TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Tämän blogin alkuperäinen ideaKuvapari 1: AN. Kaupunki muuttu ja kehittyy. Uimahalli on laajentunut. Tulossa on muutoksia ainakin nykyisen pesäpallokentän kohdalle, kun sairaala-alue laajenee, ja tarvitaan lisää myös parkkipaikkoja.Kuvapari 2: Entisellään, aika lailla samat rakennukset. Luonto, puusto on kasvanut, mutta suurta muutosta ei kaupungin ilmeessä ole tapahtunut. Alue on ns. jo valmis, ja rakennukset kuten kirkko, vesitorni, entisen kasarmin alueen rakennukset ovat suojelukohteita.


Tämä asukasyhdistyksemme blogi, Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen allekirjoittaneen ylläpitämä nettisivusto, perustettiin helmikuussa 2011. 

Tavoite oli toimia jäsenistömme tiedotuskanavana, ja laajemminkin saada näkyvyyttä yhdistyksellemme. 

Nimi tälle blogille tuli ensimmäisestä isommasta mainoksestamme, kun kerroimme Vasa centrum förr och nu -illasta Arbiksella 10.3. 2011. Tilaisuudessa amanuenssi Meta Sahlström esitteli erinomaisen, vertailevan kuvasarjan, eli vanhoja ja uusia samasta paikasta kuvattuja Vaasa aiheisia valokuvia. Valokuvia katsottiin nimenomaan kuvapareina, jolloin saatiin esiin ajallista perspektiiviä, tehtiin näkyväksi Vaasan kaupunkikuvan muutoksia vuosikymmenten kuluessa.


Tilaisuus oli suuri menestys. Vanhojen valokuvien buumi oli toki ollut voimissaan Vaasassa jo sitä ennenkin, mutta tämä ilta antoi lisävauhtia asiasta kiinnostuneille harrastajille.

SUOSITTELEN!
Ellet ole tätä aikaisemmin jo nähnyt, kannattaa katsoa tämä! Kuvasarja Rafael Oli Vasa förr och nu. (Svenska litteratursällskapet i Finland)

http://www2.sls.fi/olin/

Tänä päivänä Vaasassa on useitakin vanhoihin valokuviin, paikallishistoriaan keskittyviä nettifoorumeja. Joillakin sivustoilla on aivan käsittämättömän suuri määrä seuraajia. Vaasassa omasta kotiseudusta ilmiselvästi välitetään, menneitä aikoja arvostetaan, omia lähtökohtia halutaan muistella. Kotiseuturakkautta, - kyllä se sitä on, aidoimmillaan!


Itselläni on elettyä elämää Vaasassa 35 vuotta. Kuvia on tullut otettua 80-luvun alkupuolelta alkaen.
Haastetta riittäisi kuvien läpi käymisessä. Kuvia kun on tuhansia, mustavalkoisia ja värillisiä paperikuvia, on dioja, ja sitten vielä näitä tällä vuosituhannella kuvattuja digitaalisia kuvia.  

Yllä olevat kaksi kuvaparia on kuvattu kotiparvekkeeltamme. Koitan etsiä ja löytää kuva-arkistoistani mielenkiintoisempiakin kohteita, ja teen niistä aina silloin tällöin jonkun kuvaparin, ennen ja nyt periaatteella. Haluan nähdä valokuvien avulla, niitä tarkasti tutkimalla, kuvaa lukemalla, Vaasassa tapahtunutta kaupunkikuvan muuttumista.

Muutos on jatkuvaa, elämä ei pysy paikallaan. On eteenpäin menoa, ja taaksepäin menoa, tätä vuodet tuovat mukanaan meille ihmisillekin. Asioilla on alkunsa ja loppunsa. Olemme kaikki tässä mukana, halusimmepa sitä tai sitten ei. 
Kuvat: AN ja M-L.K.

Maankohoaminen, rantaviivan ”pakeneminen” myös kantakaupungin alueella on ilmiö, jonka oivaltaa kyllä tänne muualtakin muuttanut.

Hietalahden Villan puistoon, meren rantaan on tänä kesänä kaupungin toimesta tehty uusia reittejä kulkea ja jopa tällainen mahtavan hieno pöytä ja penkit. Erinomainen paikka vaikka istahtaa hetkeksi, termospullokahveille, ja nauttia syksystä.

Teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti