TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Täydentävät toisiaan


Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Lue lisää: Suomen Luonnonsuojeluliitto/luonnonkukkienpäivä

Tällä kerta Vaasassa on jopa valinnanvaraa!

Tulevana sunnuntaina 14.6. 2015 vietetään LUONNONKUKKIEN PÄIVÄÄ.

KEVYEMPI VAIHTOEHTO:

Tule mukaan asukasyhdistyksemme metsäretkelle Vaskiluodon metsään. Sunnuntaina 14.6. 2015 klo 10 – 12 kaikille avoin ja ilmainen retki Vaskiluodon metsässä. Kasveihin ja kukkiin meitä perehdyttää biologian ja maantiedon lehtori Marja-Liisa Kaski.

Asukasyhdistyksemme järjestää myös tiistaina 16.6.2015 klo 8 – 11 ja 18 – 21 kaikille avoimen ja ilmaisen kasvien valokuvausretken Vaskiluodon metsässä. Kasvikuvauksesta kertoo ja opastaa kuvataiteen lehtori Aimo Nyberg. Kännykkäkamera, pokkari tai järjestelmäkamera mukaan! Ellei sinulla ole omaa kameraa, voit silti tulla mukaan, saat kokeilla kasvien kuvaamista lainakameralla.

Kumpaankaan tapahtumaan ei tarvita etukäteisilmoittautumista.

Lähdöt metsäretkille parkkipaikalta Wasalandian kaupunginpuoleisen portin edestä, eli osoitteessa Niemeläntien ja Sinisentien risteys.

TOINEN VAIHTOEHTO: (perinteinen luontoretki)
http://www.luontoon.fi/ojen

Luonnonkukkien päivä Öjenissä 14.6.2015 11:00 - 15:00
Vaasa Merenkurkku, Öjen

Metsähallitus ja Finlands svenska Marthaförbund viettävät luonnonkukkien päivää Öjenin vanhassa metsässä Sundomissa. Samalla päättyy Marthaförbundin touko- ja kesäkuun kestänyt kampanja ”Martha mene metsään”. Päivän tarkoituksena on oppia enemmän luonnonvaraisista kasveista ja samalla kokea lähiluonnon kosketus.

Päivän aikana järjestetään opastettu retki Öjenin luontopolkua pitkin. Taukopaikalla saa paistaa vuohenputkilättyjä avotulella ja oppia kuinka luonnonvaraisia kasveja voi käyttää omassa yrttiapteekissaan. Luonnonkukkien päivää vietetään Pohjoismaissa ja se on tarkoitettu kaiken ikäisille. Vuoden kasvi, tupasvilla on vanha kuitukasvi. Sen siemenen pitkiä haituvia on käytetty ”köyhänmiehen villana”.

• Opastettu retki Öjenin luontopolkua pitkin (4,5 km) lähtö klo 11 luontopolun alusta, oppaina Metsähallituksesta Tuija Warén , Susanna Lindeman ja Anna Källberg.

 • Taukopaikalla: Vuohenputkilättyjen paistoa klo 12-13 Anita Storm, Sofia Grynngärds ja Petra Högnäs Finlands svenska Marthaförbundista avustavat. He kertovat myös muiden luonnonvaraisten kasvien käytöstä ruuanvalmistuksessa sekä mitä kasveja voi käyttää yrttiapteekissa.

Ota mukaan:
• Välipalaa. Voit myös paistaa vuohenputkilättyjä taukopaikalla!
• Vesipullo sekä muki tai kuksa. Me tarjoamme pihlajanlehtiteetä!
• Vaelluskengät tai saappaat
• Vaatetus sään mukaan Kuinka löydät Öjeniin:
 • Luontopolulle voi lähteä Myrgrundintien varrella olevalta pysäköintialueelta.

Pysäköintialueelta jatketaan kävellen Öjenin tietä noin 400 metriä, kunnes luontopolulle johtava pieni silta ja opastustaulut näkyvät tien vasemmalla puolella. Opastus alkaa tästä klo 11. Tervetuloa!

Päivän järjestävät: Finlands svenska Marthaförbundet ja Metsähallitus, Pohjanmaan luontopalvelut

Tekstin koonti Aimo Nyberg