keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Syvin olemus

Vaikka tällä blogisivustolla on aina silloin tällöin henkilökohtaisia juttuja, niin muistan kyllä itsekin sen, että tämän sivuston syvin olemus on olla Vaasa-aiheinen, ja samalla siis myös Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n vapaamuotoinen sivusto.

Sivuston ylläpitäjänä pyrin lähestymään asioita inhimillisellä tavalla, ja omat juttuni toivottavasti antavat sopivan ja omaperäisen mausteen tälle Vaasa ennen ja nyt blogille.

Vaasassa tänään

Entisaikojen Vaasa kiinnostaa etenkin ikääntyvää vaasalaisväestöä. Samoin tulevaisuuden näkymät, - uudistukset ja muutokset puhuttavat myös kovasti, tottakai. Joillekin, ymmärrettävästi, jopa pienetkin asiat saattavat herättää epäilyjä, että muutokset ovat turhia tai jopa väärään suuntaan meneviä.

Maailma kuitenkin menee eteenpäin, paikoillaan pysyminen ei ole toivottavaa, eikä mahdollistakaan. Monia ihan pieniä parannuksia on todella kiva huomata omassa asuinympäristössään. Tässä muutamia viime päivien havaintoja, kotipihallamme ja Kauppapuistikolla.






































Kuvat: AN. 4.7.2014. Läpiajon kieltävä liikennemerkki, ja uudet peilit maanalaisesta parkkihallista kadulle ajettaessa pienentävät nyt onnettomuusriskejä osoitteessa Raastuvankatu 57.


KAUPPAPUISTIKOLLA on jalankulkijoiden asemaa parannettu leventämällä risteyksissä jalankulkijoiden aluetta. Autoilijoilla on edelleen käytössään kaksi kaistaa, mutta nyt jalankulkijat ovat paremmin autoilijoille näkyvillä, ”odotuskorokkeillaan”.

Erityisen hyvä tämä parannus on vanhemmille henkilöille, joille monikaistaisten puistikoiden ylittäminen suojatiellä vie joskus vaarallisen paljon aikaa.

Liikennevaloja ei ole mielekästä laittaa joka risteykseen. Tämä on valitettavasti luonut vaasalaisille autoilijoille vääränlaisen kuvan vahvemman osapuolen ”etuoikeuksista”. Jalankulkijoita ei millään haluttaisi päästää ylittämään katua, jos autolla vaan ehtii ensin suojatien yli kenenkään päälle ajamatta. Toivotaan, että nyt tehdyt muutokset laskevat autojen nopeuksia Kauppapuistikolla, ja autoilijat ymmärtävät moottoritien alkavan vasta nopeusrajoitusalueen päätyttyä.













Kuvat: AN. 5.7.2014. Kolme kuvaa, ja kuvakulmaa samasta paikasta Kauppapuistikolla. Mm. tähän kohtaan on saatu tarpeelliset suojateiden levennykset turvaamaan jalankulkijoiden kadunylitys. Kiitokset tästä kaupungille!

Turvallisuus paranee, kun autoilijat ja jalankulkijat huomioivat toisensa, - hyvä neuvo on luoda aina katsekontakti, ja varmistaa sillä se, että molemmilla osapuolilla on samanlainen näkemys noudatettavista liikennesäännöistä.

Lopuksi faktaa, lainaus Ykköset-lehdestä (3.7.2014)

Liikennetoimittaja, hyvä ystäväni, Timo Koskinen kirjoittaa näin:

”Suojatie ei suojaa mitään eikä ketään ja terve pelko sitä kohtaan on aina paikallaan. Se on vaaran paikka ja liian usein siellä ollaan henkensä kaupalla. Viimeisten vuosien aikana maassamme on kuollut keskimäärin 50 jalankulkijaa vuodessa, joista lähes kolmannes (30%) uhreista menehtyi suojatiellä.

Eniten sen ylittämistä pelkäävät vanhemmat ihmiset, jotka ylittävät sen yleensä hissukseen joko omin jaloin tai rollaattorilla. Heille suojatie on usein surmanloukku, sillä puolet niillä kuolleista oli yli 70-vuotiaita.

Jokainen suojatietä ylittävä jalankulkija on kuitenkin aina kunnioituksen arvoinen. Sen tarkoituksena on antaa jalankulkijalle turvallinen mahdollisuus tien tai kadun ylittämiseen.

Siitä huolimatta puolet jalankulkijoita kokee autojen harvoin pysähtyvän, kun jalankulkija on aikeissa ylittää suojatien. Vielä useammat pitivät sen eteen pysähtyneen auton ohittamista pysähtymättä yleisenä ilmiönä liikenteessä.”


JOS SINULLA on omia kokemuksia vaasalaisesta liikennekulttuurista, joista haluat kertoa, niin ota yhteyttä. Tai lähetä pieni teksti, sekä mahdolliset kuvat osoitteeseen aimonyberg(at)gmail.com

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...