maanantai 23. toukokuuta 2016

Uskon lääkäriä

Omat kiireeni loppuivat nyt vähäksi aikaa.

Nyt on käynyt näin, - silmälääkärin määräyksestä pidän huomisen (24.5) operaation jälkeen jonkun ajan paussia myös tämän blogin kirjoittamisesta ja harrastuksestani eli valokuvaamisesta. Sairaslomani kestää kesäkuun puolelle asti.


Kuva: AN. Tällaisen kuvan nappasin muutama päivä sitten. Yritin, luulin ottavani kuvan parkkipaikalla olleesta Jaguaarin hienosta logosta, mutta samalla tuli kuvattua myös omaa naamaa.

Pyydän apuanne 

Sähköposteja luen, - ja toiveeni onkin saada teiltä, arvoisat lukijani, teidän tekemiä pitkiä tai lyhyitä kirjoituksia, suomeksi, ruotsiksi, englanniksi… ja kuvia, kaikenlaisista aiheista. Ja jos vielä annat luvan julkaista niitä tässä blogissa, ilman korvauksia, niin saadaan ainakin jollain aikataululla pidettyä tätä sivustoa vauhdissa.

Mutta omalta osaltani nyt siis pakollinen lääkärin määräämä paussi.

Palaillaan!

Aimo
aimonyberg(at)gmail.com

Seinäjoen asuntomesuille

Katso asuntomessujen viralliset sivut:
http://asuntomessut.fi/

Asukasyhdistysten neuvottelukunnan kokouksessa keväällä sovittiin, että taas tänä kesänä tehdään vaasalaisten asukasyhdistysten yhteinen retki asuntomessuille!

Tänä vuonna kohde onkin tuossa aivan naapurissa, eli Seinäjoella.

Tämän kesän reissu toteutetaan pe 22.7. 2016. Ilmoittautumisia ottaa vastaan asukasyhdistysten neuvottelukunnan puheenjohtaja Peter Remahl.



Kuva: AN. Aikaisempina vuosina ollaan oltu yhdessä asuntomessuilla ainakin Tampereella ja Kokkolassa. Bussimatkoilla on tunnelmaa, ja messuilla mukavaa, kun on iso porukka ”turvana”, ja Peter ryhmänjohtajana.

Tässä ilmoittautumislinkki Asuntomessulle. 50 henkilöä mahtuu mukaan. Linja-auton maksusta ei tarvitse huolehtia. Se hoidetaan muuta kautta. Ilmoittautuminen 15.6 mennessä 

Lähtö Purolasta Paukkalanpuistosta (Paukkulantie 8) kello 9:00, Palosaaren tori 9:15, Tekninen virasto 9:30, Korkeamäki 9:45, Moottoritien ABC 10:00.(saattaa muuttua ilmoittautumisen mukaan) Maksut oman asukasyhdistyksien ohjeiden mukaan. Paluu Vaasaan noin klo 18:00.

Olen kutsunut sinut täyttämään Asukasyhdistyksien Asuntomessumatka perjantaina 22.7 Seinäjoelle.-lomakkeen.

Täytä se täällä:
http://goo.gl/forms/mBJUbgrktu

Terveisin Peter Remahl,
050-5262802 Asukasyhdistyksien Neuvottelukunnan PJ

Jutun koonti: Aimo Nyberg
050-3308540 VKA ry:n pj. 

lauantai 21. toukokuuta 2016

Nimet näkyviin lehdissäkin

Taas tänään, kun lukee Pohjalaisen kakkossivulla kirjoittavan nimimerkki OLEMATTOMAN kirjoitusta, ei voi muuta kuin ihmetellä kirjoittajan suorastaan vihamielistä asennetta raideliikennettä vastaan.

Erityisesti kirjoittajalla tuntuu olevan jotain hampaankolossa Vaasan rataa vastaan.

Jokin aika sitten sanomalehti Pohjalainen kertoi näkyvästi pyrkivänsä entistä suurempaan avoimuuteen, ja mm. poistavansa nimettömänä kirjoittamisen lehtensä sivuilta?

On syytä kysyä, missä mennään, ja kenen ehdoilla?

Lue Pohjalaisesta 21.5.2016
http://www.pohjalainen.fi/


 Reprokuvaus ja teksti: Aimo Nyberg

'

perjantai 20. toukokuuta 2016

Oivallinen vertaus

Politiikkaa – osastolle menee, mutta menköön! Asukasyhdistyksemme on puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys, - se ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitää olla sivustakatsojia.

Otan tähän lainauksen Matias Mäkyseltä, päivän Pohjalaisesta. Vertaus on mielestäni hieno.

Pohjalainen kakkossivun kolumni, 20.5.2015.

Toivoa katajaiselle kansalle

”Suomi on kuin 100-vuotias hirsitalo, jota on peruskorjattu 70-luvulla. Pinnat alkavat rapistua ja moni ratkaisu on vanhentunut. Monet kuvittelevat, että purkamalla kaikki voidaan tilalle rakentaa parempaa. Usein kuitenkin laaja peruskorjaus on fiksumpi vaihtoehto. Suomenkin perusteet ovat kunnossa, mutta kaikki muu täytyy olla valmis päivittämään tähän päivään.”

Lue koko kolumni Pohjalaisesta
http://www.pohjalainen.fi/

MATIAS MÄKYNEN on Vaasan kaupunginvaltuutettu ja Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja. Hän kampanjoi parhaillaan myös paikasta Demarinuorten valtakunnallisesta puheenjohtajuudesta.


Kuva: AN. Vaasan nykyisen valtuuston kuopus Matias Mäkynen, SDP, piti alustuspuheenvuoron asukasyhdistyksemme kevätkokouksessa 25.4.2012.

Tekstin koonti: Aimo Nyberg

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Monipuolista keskustelua

Asukasyhdistyksemme hallitus oli koolla 17.5.

Mitä oli kokouksen asialistalla, ja mistä kokouksessa keskusteltiin?

Katso yhdistyksemme virallisilta nettisivuilta, kohdasta – Tästä puhuttiin
http://vkaicv.nettisivu.org/

 
 
Kuvat: AN. Todellisuus on täynnä vivahteita. Toivotaan, etteivät ajatuksemmekaan ole pelkästään mustavalkoisia.

Arvoisat tämän blogin seuraajat, lukijat!

Mielipiteesi vaasalaisesta elämänmenosta ovat varmasti julkaisemisen arvoisia. Tämä blogi on avoin kaikille asiallisille kirjoituksille, jotka halutaan julkaista omalla nimellä. Mahdollisten kuvien kera tai ilman.

Myös vanhoja paperikuvia voit tarjota digitalisoitavaksi, ja julkaistavaksi tällä sivustolla.

Kiellettyjä aiheita ei ole, mutta nettietiketin rikkominen, eli vihapuheet eivät mene läpi.

Jutut ym. materiaali tulee lähettää allekirjoittaneelle, osoitteeseen aimonyberg(at)gmail.com, tai soita 050 3308540.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

tiistai 17. toukokuuta 2016

Siivous/maalaustalkoot 23.5.

Asukkaat eri puolilla kaupunkia ovat järjestäneet itse, sekä ottaneet osaa kaupungin järjestämiin siivoustalkoisiin Vaasassakin jo vuosien ajan.

Pidä kaupunki siistinä -kampanjat ovat viime vuosina erityisen hyvin ovat onnistuneet mm. Sundomissa, Purolassa ja uusilla asuntoalueilla. Yhteishenkeä tuntuu kyllä ihmisistä löytyvän, kunhan vaan joku järjestää talkoita!

Meillä kantakaupungissa on ollut haasteellisempaa. Viime vuosina olemme olleet rantoja siivoamassa Kalarannan kioskilla, Hietasaaressa ja Vaskiluodossa. Väkeä ei vaan olla oikein kunnolla saatu liikkeelle.

Nyt siis jatketaan taas. Kantakaupungin siivoustalkoot ovat siis ma 23.5.2016 klo 17 alkaen. Roskatilanteen ja porukan mukaan siistitään paikkoja Rantakadulla, Vaskiluodon sillan alueella, ja mahdollisesti myös Hietasaaressa. Sinivalkoinen ”kummikioskimme” on myös tarkoitus taas kunnostaa. Kaupunki on luvannut puhdistaa katon, ja poistaa etukäteen asianmukaisilla aineilla seinän graffitin. Meidän tehtävänä on maalata seinäpinnat taas siisteiksi.

Tervetuloa mukaan! Tule ja ota ystäväsikin mukaan! Tehdään yhdessä meille hyvä elinympäristö, sillä siistillä ympäristöllä on välitön vaikutus ihmisten hyvinvointiin.
Mukaan pääsee aivan hyvin ilmoittautumattakin, mutta soittaakin voi.
Lisätietoja 050 3308540 /Aimo


Kuva: AN. Tämä vanha rakennus on suojelukohde. Se ei todellakaan kaipaa tämän tapaista kohtelua.

Teksti: Aimo Nyberg

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Olemme mukana

Olemme mukana lauantaina 21.5. klo 11-15 MAHDOLLISUUKSIEN TORILLA!

Kerromme yhdistyksestämme ja toiminnastamme kaikille kiinnostuneille, ja haluamme myös kuulla mitä vaasalaiset toivovat yhdistykseltämme. Mitä konkreettisia asioita pitää nostaa esille Vaasassa juuri nyt!

Mitä mieltä ollaan mm. Vaasan keskustan osayleiskaavasta?
Kuten Toriparkin laajennuksesta?
Liikenteestä kaiken kaikkiaan, autoilusta, pyöräilystä, esteettömästä liikkumisesta Vaasa Cityssä? Entä kaikille yhteisistä ranta-alueista?
Ja korkeasta rakentamisesta kantakaupungin alueella?
Siilot? Ym. ym.

Tule juttelemaan, ja seuraamaan monipuolisia tapahtumia Mahdollisuuksien Torilla!

Asukasyhdistyksemme esiintyminen, puheenvuoro siis, on ohjelmassa klo 11.30. 



MAHDOLLISUUKSIEN TORI

LAUANTAINA 21.5. KLO 11-15

Mahdollisuuksien tori 2016 Vaasan Rewell Centerissä lauantaina 21.5. klo 11-15 on ilmainen yleisötapahtuma, joka tarjoaa monipuolista nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Tervetuloa!

***

MÖJLIGHETERNAS TORG LÖRDAGEN DEN 21.5. KL. 11-15

Upplevelser, information och presentation av föreningarnas verksamhet – det är huvudingredienserna till Möjligheternas torg i Rewell Center lördagen den 21.5. kl. 11 - 15, det årligen återkommande gratisevenemanget för hela familjen.

Välkommen!

Lue lisää tapahtuman facebook-sivuilta:
https://www.facebook.com/events/272152756461216/

Jutun koonti: Aimo Nyberg
Kuva: mainos netistä

Viranomaisten toimia tarvitaan

Juckasgrunnanin, Onkikarin, Suvilahden rantojen merimetsokolonnat ovat nostattaneet vastalauseiden myrskyn vaasalaisissa nettikeskusteluissa.

Asiasta ovat kirjoitelleet viime päivinä myös Vasabladet ja Pohjalainen.

On syytä kysyä, onko tilanne paikallisten viranomaisten hallinnassa?

Olen lähettänyt tämän blogikirjoituksen tiedoksi Vaasan kaupungin ympäristötoimen johtaja Christer Hangelinille. Toivon, että saan häneltä lisäselvitystä asiaan, mahdollisesti myös kommentit alla oleviin kysymyksiin.

- Minkälaiset viranomaistoimenpiteet ovat mahdollisia jo tänä kesänä?
Entä pidemmällä aika välillä, jos ongelmat vaan pahenevat?

- Merimetson suojelustatus on Suomen/EU:n lainsäädännössä hyvin vahva. Voiko tilanne jossain vaiheessa muuttua?

- Merimetsokanta on levinnyt koko Suomen rannikolle, niin Pohjanlahden kuin Suomenlahdenkin rannoille. Onko Suomessa missään muualla pesimisluotoja ja saaria näin lähellä kantakaupungin rantoja kuin meillä täällä Vaasassa Sundominlahdella?

- Gustasvsborgin ja Ahvensaaren uimarannat ovat vaasalaisten suuressa suosiossa. Onko nyt vaarana, että nämä suositut uimarannat joudutaan tänä kesänä sulkemaan?

- On pelättävissä, että kansalaisten lainkuuliaisuus joutuu koetukselle, jos viranomaiset eivät saa aikaiseksi minkäänlaisia toimia merimetsojen aiheuttamien ongelmien torjumiseksi. Oikeuden ottaminen omiin käsiin, ts. laittomat keinot ovat tottakai aina tuomittavia, ja niistä tekijät joutuvat vastuuseen.

Mutta jotain pitää tehdä, - ja pian. Tilanne ei voi jatkua tällaisena, ikään kuin mitään ongelmaa ei olisikaan!

Aimo Nyberg


Kuva: AN. Uimaranta Vaasan keskussairaalan takana on vain n. 500 metrin päässä näistä merimetsojen valtaamista kahdesta pesimäsaaresta. Ilman kiikariakin tai kameraa tilanteen voi todeta oikein hyvin. Aika moni on myös videoinut ”oman luontodokumenttinsa paikallisesta guanosaaresta”.

perjantai 13. toukokuuta 2016

Esitteemme uusittu



Kaksikielinen uusi esitteemme näyttää tältä.
Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Asukasyhdistyksemme toivoo kaikenlaisen yhteistyön paranevan entisestään kaikkien mahdollisten seurojen, yhdistysten, poliittisten puolueiden ym. Vaasan puolesta toimivien tahojen kanssa.

Ollaan yhteydessä!

Asukasyhdistykseemme saa myös liittyä jäseneksi!

Ilmoita jokin yhteystieto, ja maksa jäsenmaksu 10 €, niin olet mukana!

VKA ry:n pj. Aimo Nyberg

sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Käyn ostamassa pyöräilykypärän


Kuva: AN. Varjoni paljastaa totuuden, - ajan pyörää ilman kypärää! 

Olen tänä keväänä pyöräillyt ilman kypärää. Tunnustan. Jossain vaiheessa onnistuin unohtamaan edellisen kypäräni jonnekin. Eikä se ole tullut ”vastaan” enää missään; ei kirjastosta, eikä museoista, ei työpaikalta… Se taisi lähteä kiertoon, toivottavasti oikeaan käyttöön.

Aivan liian moni muukin ajaa Vaasassa polkupyörää ilman kypärää! Jostain syystä koko Pohjanmaalla ollaan tässä suhteessa aivan tilastojen häntäpäässä, valitettavasti.

On siis tehtävä päätös, - hankin pikimmiten uuden pyöräilykypärän!

Tulevalla viikolla vietetään Vaasassakin pyöräilyviikkoa!

Tiistaina 10.5.

Pyörällä töihin -päivän kunniaksi teknisen toimen johtaja Markku Järvelä on haastanut kaupungin koko henkilöstön pyöräilemään töihin

Tiistaina 10.5.

Pääkirjastolla järjestetään tilaisuus pyöräilystä sekä perustetaan hyötypyöräyhdistys Vaasaan. Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/973212189413672/

Lue lisää kaupungin sivuilta: 
http://www.vaasa.fi/uutinen/pyorailyviikko-2016#sthash.DZcYMdo6.dpuf

Keskiviikkona 11.5.
Pyörällä kouluun -päivä

Perjantaina 13.5.
Vaasan kaupunginkirjaston kirjastopyörä Laina rullailee Matkakeskukselle pe 13.5. klo 13–17. Kirjastopyörästä voi ostaa poistokirjoja halpaan hintaan matkalukemiseksi tai muuten vaan!

Lauantaina 14.5.
Vaasan Latu järjestää la 14.5. Yhdessä Pilvilammen ympäri -pyöräilyn teemalla Pilvilammen alue tutuksi.
Lisätietoja  www.vaasanlatu.fi

 
Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään jo 26. kertaa. Pyöräilyviikolla Suomi pyöräilee -kampanja haastaa kunnat, seurat, yhdistykset, järjestöt ja työpaikat järjestämään pyöräilyyn liittyvää toimintaa joka puolella Suomea.

Jutun koonti: Aimo Nyberg

perjantai 6. toukokuuta 2016

Leikkimielisille

VR on ottanut mainokseensa kuvaamaan Vaasaa ehkä valtakunnallisestikin tunnetuimman kohteemme, eli Suomen Vapaudenpatsaan Vaasan torilta.

Alla olevan mainoskuvan ja todellisuuden vertailu ei ole pelkkä ”etsi seitsemän virhettä” tyylinen tehtävä. Pientä hupia tästä toivottavasti kuitenkin löytyy kaikille leikkimielisille / vaasalaisille koululaisille.

Mainosgraafikon tekemän pelkistetyn, selkeän ja hauskan kuvan, ja todellisen Suomen Vapaudenpatsaan vertailulla voi mielestäni hauskalla tavalla kerrata kohteeseen liittyviä faktoja.

Teen nyt pieni pilke silmäkulmassa muutaman kysymyksen. Katso ensin alla olevaa mainosta ja muistele sitten mielessäsi oikeaa, olemassa olevaa patsasta ja sen jalustaa. Tämä on erinomainen tilaisuus testata mitä itse muistat, tiedät, arvelet silmiesi nähneen Suomen Vapaudenpatsaan luona torilla kiertäessäsi.

Jos muistikuvat ovat hatarat, kannattaa torilla pistäytyä tarkistuskäynnillä, ja nostaa katseensa ylös kohti Yrjö Liipolan suunnittelemaa kokonaisuutta ja sen yksityiskohtia.

Yksityiskohta VR:n mainoksesta


Kysymyksiä Suomen Vapaudenpatsaasta

1. Jalustan päällä on a) talonmies pihaa harjaamassa b) kaksi sotilasta, joista toinen haavoittunut c) konduktööri, jolta tuuli vei lakin.

2. Jalustan etusivun eläin on a) kissa hiekkalaatikolla b) hoivakodin pehmolelurobotti c) leijona, joka polkee jalkoihinsa lohikäärmeen.

3. Jalustassa on seuraavat sanat a) Isänmaansa vapauttajille b) ei mitään tekstiä c) Vaasa - Suomen energiapääkaupunki.

4. Ylimpänä osana patsasta on a) hampurilainen b) lakkia heiluttava käsi c) kopterikamera.

5. Suomen Vapaudenpatsas liittyy vuoteen a) 1809, Ruotsin vallan aika päättyi b) 1918, Venäjän vallan aika päättyi c) 2002, Suomessa otettiin käyttöön euro.

6. Jalustan pohjoisen puoleisella sivulla oleva reliefi esittää a) kenraali Mannerheimia joukkoineen b) VPS:n kaikkien aikojen parasta maalitykkiä c) kiitostaulua torin kenkäkauppiaille.

7. Kokonaisuuteen kuuluvat myös nämä graniittijalustan reliefit:
Ylätorin puolella: LAKI = mies, käsissään miekka ja kilpi. USKONTO = nainen, joka on kääntyneenä taustalla olevaan kirkkoon päin.
Alatorin puolella: TYÖ = mies käsissään viljalyhde ja sirppi. TULEVAISUUS = äiti lapsineen.
Torin puolella olevassa julkisivussa on lohikäärmettä polkeva Suomen leijona, vapaudenristi sekä sanat: ISÄNMAANSA VAPAUTTAJILLE 1918 ÅT FÄDERNESLANDETS BEFRIARE.

Mietitään lopuksi yksin tai yhdessä muiden kanssa, miten esim. työ ja työntekeminen on muuttunut noin sadan vuoden aikana?


Tässä vielä kuvia Suomen Vapaudenpatsaasta Vaasan torilta.







Tämä tehtäväkokonaisuus kuuluu kuvataiteen opetussuunnitelmaan Vöyrinkaupungin koulussa.

  Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg, kuvisope

torstai 5. toukokuuta 2016

Tunnistatko paikkakunnat ja kohteet?


VR uudistaa myös mainontaansa

Yllä oleva vauhdikas kuvakooste pitää sisällään myös kuvan Suomen Vapaudenpatsaasta – täältä Vaasasta.

Jos ja kun ei heittäydy liian tosikoksi, niin kuva sotilaasta ja jalustan leijonastakin ovat tosi hauskoja, hupaisiakin houkuttimia vaikkapa hesalaisille lähteä reissuun junalla tänne Vaasaan.

Mukavasti ja nopeasti – pitkin Suomen laatukäytävää!

Kesällä 20.6. alkaen matka sujuu junalla Helsingin ja Vaasan välillä nopeimmillaan 3,5 tunnissa.

Miten on, montako kohdetta tunnistit ylläolevasta rivistä? Mannerheimin patsaan tunnistaa moni ainakin helposti. Näsinneula? Lakeudenristi? Entä nuo kaksi ensimmäistä?


Vapaudenpatsaamme Vaasan torilla on koko Suomen Vapaudenpatsas 

Suomen 100-v. juhlavuoden lähestyessä, ja vuosien 2017-2018 aikana on syytä tehdä töitä sen eteen, että koko Suomi tietää missä on tämä Yrjö Liipolan suunnittelema Suomen Vapaudenpatsas, ja miltä se todellisuudessa näyttää, ja myös millaista symboliikka itse patsaaseen ja sen jalustan reliefeihin liittyy.

Toivotaan myös, että mahdollisimman moni myös tulee tänne Vaasaan tätä tärkeää muistomerkkiä katsomaan.

Jos et muista miltä Suomen Vapaudenpatsas näyttää, katso esim. tämän vaasaennenjanyt-blogin kirjoitukset vuoden 2015 joulukuun 7. ja 8. päivien kohdilta.

Teksti: Aimo Nyberg
Kuva: VR:n facebook -sivulta

Olipa hieno päivä

Lämpimät säät sen kun vaan jatkuvat! Ainakin sunnuntaihin asti on luvassa tosi ihania aurinkoisia päiviä.

Tänään piti päästä rannalle, - ja myös mereen kastautumaan! Kyllä virkisti mukavasti.






Kesä on saapunut! Lämpötila oli tänään 5.5. Vaasassa lähemmäs 20 astetta, vesikin jo toisella kymmenellä.


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg


LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...