TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
maanantai 24. huhtikuuta 2017

Kulttuuriympäristön inventointeja nettiin

Lainaus kaupungin sivuilta

”Vaasan kaupungin kaavoitus ja Pohjanmaan maakuntamuseo ovat koonneet alueella tehdyt kulttuuriympäristöinventoinnit, ja julkaisevat ne nyt netissä. Vahvasti paikallishistoriaa kertovat rakennetun ympäristömme tiedot haluttiin saada helpommin ja kattavammin jokaisen saataville nyt digitaalisessa muodossa.” 

https://www.vaasa.fi/kulttuuriymparisto

KIITOS suurilla kirjaimilla on sekin liian vähäinen huudahdus tästä kaupungin kaavoituksen ja maakuntamuseon suurenmoisesta yhteishankkeesta, suorastaan uroteosta!

Netti on juuri oikea paikka näille teksti- ja kuvatiedostoille! Tällaisen kulttuurihistoriallisen tietopankin ei kuulu jäädä arkistoihin pölyttymään, vaan rakennetun maiseman, oman lähiympäristömme tulee avautua "virtuaalimaailmana", sähköisenä palveluna meille jokaiselle.

Meille vaasalaisille varsinkin, mutta toki myös täällä matkailijoina vieraileville tällainen palvelu on todella tervetullut.

Haastankin nyt kaikki tätä Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och ny -blogia lukevat perehtymään kohde kerrallaan omaan lähiympäristöönsä.

Kevät ja alkukesä ovat tähän ”harrastukseen” erinomaista aikaa myös siinä mielessä, että toukokuussa alkava luonnon vehreys antaa erinomaiset puitteet nauttia kokemastaan, näkemästään. Rakennukset eivät vielä jää puiden lehtien taakse piiloon, kuten keskikesällä, ja toisaalta kaupungin kadut, puistot, on kohtapuolin saatu taas puhdistettua ja siistiin kuntoon. Ensimmäisten ruohonleikkuiden, ja istutuskukkien ilmestymisen aikoina kannattaa heti olla tarkkana, ja lähteä vaikkapa kameran kanssa omille kaupunkikierroksille! Yksin tai yhdessä, jos saa kaverin houkuteltua mukaan.

Kaikkea alan kirjallisuutta, selvityksiä, katsauksia ym. julkaisuja ei tietenkään ole digitalisoitu. Eikä ehkä koskaan saadakaan sähköiseen muotoon. Siksi on tärkeää, että myös perinteisiä kirjastoja, ja viranomaisten arkistoja edelleen ylläpidetään.

Esim. tämä hieno vihkonen löytyy netin listalta, mutta vain luetteloituna, ei digitaalisessa muodossa.


Arvokkaita sisätiloja Vaasassa, Riina Leppäaho, Länsi-Suomen ympäristökeskus, 99/2003 

Lueskelen tätä vihkosta parhaillaan suurella mielenkiinnolla, - syystä että olen mukana Vaasa - Mustasaaren oppaiden kurssilla. Mitä enemmän näihin upeisiin kotikaupunkimme kohteisiin tutustuu, sitä tärkeämmältä oman kotiseudun kulttuuriperinteen arvostaminen tuntuu. On todella tärkeää, että museoalalle löytyy tulevaisuudessakin resursseja pitää historiaamme esillä ja elävänä osana arkista elämäämme tässä ja nyt.

Meidän katujen tallaajien, kahviloissa istujien, kaupungilla liikkujien on vaan muistettava pitää silmämme auki, ja ajatuksemme uteliaina!

Kuvan skannaus, teksti: Aimo Nyberg