TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

torstai 21. maaliskuuta 2013

Vaskiluodon virkistysalueestaPieni Vaskiluodon metsä on erittäin tärkeä lähivirkistysalue kaikille meille Vaasan tiiviisti rakennetussa keskustassa asuville. Sitä käyttävät lukuisat ihmiset koululaisista vanhuksiin liikuntaan, suunnistuksen opetteluun, marjastukseen, sienestykseen sekä kasvien ja eläinten tarkkailuun. Itse olen vuosikymmeniä lumettomina aikoina päivittäin hölkännyt sen 2½ km:n pururatalenkin. 82 ikävuodestani huolimatta tai syystä jatkan rutiineja hetken päästä lumien sulettua. Talvella latu pururadalla on suosittu.

60-luvulla arkkitehtitoimisto Lehtovuori - Tegelman teki Vaasan virkistysalueselvityksen, jossa Vaskiluodon pienen metsän tärkeys todettiin. Laaditussa osayleiskaavassa se sitten kauan oli suojeltuna "luonnontilassa säilytettävänä virkistysalueena". Mutta ihmiset, jotka aluetta itse eivät käyttäneet, näkivät sen ainoastaan sopivana raakamaana, jonne ehdoteltiin milloin mitäkin. Onneksi meillä oli hyviäkin poliitikkoja kuten pohjoisnapatutkija Christer Boucht. Tämän järkipuhe esti "maretaarion" sijoittamisen rannan lähelle metsään. Se maretaario muuttui sitten muodin mukana huvipuistoksi, joka sijoittui onneksi metsän eteläpuolelle.

Mutta rakentamisuhka jatkui seuraavaksi konsulttisuunnitelmin (Aitoaho-Viljanen), jossa kerrostalot olisivat syöneet metsää sekä Reininkadun että Niemeläntien viereltä. Kirjoitin kaupunginarkkitehtina suunnitelmasta lausunnon jossa totesin että naapurikunnan metsissä asuvat konsultit eivät näytä kaupunkilaisten luontotarpeita tajuavan. Onneksi tuli lama ja rakentamisinto raukesi.

Sitten 90-luvun alkupuolella Vaasaan piti houkutella tapahtuma "Rantarock". Metsää aiottiin kaataa jotta autot ja teltat 3 päivän ajaksi kesäisin alueelle mahtuisivat. Asia huolestutti monia muitakin ihmisiä ja perustimme Kantakaupungin asukasyhdistyksen, jonka alueeseen Vaskiluotokin kuului. Ehkä kirjelmämme kaupungille jotain merkitsi kun pahemmalta metsän kaadolta vältyttiin.

Rikkaanmiehen "Havsnära" kerrostalotonttien kaavoittelu virkistysalueelle on jatkunut. Milloin kaupunginhallitus on melkein tehnyt sopimuksen YIT:n tai jonkin muun grynderifirman kanssa tai sitten vaan luontoa tuhoamalla houkutellaan niitä rikkaita veronmaksajia Korsholmasta asukkaiksi Vaasaan.

Olemme asukasyhdistyksen nimissä lähettäneet muistutuksia ja valituksia asiasta laihoin tuloksin. Olikin iloinen yllätys lehdestä lukea hallinto-oikeuden Vaskiluodon virkistysaluetta suojeleva päätös. Toivottavasti päätöksessä pysytään grynderien houkutuksista huolimatta. Melko tavalla ihmetytti tällainen ilmaisjakelulehti Vaasan ikkunan kirjoitelma 20.3.-13. Kirjoittaja varmaan itse asuu Korsholmassa tai sitten on hyvät suhteet joihinkin poliitikkoihin tai gryndereihin. Järki on pimeä eikä se vastaranta.

Asko Halme

Ilmakuva: Asko Halme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti