvän paikan koulun pihalta. Sen taustana on rauhallinen tiilipinta suunnittelemani virastotalon seinältä. Veistoksen joltain suunnalta levotonkin muoto tuo itselleni mieleen oppimisen ja tietojen luonteen.

Lainaus päättyyKuvat: AN, 17.5.2017. Tiedon portaat taideteoksella on Kirkkopuistikon Virastotalo taustana, ja Vaasan Lyseon etupiha etupuolellaan.


Lue lisää Asko Halmeen arkkitehtuurista ja metalliveistoksista

http://www.askohalme.com/
Kuva: AN


HUOM! OBS! 

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Tiedon portaat netissä osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...