perjantai 21. marraskuuta 2014

The photograghic memory




Skannattu The Courier, April  1988 (UNESCO), lehden takakannesta.


Valokuvauksen historia ei ole vain mustavalkoisia ja myöhemmin värillisiä paperivalokuvia, vaan myös valokuvaustarvikkeiden ja välineiden, kuten kameroiden historiaa.

Olisi mielenkiintoista kuulla millaisilla kameroilla itse kukin on kuvaamisharrastuksensa aloittanut?

Ja kenties myös muistikuvia kuvaamistilanteista?
Jotkut jopa tekivät mustavalkokuvansa itse, koulujen valokuvauskerhoissa, ja myös omissa valokuvalaboratorioissa. Harrastus on ollut hyvin suosittu noin vuosituhannen vaihteeseen saakka. 

Digitaalinen kuvaus on sen jälkeen mullistanut kaiken, - pimiön punaiset lamput, ja piilevien kuvien ilmestyminen vedostuspapereille, ovat jäämässä unholaan, jonnekin nostalgiseen, kadotettuun nuoruuteen.  

Lähetä juttuja, kertomuksia, ja kenties kuviakin julkaistavaksi tässä blogissa. Tällaisen perinteen julkaiseminen on mielestäni todella hienoa, tärkeää kansanperinnettä.
Ota yhteyttä, s-postilla aimonyberg(at)gmail.com


Muistikuvia kameroista ja valokuvaamisesta
Itse sain kuvata ensimmäisen kerran vasta joskus yli kymmenen vuotiaana. Kameraa en muista, jokin pieni halpa filmikamera, jolla sai otettua värivalokuvia. Kuvia sain ottaa harvakseltaan, filmirullassa taisi olla 24 kuvaa, ja ”turhia kuvia” ei saanut ottaa.

Kerran kuitenkin otin. Muistan saneeni toruja, kun kauniin luontokuvan sijaan olin ottanut mielestäni hyvän, jopa tärkeän kuvan tuttuun lähiympäristööni ilmestyneestä kyltistä, jossa luki: METSÄISTUTUS.

Mitä nyt tuommoista kuvaamaan, ihmettelivät muut.

Minusta tämä oli suorastaan yhteiskunnallinen kannanotto! Harmittelin nimittäin suuresti sitä, että pelto haluttiin muuttaa takaisin metsäksi. Edelliskesänä olin saanut vielä olla heinäkuorman päällä, ja painamassa heiniä kasaan, ja myös pomppimassa ladossa, ja nyt pellot pantiin ns. pakettiin. Kuusia istutettiin suoriin riveihin hehtaarikaupalla. Vaikka metsiä oli ympärillä yllin kyllin.

Sitten vielä pellon laitaan lyötiin maahan pystyyn metallinen, miehenkorkuinen kyltti. Kielloksi, ettei istutuksia saanut mennä tallaamaan!

Tämä piti kuvata!

Kuva saattaa olla tallessa jossain pahvilaatikossa tai albumin sivulla jopa.

Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...