sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Pihabongausta

















Kuva: AN. Viherpeippoja Hietasaaressa lintujen ruokintapaikalla 26.1.2014.

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna oli taas mahdollisuus osallistua talvilintujen pihabongaustapahtumaan. Tarkkailimme vaimoni kanssa Hietasaaressa tunnin ajan kaikkia mahdollisia lintuja ruokintapaikalla, ja myös lentäviä lintuja ilmassa, sekä sillan alla mahdollisesti uivia vesilintuja.

Tulos ei ollut tällä kertaa kehuttava. Meri oli kokonaan jäässä, koska Vaskiluodon siltaremontin jälkeen ei Hovioikeudenaltaalla enää ole suihkulähdettä, jota pitäisi meren auki. Taivaalla ei näkynyt kuin variksia ja naakkoja. Useinkin Eteläisen kaupunginselän yli liiteleviä merikotkia ei nyt osunut kohdalle tarkkailutunnin aikana.

Linnut tarvitsevat tähän aikaan ruokintapaikkoja. Niillä voi parhaimmillaan nähdä paljonkin talvisia lajeja. Nyt näkyi vain pikkuvarpusia, talitiaisia ja melkoinen parvi viherpeippoja.

Minun kamerakalustoni ei riitä kunnolliseen lintukuvaukseen. Siksi olenkin viime aikoina kokeillut kuvaamista kaukoputken läpi. Digiscoping on tapa ottaa valokuvia digikameralla kaukoputken läpi okulaarisuurennosta käyttäen. Lintuharrastajien ja myös tähtitieteen harrastajien joukossa olen tällaiseen kuvaamiseen aina silloin tällöin törmännyt. Jopa halvalla pokkarikameralla on mahdollista saada komeita ja suhteellisen tarkkoja kuvia. Kuvan laatua voidaan tietenkin jälkikäteen parantaa digitaalisen kuvankäsittelyn avulla. Saatavilla on yleiskäyttöisiä sovittimia, joiden avulla kamera voidaan kätevästi kiinnittää kaukoputken okulaariin.

Tällä kertaa kokeilin kuvaamista ihan ilman mitään, eli kuvasin vain kaukoputkessa näkyvää kuvaa. Tuoreempi muunnelma digiscopingista on nimeltään phonescoping, jossa käytetään kamerapuhelinta digikameran sijasta. Etuna on se, että puhelin kulkee yleensä helpommin mukana. Älypuhelimella on tietenkin myös mahdollisuus lähettää välittömästi multimediaviestinä ottamiaan kuvia minne vain haluaa.

Pihabongaus tapahtumasta voi lukea lisää lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlifen sivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...