TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
perjantai 12. toukokuuta 2017

LOTTA-PATSAS

Lotta-patsas on vihitty käyttöön toukokuun 12. päivä vuonna 2005.Kuva AN. 10.5.2017.

Vaasan Lotta-perinneyhdistys puuhasi patsasta parin vuoden ajan. Valmista oli päivälleen tasan 12 vuotta sitten. Patsaan kustannukset olivat 25 000 euroa, ne maksettiin eri säätiöiltä saaduista varoista sekä Pohjanmaan kulttuurirahastolta saadulla avustuksella. Myös Lotta-perinneyhdistys järjesti myyjäisiä ja konsertteja kerätäkseen varoja patsashankkeelle.

Patsaan tekijä Tea Helenelund on itsekin toiminut radiolottana sodan aikana. Pitkän taiteilijauran tehneellä Tea Helenelundilla on Vaasassa useita julkisia veistoksia. Lotta-patsas oli iäkkäälle taiteilijalle suuri ponnistus, kunniakas upean uran huipennus.

Tea Helenelund toimi pitkään, aina 1970-luvulle asti myös kuvaamataidon opettajana. Hänet tunnetaan myös tuotteliaana pienoisveistosten tekijänä. Kipsiset ja pronssiset, usein lapsiaiheiset työt kertovat kauniilla tavalla taiteilijan suuresta elämänarvostuksesta, inhimillisestä, toiveikkaasta uskosta hyvään ja kauniin mahdollisuuteen niin meissä jokaisessa yksilössä kuin suuremmissakin maailman kuvioissa.

Lotta-patsas tekee hienolla tavalla Suomen ja Vaasan historiaa näkyväksi. Teos on tärkeässä asemassa Suomen viettäessä itsenäisyytemme 100 -v. juhlavuotta...


Kuvat: AN. 10.5.2017.Korsholmanpuistikon varrella, perinnemuurin välittömässä läheisyydessä, on Vaasan Lotta-työn muistomerkki.

Tutustu Suomen Lottaperinneliitto ry/ Vaasa toimintaan

http://www.suomenlottaperinneliitto.fi/tietoa-liitosta/jasenyhdistykset/

Lotta Svärd säätiö

http://www.lottasaatio.fi/Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voi seurata myös facebookissa!
Ole mukana tietojen etsimisessä, auta kuvien ottamisessa jne. - kommentoi, keskustele aiheesta TÄÄLLÄ

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti