TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

maanantai 29. toukokuuta 2017

MAX

Max on paljastettu toukokuun 29. päivä vuonna 1985.

Kuvat: AN. 20.5. 2017. Max ja Nummen koulu.

Koulurakennus on valmistunut v. 1984 (kaupungin arkkitehti Asko Halme). Nykyään kaksi alkuperäisä koulurakennusta on yhdistetty saman katon alle uudisrakennuksella, joka valmistui v. 2016 (Arkkitehtitoimisto Gerd Hytönen Oy).


MAX 

Kappelinmäen alueella Nummen alakoulun pihalla on Ernst Mether-Borgströmin abstrakti veistos, jossa on teräsrunkoihin liittyviä osia, valkoiset, mustat ja punaiset pyöreät levyt.

Taideteos on saman henkinen kuin rakennus, sen kanssa hyvin yhteensopiva. Se nostaa esiin, korostaa rakennuksen muotoja ja värejä. Se on myös olemukseltaan kevyen, raikkaan oloinen, yksityiskohdiltaan maalauksellinen, ja sopii erityisen hyvin juuri koulun pihalle.

Teos on hankittu kulttuurilautakunnan toimesta uuden koulun valmistumisen yhteydessä taidehankintarahoilla. Max oli aikoinaan ensimmäinen julkinen taideteos Kappelinmäen alueella. Kuva: AN.

Ernst Mether-Borgström (1917 – 1996) oli suomalainen taidemaalari. Oman luomistyönsä lisäksi hän opetti Taideakatemian koulussa 1945–1947. Hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1965, ja hänelle myönnettiin taiteen akateemikon arvo vuonna 1991.

Mether-Borgström aloitti esittävän taiteen parissa, mutta kehittyi nonfiguratiiviseen ja lopulta konkreettiseen taidesuuntaan. Hän lähestyi konstruktivismia, mutta ei ollut ehdottoman puhdasoppinen, vaan käytti tarvittaessa työnsä osana figuratiivisia elementtejä.

Lue lisää Wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ernst_Mether-Borgstr%C3%B6m


Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne.
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta MAX osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori,
eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti