TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

torstai 17. elokuuta 2017

Mussorin pitäjä 600 vuotta, 17. elokuuta 1958


Kuvat: AN, 12.6.2017

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, Vaasan kaupunki / Kalevi Paakki, 2008, päivitetty versio

Mussorin pitäjä 600 vuotta 

Mustasaaren kirkon pihassa pitäjäntuvan edustalla. 

- kuvanveistäjä, taidemaalari Theodor Schalin (1882 – 1960) 

- kivityöt veljekset Vuorenpään kiviveistämö Turussa. 

- reliefit Tmi Calonius Helsingissä 

- punagraniittisen kiven päätysivuissa on pronssiset tekstilaatat, sivuilla reliefit ja päällä pienoisveistos, joka esittää neljää hylkeenpyytäjää vetämässä venettään jäällä. 

- kirkon puolella on kiveen hakattu vuosiluvut 1348 - 1948, alapuolella läpimitaltaan 14 cm Mussorin pitäjän hyljettä kuvaava vanha sinetti, sekä kaksi pronssilaattaa, jotka esittävät uudisraivaajia ja Pyhän Maarian kirkkoa. 

- pitäjäntuvan puolella pronssilaatta esittää maalaistalon pihaympäristöä tuulimyllyineen. 

- päätyjen laatoissa on kohokirjaimin vanhin tunnettu teksti, missä pitäjän nimi mainitaan:
 

”ÖTERBOTTNINGAR, FRÅN NÄRPES, MUSSAR OCH PEDERSÖRE SOCKNAR MÅ UTAN HVARMANS GENMÄLE OCH HINDRAN SÄLLIA OCH KIÖPA HVAR ANDROM SIN EMELLAN ALLA ÄTANDE VAHROR SÅSOM RÅG, SMÖR OCH ANNAT SLIJKT SOM THE SKOLA TILL SINA KOST HAFVA. I KONUNG MAGNUS ERIKSSONS NAMN, ULFSBY DEN 13 FEBR, 1348 GERICHE SKYTTE 

POHJALAISET, JOTKA ASUVAT NÄRPIÖN, MUSTASAAREN JA PIETERSAAREN PITÄJISSÄ SAAKOOT KENENKÄÄN VASTUSTAMATTA JA ESTÄMÄTTÄ MYYDÄ JA OSTAA KESKENÄÄN KAIKKIA SYÖMÄTAVAROITA KUTEN RUKIITA, VOITA JA MUUTA SENKALTAISTA MITÄ HE RAVINNOKSEEN TARVITSAEVAT. KUNINGAS MAUNU EERIKINPOJAN NIMISSÄ, ULVILA 13 P. HELMIKUUTA 1348 GERICHE SKYTTE 

- paljastus 17.8.1958 

- aloite muistomerkin hankkimisesta tehtiin Mustasaaren kunnanvaltuuston istunnosssa 13.2. 1948, jolloin oli kulunut 600 vuotta Geriche Skytten julistuksesta. Kustannuksiin osallistui myös Mustasaaren seurakunta. 

- Muistomerkki sijoitettiin kirkkopihaan pitäjäntuvan eteen, koska kunnan ja seurakunnan elimet olivat pitäneet sitä kokoontumispaikkanaan. 

Lainaus päättyyKuva: AN

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne.
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Mussorin pitäjä 600 vuotta osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti