TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
maanantai 3. huhtikuuta 2017

Tänään alkaa!


Kuva: AN, 14.4.2012 työt vauhdissa Raastuvankadulla.


Kuva: AN. Asiansa osaavat ammattilaiset puhdistamassa taloyhtiön pihaa. Vesipesurilla hiekan ja pölyn puhdistusta taloyhtiön pihalla 13.4.2013

Ilmoitetut aikataulut ilmeisesti pätevät, ja Vaasan katujen hiekanpoisto alkaa tänään maanantaina 3.4.

Urakka on valtaisa, silti jälleen toivotaan valmista olevan Vappuun mennessä. Katujen kunnossapito-osaston, eli suuren ammattilasijoukon ehdottomasti koko vuoden vaativin voimainponnistus alkaa nyt. Eikä haastetta helpota se, että asukkaat, kuntalaiset ovat kovin usein jopa kärkkään vaativia, kun oman asuinalueen katujen pesut, ja hiekanpoistot tuntuvat alkavan aina liian myöhään. Asialliset kysymiset, tiedustelut ovat uskoakseni kyllä ”sopivaa käytöstä”, näin haluan uskoa. Omiin työkokemuksiini peilaten, sanoisin myös tämän (34-vuotta kaupungin palveluksessa): mikään ei motivoi parantamaan oman työn laatua enemmän kuin se, että saa työstään kiitosta ja myönteistä palautetta!

Tämä huhtikuinen operaatio vaatii hyvää suunnittelua ja johtamista, ja äärettömän kovaa jaksamista työn todellisilta toteuttajilta. Haluan sanoa tämän: annetaan tälle meidän terveytemme eteen tehtävälle välttämättömälle työlle sille kuuluva suuri arvostus, ja myös valtaisa kiitos! On myös syytä toivoa, että pitkiä vuoroja, ja ympäri vuorokauden vuorotöissä oleville riittää voimia, jaksamista, ja että he selviävät nyt ilman omia sairaslomia vaativissa olosuhteissa.

Hiekkaa on jouduttu taas tämä talvena käyttämään kaduilla ennätysmäärät vaihtelevien, nollan ympärillä sahaavien lämpötilojen takia. Autoistuiminen on meillä Vaasassakin aina vaan kasvava trendi. Liikenteen kadusta irrottamat haitalliset hiukkaset ovat yhtenä merkittävänä osatekijänä  ilmanlaadun ajoittaiselle huononemiselle.

Ilmanlaatua mitataan, myös täällä Vaasassa.

Useana päivänä helmi-maaliskuussa tilanne oli huono, eli mentiin yli sallitun arvon (50). Vastaava määrä raja-arvojen ylityksiä on alkuvuodesta ollut esim. Helsingissä Mäkelänkadulla.

Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 30.03.2017.  79 
Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 29.03.2017.  69 
Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 28.03.2017.  56 
Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 24.03.2017.  57
Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 23.03.2017.  94 
Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 20.03.2017.  79
Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 19.03.2017.  70 
Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 08.02.2017.  81
Vaasa Vaasa Vaasan keskusta 07.02.2017.  85 

Lue lisää: Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausiraja-arvopitoisuuden 50 µg/m3 ylitykset 02.04. mennessä vuonna 2017

http://www.ilmanlaatu.fi/ilmanyt/ylitykset/rajaarvoylitys.php?p=pm10y&ys=2015

Katso video Hiekoitushiekan ja katupölyn poisto

https://www.youtube.com/watch?v=NtUBhifCZh0

Katso video Katupöly – jokakeväinen riesa

https://www.youtube.com/watch?v=G6ajE-09Cys

Asukkaiden on syytä omissa taloyhtiöissään, ja omien yksityisten talojensa pihoilla ja jalkakäytävillä olla erityisen tarkkoina siitä, että nyt viimeistään toimitaan ripeästi ja oikein, jokainen oman vastuunsa tuntien.

Nopeus, ja erityisesti puhdistustöiden tekeminen vain kosteilla kaduilla, antaa hyvän kuvan osaamisesta.

Toukokuussa saamme sitten avuksi luonnon,  -vihreys nurmikoilla, puissa, sitovat itseensä epäpuhtauksia, ja kaiken kasvun mahdollistavat alkukesän sateet vievät haitalliset pölyt ym. hulevesien mukana pois meidän ihmisten mielestä ja hengittämästämme ilmasta.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg