TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
lauantai 1. maaliskuuta 2014

Ennen ja nyt

Helsingissä Kaupunginmuseo on laittanut Signe Branderin runsaan sadan vuoden takaiset Helsinki-kuvat nettiin katsottavaksi. Valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio kävi ikuistamassa samat maisemat nyt.

Piirustuksenopettaja ja valokuvaaja Signe Brander palkattiin vuonna 1906 kuvaamaan muuttuvaa Helsinkiä. Kaupunki kasvoi hurjaa vauhtia. Vasta perustettu muinaismuistolautakunta halusi ikuistaa puutalojen kaupunkikuvaa ennen kuin se oli kadonnut.

Toiseksi toimeksiantajaksi tuli vuonna 1911 perustettu Helsingin kaupunginmuseo, jonka kuva-arkiston kivijalka ovat Signe Branderin ottamien valokuvien kokoelma. Kaupunginmuseo on nyt laittanut Branderin kuvat nettiin kaikkien katsottavaksi.

IS:n valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio kuvasi, miltä osassa Branderin kuvaamista paikoista näyttää helmikuussa 2014.
Katso vertailevat kuvaparit täältä

Puutaloista ei näy jälkeäkään, mutta joitakin vanhoja rakennuksia on säilynyt läpi maailmansotien ja muuttuvan kaupunkikuvan aina nykypäivään asti.

Vaasassa samaa ideaa on toteuttanut Österbottens traditionsarkiv. Kuvat Rafael Olin / Kai Martonen.

Katso kuvat täältä

Österbottens traditionsarkiv i Vasa är ett lokalhistoriskt och traditionsinsamlande arkiv för svenska Österbotten. Arkivet tar emot, samlar in, förvarar och tillgängliggör dokument som belyser den folkliga kulturen i svenska Österbotten. Traditionsarkivet är en del av Svenska litteratursällskapet och av SLS arkivcentrum i Vasa. Vi tar gärna emot skriftligt material, dokument och fotografier som donation. Österbottens traditionsarkiv

Tee Sinäkin kulttuuriteko! Etsi käsiisi jokin valokuva vuosikymmenten takaa, ja käy kuvaamassa sama kohde tänään! Tänä asukasyhdistyksemme blogi, Vaasa ennen ja nyt, on oivallinen paikka myös julkaista kuvasi.

Lähetä kuvasi, ja mahdollinen lyhyt selventävä teksti s-postilla aimonyberg[at)gmail.com

Kiittäen kuvataiteen opettaja Aimo Nyberg

Kuva: AN 1.2.2014 Vaasan Toriparkista.

Kaupungit muuttuvat sadassa vuodessa, jopa vuosikymmenissä, aivan uudenlaisiksi rakennetuiksi maisemiksi. Valokuva on erinomainen dokumentti kertomaan niin pienistä kuin suuremmistakin muutoksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti