keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kiitos Kari Laitila

Puheenjohtaja Kari Laitalalle ja tietenkin myös muille Palosaaren asukasyhdistyksen hallituksen jäsenille ja aktiiveille suuret kiitokset eilisillan Mansikkasaari keskustelutilaisuuden järjestämisestä.

Asukasyhdistyksemme kiittää kutsusta tulla mukaan esittämään mielipiteitä, ja kuulemaan viimeisimmät tiedot tästä koko kaupunkiamme puhuttelevasta ”kestoaiheesta”. Kahvitarjoilukin oli järjestetty, ja siinä samassa saatiin kuulla ensin Kari Laitilan melkoisen perusteellinen kertaus, kolmen vuosikymmenen historia, Vaasan ”Murmanskista”.

Itsekin 80-luvulla kolme vuotta Palosaarella asuneena mieleeni palaili monenlaisia vaiheita, muistan kuulleeni kiihkeitä mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan niistä ensimmäistä hankesuunnitelmista, joita rakennusfirmat ja jotkut poliitikot ajoivat. Tarkoitus oli kai ”täyttää” kerrostaloilla lähes koko Mansikkasaari.

Tässä kuvia uponneesta veneestä, joka nyt vihdoin on luvattu nostaa ja kuljettaa pois.



Kuva netistä, muutaman vuoden takaa



Tuoreempi kuva viime vuodelta. Kuva: AN

Tämä kyseinen vene on yksi syy, miksi kaupunkilaiset ovat vaatineet virkamiehiltä ja päättäjiltä vihdoin konkreettisia toimia. Nyt pyydetään ensinnäkin siistimään aluetta, ja toiseksi jatkamaan kaavoitustyötä kohti toteutusvaihetta, arkkitehtikilpailun voittaneen ehdotuksen suuntaisesti.

Teknisen lautakunnan pj. Seppo Rapo ja kaavoitusarkkitehti Juhani Hallasmaa pitivät mielestäni erittäin hyvät ja perusteelliset puheenvuorot tämän päivän tilanteesta.

Seppo Rapo kertoi ryhtyneensä toimiin, kun itsekin oivalsi, että asia saattaa ihan oikeasti kuulua hänelle! Ja nyt on toimia tulossa, jo aivan lähipäivinä ja viikkoina. Nyt on syytä uskoa ja luottaa, ettei kyseessä ole vain vaalikuumeen aiheuttama hetkellinen piristyminen, vaan asialla ollaan oikeasti ja tarmolla. Tulevilla kuntavaaleilla on toki siinä mielessä merkitystä, että vaalituloksen pohjalta ratkotaan taas lautakuntapaikat, ja poliittiset voimasuhteet kaupungin hallituksessa ja sen jaostoissa. Henkilökohtaisesti uskallan toivoa ja luottaa siihen, että Seppo Rapolla on vahvaa kannatusta ja jo tehdyn työn ja kokemuksen perusteella edellytykset vaikka mihin.

Kaavoitusarkkitehti Juhani Hallasmaalla on jo pitkä ura Vaasan kaupunkisuunnittelussa. Juhani on kiitettävästi lähtenyt ”iltatöihin”, tällaisiin asukastilaisuuksiin kertomaan ja selvittämään missä kulloinkin mennään. Ja myös kuuntelemaan, mitä eri tahoilla on toiveina. PehmoGis-menetelmät ja laajemminkin kyselyiden ja palautteiden huomioiminen kaupunkisuunnittelussa on tulevaisuutta. Hallasmaa on tuonut näitä uusia mahdollisuuksia Vaasaan, ja ensimmäisenä juuri Palosaaren alueen suunnitteluun.

Viime vuosien aikana tapahtunut Palosaaren salmen alueen ja Mansikkasaaren kaavoituksen valmistelu ja hienosti toteutettu arkkitehtikilpailu ovat olleet sellaisia toimia, jotka kertovat ammattimaisesta otteesta. Näin asioiden kuuluu mennä. Kaikkia asianosallisia kuullaan, asukkaille järjestetään tilaisuuksia, virkamiehet ja päättäjät visioivat tavoitteita, aikatauluja, budjetteja, eli pyrkivät huolehtimaan haluttujen ratkaisujen eteenpäin menemisesta yhdessä demokraattisesti sovitulla tavalla.

Hyvän ympäristön luomiseen tarvitaan aina aktiivisia ja omaa asuinaluetta arvostavia asukkaita. Asiansa osaavat, ammattitaitoiset virkamiehet ovat myös kaiken onnistuneen toiminnan edellytys. Tänä päivänä päättäjät tietävät vastuullisen asemansa, ja ymmärtävät myös avoimen ja läpinäkyvän päätöksenteon olevan ainoan tien mennä eteenpäin.

Myös sanomalehti Pohjalainen (3.10.2012) uutisoi tämän eilisen asukastilaisuuden. Toimittaja Joonas Kuikka tekee hyviä ja vauhdikkaita juttuja, joskin tämänkin jutun otsikko ”Kylmä suihku palosaarelaisille” ja alaotsikko ”Mansikkasaaresta näyttää hitaasti tulevan virkistysalue, mutta vaalien alla mikään ei ole varmaa” ei mielestäni kuvaa tilaisuuden tunnelmaa oikein. Illan keskustelut olivat erinomaisia, sekä Juhani Hallasmaa, että Seppo Rapo ansaitsevat kiitokset aidosta kuuntelusta ja omien toimiensa ja ajatustensa rehellisestä esittämisestä. Pohjalainen korostaa aivan turhaan vanhoja ”rintamia” ja vastakkaisia mielipiteitä, - ehkä provosoidakseen lisää keskustelua ja mielipidekirjoittelua lehden sivuille. Näin vaalien alla tämä on kait ymmärrettävää.

Illan kuluessa selvisi paikallaolijoille myös mistä Mansikkasaari on saanut nimensä.
- Saaressa oli aikoinaan hyvät metsämansikkaniityt. Kesäisin kaupunkilaisilla oli siihen aikaan tapana soutaa sinne metsämansikoita poimimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...