TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

maanantai 26. kesäkuuta 2017

V. 1918 SANKARIHAUDAT, RUOTSINMAALAISTEN VAPAAEHTOISTEN HAUTA

Muistomerkki on vihitty käyttöön 26. päivä kesäkuuta 1921.


Kuvat: AN 20.5. 2017

Ruotsalaisten vapaaehtoisten hautamonumentti on vuodelta 1921. Se on ruotsalaisen arkkitehti Harald Wadsjön piirtämä, kummulle pystytetty sarkofagi.

Se sijaitsee Vaasan Vanhan hautausmaan pääportilta lähtevän käytävän päässä. Korkealla kummulla on graniitista sarkofagin muotoon veistetty kivi.

Sen takasivuun on uurrehakattu 18 ruotsinmaalaisen, Suomen vapaussodassa, kaatuneen vapaaehtoisen nimet.

Kiven etusivussa on teksti: Här vila rikssvenska vapenbröder fallna i Finlands frihetskrig 1918 De gåvo sina liv för månghundraårig gemenskap mellan Sverige och Finland (Tässä lepäävät ruotsinmaalaiset aseveljet kaatuivat Suomen vapaussodassa 1918. He antoivat elämänsä monisatavuotisen Ruotsin ja Suomen yhtenäisyyden edestä.)

Muistomerkki on paljastettu 26.6.1921 muisto- merkin hankkineen Finlands Vänner i Stockholm- yhdistyksen toimesta ja luovutettu Vaasan ev.lut. seurakuntien hoitoon.


Kuva: AN

Vaasan Vanha hautausmaa on tutustumisen arvoinen paikka

Lainaus:

Vaasan Vanha hautausmaa

Vaasan Vanha hautausmaa on osa nykyiselle paikalleen 1852 kaupunkipalon jälkeen siirretyn Vaasan rakentamista ja varhainen 1800-luvun lopulla kirkosta ja asutuksesta erilleen sijoitettu hautausmaa.

Vanha hautausmaa sijaitsee Vöyrinkaupungin luoteispuolella ja rajautuu Onkilahden rantaan ja Raippaluotoon johtavaan tiehen. Huolella hoidetulla hautausmaalla on säilynyt runsaasti vanhoja muistomerkkejä ja puiden reunustamia puistokäytäviä.
Graniittimuurin ympäröimä vuoden 1918 valkoisten sankarihauta-alue on paljastettu 1920. Ruotsalaisten vapaaehtoisten hautamonumentti vuodelta 1921 on ruotsalaisen arkkitehti Harald Wadsjön piirtämä kummulle pystytetty sarkofagi. Se sijaitsee hautausmaan pääportilta lähtevän käytävän päässä.
Toisen maailmansodan sankarihauta-alueen sankaripatsas terassimuureineen vuodelta 1953 on Armas Tirrosen tekemä.
Sankarihautojen välissä on Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi vuodelta 1962. 


Historiaa

Vaasan Vanhan hautausmaan suunnitteli kaupungininsinööri A.F. Berger 1862 ja se vihittiin käyttöön 1864. Se sijoitettiin kaupunkialueen ulkopuolelle, tapa joka yleistyi terveydenhoidosta 1879 annetun asetuksen jälkeen. 

Hautausmaata laajennettiin 1895 puutarha-arkkitehti Ossi Lundénin laatiman suunnitelman mukaan. Keskikäytävien varteen istutettiin yhtenäiset puurivit. 

Lisätietoa Aimo Vuorinen, Vasa kyrkor och församlingar. Vasa 1969. 
Eira Häggkvist, Vaasan Patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat. Vaasan kaupunki. 1985. Kaj Höglund, Vaasan ev.lut. seurakuntien hautausmaiden inventointi. Pohjanmaan museo 1993. Marja Terttu Knapas (toim.), Hautamuistomerkkien hoito. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 24. 2003.


Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Ruotsinmaalaisten vapaaehtoisten hauta osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti