TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
torstai 13. elokuuta 2015

Liikennesääntöjä noudatettava


Kuva: Aimo Nyberg. Vaasan Kauppapuistikkoa 13.8.2015.

Autoilijan näkökulmasta tähän risteykseen ei kaivata muutoksia. Nykytilanne toimii, kunhan kaikki noudattavat liikennesääntöjä. Risteyksen luonne muuttuisi oleellisesti, jos tänne tehdään pyörätie.

Aivan aluksi on hyvä muistuttaa, että aina liikenteessä mukana ollessamme meidän tulee noudattaa voimassaolevia liikennesääntöjä. Ts. kaikkien kaupunkien kaduilla liikkuvien tulisi tuntea säännöt, tunnistaa liikennemerkit, väistämissäännöt, etuoikeudet jne. Eikä tämä siis koske vain autoilijoita, vaan myös pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Ja kaikenikäisiä, siis jokaista itsenäisesti kaupungilla liikkujaa, - myös lapsia! Heidän turvallisuus on pitkälti kiinni vanhempien antamista ohjeista ja opeista. Myös koulut pyrkivät tekemään voitavansa liikennekasvatuksessa.

Ajankohtaiset ideat pyöräteiden lisäämiseksi Vaasan cityssä, mm. puistikoiden puurivistöjen väliin, ovat herättäneet keskustelua vaasalaisten keskuudessa. Nettisivustoilla on jonkun verran mielipiteitä esitetty, ei kuitenkaan kovin kiihkeästi. On pysytty asiassa. Erilaisia näkemyksiä on ilmassa, ja ainakin yksi kuntalaisaloite, eli Raimo Vahteran idea, edennee ihan viralliseen kaupungin byrokratian käsittelyyn?

VKA ry:ssä, Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksessä ollaan asiasta useampaakin mieltä. Hallituksessamme asiasta puhuttiin viime kokouksessa, ja totesimme turvallisen ja toimivan liikenteen kehittämisen olevan aina ajankohtaista. Ja kaikki parannusehdotukset ovat tervetulleita. Kannustamme kaikkia toimimaan oman turvallisen ja viihtyisän ympäristön puolesta. Yhdistyksemme on tässä mukana.

Keskustelu toivottavasti jatkuu. Torstaina syyskuun 10. päivänä pyrimme järjestämään keskustelutilaisuuden kirjastossa klo 16 alkaen. Toivomme sinne niin asukkaita, virkamiehiä kuin päättäjiäkin mukaan.

Pohjustukseksi, ja uusien kirjoitusten toivossa, laitan tähän vielä sanomalehti Pohjalaisessa julkaistun mielipidekirjoituksen Veikko Heinoselta. Tekstin julkaisemiseen tässä blogissa on saatu lupa Veikolta.

Puistojen kaventaminen lisäisi liikenteen sujuvuutta
Torstai 06.08.2015

Pohjalaisen sivuilla käydään keskustelua Vaasan keskustan liikenteestä, erityisesti polkupyöräliikenteestä. Totta on, että se on ajoittain aika kaoottista, varsinkin koulujen alkamisen aikoihin. Silloin saa todella pelätä ja varoa.

Mikä lääkkeeksi? Sakottamalla asiat eivät ratkea kuin hetkellisesti, joten tarvitaan järeämpiä toimenpiteitä.

On ehdotettu puistokäytäviä pyöräväyliksi. Olen sitä mieltä, että toimenpide sotkisi liikenteen totaalisesti. Ajatellaan nyt vaikkapa Kauppapuistikon ja Rauhankadun risteystä, jossa ajetaan melkein jokaiselta kaistalta oikealle tai vasemmalle sekä suoraan. Kaistoja on 16. Jos siihen tulisi vielä polkupyörille omat kaistansa, niin ei tulisi mitään!

Tiedän, että seuraava ehdotus on kuin muurahaispesään sohimista, mutta sohin kuitenkin. Ehdotan joitakin puistokatuosuuksia muutettavan niin, että keskellä olevaa puisto-osuutta kavennetaan. Kuinka paljon, sen jätän asiantuntijoille ja poliitikoille.

Puistoja muutettaisiin kuitenkin niin, että toiselle tai molemmille puolille kadun reunoihin laitettaisiin pysäköintipaikat sekä omat väylänsä pyöräilijöille ja jalankulkijoille.

Näin järjestäen mm. risteykset saataisiin järkeviksi ja mahdollisimman turvallisiksi. Myös jalankulku ja autoliikenne olisi sujuvaa.

Mitkä olisivat puisto-osuudet, joita mahdollisesti muutettaisiin? Olisiko seuraavat puistikot sopivia? Kauppapuistikko toriparkin sisäänajosta alkaen kokonaan Hietalahteen päin, Vaasanpuistikko maasillalta Raastuvankadulle saakka, Korsholmanpuistikko Kauppapuistikolta Klemetinkadulle saakka. Onko muita ehdotuksia?

Niin, rakentaminen ja kustannukset. Ne olisivat vaikeat ja suuret, jos nyt sitten turvallisuudelle ja liikenteen sujumiselle hinnan voi laskea.

Veikko Heinonen
kantakaupungin asukas
Vaasa